Veilig internetten doet u met deze 6 tips

Wie het internet op gaat, moet zich bewust zijn van de risico’s. Want ook criminelen maken helaas gebruik van het web. Daarom 6 tips om internetcriminaliteit te voorkomen.

62% van de Nederlanders heeft wel eens te maken gehad met ‘phising’. Dat is bijvoorbeeld een e-mail die van uw bank lijkt te komen. U wordt verzocht op een link te klikken en uw gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. De e-mail was echter niet van uw bank maar van criminelen, die nu op een handige manier achter uw inloggegevens zijn gekomen. Gelukkig herkennen veel Nederlanders dergelijke phising-mails tegenwoordig. Toch is nog bij 1 op de 10 Nederlanders wel eens misbruik gemaakt van een digitaal account. En er gebeurt meer op internet waar u de wenkbrauwen over kunt fronsen. Zo brengen advertentienetwerken ongemerkt in kaart welke websites u allemaal bezoekt. Zo bouwen ze hele profielen op met informatie waar bedrijven grof geld voor betalen. Betekent dit dat we ons ernstig zorgen maken om onze veiligheid en privacy op internet? Integendeel, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction. Hierbij daarom enkele tips om internetcriminaliteit te voorkomen en u digitale privacy te beschermen.

1. Gebruik een wachtwoordmanager

De meeste mensen hebben tussen de 10 en 20 online accounts (denk aan webmail, Amazon, bol.com etc). Meer dan 1 op de 4 gebruikt voor deze accounts overwegend dezelfde wachtwoorden. Criminelen die in bezit komen van een wachtwoord krijgen daarmee vaak toegang tot vele accounts. De beste oplossing is voor elk account een ander wachtwoord te kiezen. Maar hoe onthoudt u al die wachtwoorden? Installeer een ‘wachtwoordmanager’. Hierin slaat u al uw wachtwoorden op. Die beveiligt u met één centraal wachtwoord. Een goede wachtwoordmanager is XS4ALL KEY, dat klanten van XS4ALL kosteloos kunnen gebruiken.

2. Virusscanner en firewall

1 op de 5 Nederlanders heeft geen virusscanner, blijkt uit onderzoek van Motivaction. Ook een ‘firewall’, die ongewenste indringers tegenhoudt, staat niet bij iedereen aan. (Zoek op uw computer naar ‘firewall’ en lees hoe u deze activeert). Klanten van XS4ALL hebben standaard de beschikking over F-Secure, dat zowel een goede virusscanner als firewall bevat. F-Secure waarschuwt ook tegen onbetrouwbare websites en blokkeert spam- en phishing-mails.

3. Surf via een VPN-verbinding

‘VPN’ staat voor ‘Virtual Private Network’. Een VPN-verbinding is een zeer goede manier om uw privacy en veiligheid op het internet te beschermen. Een VPN versleutelt namelijk al uw dataverkeer. Ook wordt uw unieke IP-adres (dat bij uw verbinding hoort) gemaskeerd. Op die manier is uw privacy beter gewaarborgd. Let wel op: al uw dataverkeer gaat dan via de VPN-provider en u moet deze partij dus wel kunnen vertrouwen. Kies daarom liever een betaalde versie en onderzoek goed welke aanbieder als betrouwbaar bekend staat. Lees hier meer over VPN.

4. Gebruik een ad blocker

Als u op het internet surft, wordt continu bijgehouden welke websites u bezoekt. Op die manier bouwen advertentienetwerken gedetailleerde profielen van u op. Deze zijn niet gekoppeld aan uw naam maar aan het IP-adres en andere karakteristieken van de computer waarmee u het internet op gaat. Op basis van deze profielen kunnen advertentienetwerken u gerichte commerciële aanbiedingen doen. Maar ze verkopen uw profiel ook door aan andere (commerciële) partijen. Wilt u dit niet? Installeer dan een ad blocker. Een goede gratis blocker is bijvoorbeeld Ghostery of uBlock Origin.

5. Gebruik een webcamschuifje

Het is een bijzonder onprettig idee dat iemand via de camera op uw computer kan meekijken wat u doet. De kans dat uw camera ongemerkt gehackt wordt en op afstand aan- en uitgezet kan worden, is niet zo groot. Maar gebeurt het, dan is dat natuurlijk een ernstige schending van uw privacy. Het mooiste zou zijn als fabriekanten gewoon een ouderwetse ‘uitknop’ zouden meeleveren, maar een schuifje over uw webcam doet het net zo goed!

6. Zorg voor een goede back-up

Een bekende vorm van internetcriminaliteit is gijzelsoftware. Als hackers deze op uw computer kunnen installeren, worden al uw bestanden versleuteld en onbruikbaar. Door geld over te maken naar een anonieme bitcoin-portefeuille worden uw bestanden weer ‘ontgrendeld’, beloven de criminelen. En het enige wat u kunt doen is hopen dat ze dit ook daadwerkelijk doen. Virusscanners merken gijzelsoftware niet altijd op. Daarom is het belangrijk om geregeld back-ups van uw bestanden te maken op een losse harde schijf. Let op: koppel de schijf na de back-up altijd los van de computer. Bent u slachtoffer van gijzelsoftware, dan is de beste remedie uw computer volledig te formatteren. Vervolgens kunt u de back-upbestanden veilig terugzetten op uw computer.

Gerelateerde artikelen