"Coordinatie van gemeente van belang bij glasvezeluitrol"

Voor eind 2026 wil KPN samen met Glaspoort 80% van Nederland aangesloten hebben op glasvezel. Inmiddels zijn we daarmee over de helft. Door in alle gemeenten van Nederland glasvezel uit te rollen, sloten we al meer dan 4 miljoen huishoudens aan. De komende tijd houden we ons bezig met het volledig aansluiten van de grotere steden als Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.
We doen dat om ons bestaande, landelijk dekkende kopernetwerk te vervangen door glasvezel. De kern van KPN is ten slotte het bouwen, aanbieden en beheren van netwerken, en dat over een langere periode. Glasvezel heeft meer snelheid, stabiliteit en betrouwbaarheid. Daarnaast is het energiezuiniger en efficiënter dan het kopernetwerk.
Ook interessant
KPN vervangt sinds 2006 het kopernetwerk door glasvezel. Eerst hebben we het kernnetwerk aangepakt en sinds 2019 is glasvezel uitgerold tot elke wijkkast. Nu zetten we alles op alles om glasvezel in recordtempo tot in jouw huis aan te leggen.
“ De dynamiek waarbij meerdere met elkaar concurrerende partijen in dezelfde plaats glasvezel willen aanleggen is in veel gevallen nieuw voor gemeenten.”
KPN is niet de enige partij die glasvezel aanlegt. Veel andere aanbieders doen dat ook, waardoor de concurrentie hevig is. Dat brengt een nieuwe dynamiek met zich mee. De aanleg van glasvezel is een ingewikkeld proces dat veel tijd en geld kost, en een nauwkeurige planning vergt. Bovendien streven partijen ernaar zoveel mogelijk als eerste te kunnen aanleggen, omdat dit gunstig is voor de business case. Dat aanbieders die glasvezel uitrollen elkaar de komende jaren vaker gaan tegenkomen is dus een feit.
Om graafwerkzaamheden in of op openbare gronden te kunnen uitvoeren, is instemming van de gemeente vereist. Gemeenten zijn verplicht partijen toe te staan glasvezel aan te leggen in openbare gronden. Er moet dus instemming worden verleend, zij het dat gemeenten voorschriften kunnen verbinden aan het tijdstip, de plaats en de wijze van uitvoering van de werkzaamheden. De situatie waarbij twee of meer aanbieders van openbare elektronische communicatienetwerken (min of meer) tegelijkertijd in dezelfde plaats een glasvezelnetwerk willen aanleggen, brengt een nieuwe dynamiek met zich mee. Daarover spreken we Iris van der Hart, als Senior FTTH adviseur bij KPN verantwoordelijk voor het relatiemanagement met gemeenten.
Melden twee of meer aanbieders zich tegelijk bij een gemeente voor graafwerkzaamheden op openbare grond? Dan heeft de gemeente een coördinerende rol. De rechtbank Rotterdam heeft deze rol in diverse uitspraken verduidelijkt. We leggen
Iris: "Het komt er hierbij in de kern op neer dat gemeenten bij de behandeling van instemmingsaanvragen aanbieders gelijk moeten behandelen. Het hanteren van de voorwaarde van het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst voor het afgeven van een instemmingsbesluit heeft geen wettelijke basis en kan leiden tot een ongelijke behandeling van partijen. Ook is het traineren van het afgeven van een instemmingsbesluit in strijd met de coördinerende rol. Hetzelfde geldt in beginsel voor het toepassen van graafrust, zeker als dit een lange periode is. Het ligt in de rede dat een gemeente voorafgaand aan het verlenen van instemming aan de verschillende aanbieders een coördinerende rol vervult alvorens één of meer aanbieders graafrust op te leggen.”
“Er is niet altijd sprake van gelijke gevallen, als twee aanbieders in hetzelfde gebied aan de slag willen. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van ongelijke gevallen als de ene aanbieder een complete aanvraag deed en de andere een incomplete. Hoewel in het kader van de coördinerende rol de datum of de compleetheid van een instemmingsaanvraag geen criterium is, hoeft een gemeente in dat geval niet te wachten met het verlenen van een instemming. In zo’n situatie is er dus geen sprake van gelijke gevallen en rust op een gemeente geen coördinerende rol.”
“De invulling van deze rol verschilt per gemeente. Sommigen passen graafrust omwille van het beperken van overlast toe, anderen verkiezen juist gelijktijdige aanleg door partijen. Deze laatste aanpak, waarbij onder regie van de gemeente afspraken over de uitrol worden gemaakt, heeft onze voorkeur omdat daarmee aan alle partijen gelijke kansen worden geboden.”
Ook interessant
In sommige gemeenten leggen wij een glasvezelnetwerk aan, terwijl een andere partij dat ook al heeft gedaan. Waarom we dat doen? leggen we je uit.
Wat zijn de onderwerpen tijdens dit soort gesprekken?
“Gemeenten vragen vaak – logischerwijs: ‘Kunnen jullie niet gezamenlijk uitrollen?’ Dat kan allerlei redenen hebben; denk aan schaarse ruimte in historische binnensteden, intensief gebruik van de openbare ruimte of overlast op complexe locaties, zoals een druk kruispunt. Door dit soort afspraken met elkaar vast te leggen, onder regie van een onafhankelijke partij als een gemeente, creëren we zekerheid, rust rondom de uitrol en voorkomen we verrassingen. Alle belanghebbenden zijn dan goed geïnformeerd en soms hoeft daardoor de straat maar één keer open.”
Hoe komen gezamenlijk afspraken tot stand?
“Er zijn soms veel gesprekken nodig om het uiteindelijk voor elkaar te boksen. Dat komt omdat het complex kan zijn voor een gemeente om te coördineren bij gesprekken waarbij glasvezelpartijen aan tafel zitten. Voor gemeenten is dit nieuw en bovendien een traject dat ze maar één keer doorlopen.”
“Bovendien – nu er wordt gesproken over bijvoorbeeld gezamenlijke uitrol – komen er ook nieuwe dilemma’s naar voren. Wat te doen als de ene partij nog niet zo ver is als de andere? Hoe richten de glasvezelpartijen gezamenlijk de bewonerscommunicatie in? Iedere gemeente moet zelf een deal uitvinden, al zien we ook dat er soms expertise wordt ingehuurd.”
Zijn er al voorbeelden van geslaagde bemiddeling door gemeenten?
“Zeker! Er zijn al meerdere situaties waarin het geslaagd is onder regie van een gemeente goede afspraken op papier vast te leggen. En dat is mooi, want we voelen de verantwoordelijkheid voor een goedlopend proces. Nu we ons richten op de grote steden zie je dat we ook daar komen tot goede afspraken, die we vaak vastleggen in een convenant, zoals in Den Haag en Amsterdam.”
“Naast duidelijkheid schept zo’n convenant voor de gemeente, de bewoners en de aanbieders zekerheid en rust over het verloop van de glasvezeluitrol. Het voorkomt issues en leidt de aanleg in goede banen, zodat alle betrokkenen precies weten waar, wanneer en door wie er wordt uitgerold en in welke situaties de partijen elkaar eventueel opvolgen of gezamenlijk uitrollen. Zo loopt niemand elkaar voor de voeten.”
“ Het is mooi dat gemeenten deze rol pakken, want het zorgt voor veel meer duidelijkheid en een soepeler proces.”
“In het convenant wordt per wijk een uitrolschema vastgesteld. Ook worden er afspraken gemaakt aan de hand van uitgangspunten zoals een snelle uitrol, zo laag mogelijke hinder en zo min mogelijk beslag op de schaarse openbare ruimte. Bovendien wordt ook de operatie en de uitvoering zelf vastgelegd, evenals de gezamenlijke communicatie voor bewoners en andere betrokkenen.”
“Dat is echt vooruitstrevend, en als je het mij vraagt dé aanpak voor de glasvezeluitrol in Nederland de komende jaren. Het is mooi dat gemeenten deze rol pakken, want het zorgt voor veel meer duidelijkheid en een soepeler proces. Bovenal leidt het ertoe dat de glasvezeluitrol in Nederland veel sneller gaat. Zo zorgen we ervoor dat iedereen in Nederland gebruik kan maken van glasvezel, terwijl bewoners en alle andere betrokkenen en belanghebbenden zo goed mogelijk weten waar ze aan toe zijn terwijl ze zo min mogelijk overlast ervaren tijdens de aanleg.”
Veelgestelde vragen over ons glasvezelnetwerk
Hoe weet ik of ik glasvezel heb?
>
Of je glasvezel hebt? Ontdek je met de postcodecheck. Daar zie je direct de status van de aanleg op jouw adres.
Waarom zou ik overstappen op glasvezel?
>
Glasvezel is supersnel en superstabiel. Haperingen? Die zijn er bijna nooit. En dat is nodig ook, want thuis internetten we met z’n allen wat af. We streamen films, spelen online games, zetten de lampen aan met onze smartphone én downloaden erop los. En dat allemaal tegelijkertijd. Ook blijft ons dataverbruik thuis groeien. Glasvezel is het enige netwerk dat deze groei aankan. Vandaar dat we jouw woning kosteloos op glasvezel aansluiten.
Wat kost een glasvezelaansluiting?
>
De aansluiting is meestal kosteloos als we in jouw buurt glasvezel aanleggen. Vergeet niet op tijd je gegevens aan ons door te geven.
Gaat ons kopernetwerk uit en heb je nog geen aansluiting? Dan geldt het aanbod van providers op ons netwerk niet meer. Later toch nog een aansluiting? Dat kan dan geld kosten. We voeren namelijk speciaal voor jou werkzaamheden uit om je huis aan te sluiten op ons glasvezelnetwerk.
Als ik ja zeg tegen glasvezel zit ik dan vast aan een abonnement?
>
Nee, je bent niet verplicht om een glasvezelabonnement af te sluiten. We sluiten jouw woning op onze kosten aan op ons glasvezelnetwerk. Je betaalt hier niets voor.
Gaat ons kopernetwerk uit en heb je nog geen aansluiting? Dan geldt het aanbod van providers op ons netwerk niet meer. Later toch nog een aansluiting? Dat kan dan geld kosten. We voeren namelijk speciaal voor jou werkzaamheden uit om je huis aan te sluiten op ons glasvezelnetwerk. Woning aangesloten? Dan kies je zelf of je een abonnement neemt en bij welke provider dat is. Belangrijk: geef op tijd je gegevens door.
Ik heb al een glasvezelaansluiting van een andere partij. Waarom komt er een tweede netwerk?
>
Wij vervangen ons kopernetwerk met glasvezel. Ons netwerk is ‘open’. Dat betekent dat je bij ons keuzevrijheid hebt. Uit meer dan 50 glasvezelproviders. Onze aansluiting is bijna altijd kosteloos. Het kan dus geen kwaad om jouw woning aan te sluiten op een tweede netwerk.
Is glasvezel duurder?
>
Een glasvezelabonnement is vaak dezelfde prijs als een abonnement via een ander netwerk. Deze prijs hangt af van het soort abonnement en de provider. Check de providers en zie welke providers abonnementen aanbieden op ons netwerk.
Hoe snel is glasvezel?
>
Dat hangt af van welk abonnement je neemt. Met ons glasvezelnetwerk kan je tot wel 4Gbit/s up- en downloaden. Hiermee download je in een paar seconden een hele film. En verstuur je tientallen foto's in hoge kwaliteit in 1 seconde.
Hoelang duren de graafwerkzaamheden?
>
’s Ochtends maken we de straat open en aan het einde van de dag weer dicht. Zo heb jij er zo min mogelijk last van. Panden blijven bereikbaar, eventueel via een loopplank indien nodig.
Hoe wordt mijn woning aangesloten op glasvezel?
>
We sluiten je woning in een paar stappen aan op ons glasvezelnetwerk. Daarvoor komen we twee keer langs. Eerst komt de glasvezelvoorbereider langs. Jullie kiezen de beste plaats voor het aansluitpunt in jouw woning. Ligt het glasvezelnetwerk in de straat? Dan trekken we de kabel door tot aan je woning. Daar hoef je niks voor te doen. Daarna komt de glasvezelmonteur langs. Wanneer? Laat hij je weten. De kabel wordt dan doorgetrokken in je woning en hij monteert het glasvezelaansluitpunt. Komt de afspraak niet uit? Geen probleem. We laten je weten hoe je deze afspraak kan wijzigen. Zo staat onze monteur niet voor een dichte deur.
Mag ik zelf bepalen waar het glasvezelaansluitpunt komt?
>
Ja, maar het moet wel technisch mogelijk zijn. Geef aan waar je het aansluitpunt wilt hebben. Dan kijkt de glasvezelvoorbereider samen met jou of dat mogelijk is. Meestal monteren we het glasvezelaansluitpunt in de meterkast of op de plek waar ook andere kabels je woning of bedrijfspand binnenkomen.
Hoe werkt de aanleg in mijn tuin?
>
Meestal hoeven we niet in je tuin te graven. Vanaf de erfgrens boren we de glasvezelkabel ondergronds naar je woning. Bij de gevel van je woning maken we dan een gat net zo groot als een stoeptegel. Daar komt de glasvezelkabel weer uit. Het oranje kabeltje steekt een stukje uit de grond. Dat is tijdelijk.
Is je tuin of oprit langer dan 30 meter? Dan kunnen we de afstand vaak niet in één keer halen. We maken dan halverwege de tuin of oprit een gat ter grootte van een stoeptegel in de grond. Samen met jou bepalen we de beste plek.
Waarom moet de monteur mijn woning in voor de aansluiting?
>
Zo gaan we te werk: eerst komt er een medewerker langs. Hij kan al je vragen beantwoorden over ons glasvezelnetwerk en de aanleg hiervan. We bepalen vervolgens samen met jou waar het glasvezelaansluitpunt komt. Meestal is dat in de meterkast.
Glasvezelkabel doorgetrokken van de straat naar je woning? Dan komt er een glasvezelmonteur langs. Hij installeert de glasvezelaansluiting op het afgesproken punt.
Het is belangrijk dat je thuis bent als we langskomen. Anders kunnen we je woning niet aansluiten. Lukt het echt niet om thuis te zijn? Maak dan een afspraak op een moment dat het beter uitkomt. Goed om te weten: onze medewerkers kunnen altijd bewijzen wie ze zijn.
Blijft mijn internet werken tijdens de werkzaamheden?
>
Ja, jouw internet blijft gewoon werken. We hoeven jouw huidige aansluiting niet uit te zetten om het glasvezelaansluitpunt te monteren. Er verandert dus niets aan jouw internetverbinding.
Nemen jullie contact op met mijn VvE, woningcorporatie of verhuurder?
>
Ja, jouw VvE of woningcorporatie is op de hoogte. We starten alleen met toestemming van jouw VvE of woningcorporatie.
Waar meld ik een storing?
>
Neem bij een storing altijd contact op met je provider. Die zoekt uit wat er aan de hand is. Ligt de storing aan de apparatuur of je provider? Dan helpt je provider je om dit op te lossen. Heeft de storing te maken met ons netwerk? Dan geven zij dit aan ons door. Wij proberen dan binnen zes uur contact met je op te nemen om het probleem voor je op te lossen. Duurt het langer?
Ik heb een klacht. Waar geef ik deze door?
>
Wat vervelend dat je niet tevreden bent. We gaan graag samen met jou op zoek naar een oplossing.
Ik wil schade melden. Waar doe ik dat?
>
Wat vervelend dat er schade is. Komt dit door ons werk? Geef dit aan ons door. Dan gaan we meteen aan de slag om dit zo goed mogelijk op te lossen.
Hoe maak ik een nieuwe afspraak met de glasvezelvoorbereider of -monteur?
>
Staat onze glasvezelvoorbereider of -monteur voor een dichte deur? Dan laat hij een kaartje achter. Hierop staat waarom onze medewerker er was. En hoe je via een terugbelverzoek een nieuwe afspraak maakt.
Wat merk ik van het uitzetten van het kopernetwerk?
>
Dat merk je alleen als je niet op tijd overstapt naar glasvezel. Aanleg van glasvezel helemaal afgerond? Dan kan je provider je internet, tv en/of bellen overzetten naar glasvezel. Daarna stopt je provider met deze diensten over het kopernetwerk. Je hebt dan geen verbinding meer. Neem hierover contact op met je provider.
Heb je al glasvezel? Dan merk je hier niets van.
Moet ik een glasvezelaansluiting aanvragen voor mijn nieuwbouwwoning?
>
Bouwt een projectontwikkelaar of aannemer jouw woning? Dan is de glasvezelaansluiting al aangevraagd. Je hoeft dan niets te doen. Laat je de woning zelf bouwen? Vraag eerst de glasvezelaansluiting aan. Doe dit minimaal 13 weken voordat je de glasvezelaansluiting wilt hebben. We krijgen je gegevens dan automatisch binnen. We laten zo snel mogelijk weten of we glasvezel kunnen aanleggen op je nieuwe adres.
Loopt er al een aanvraag voor een glasvezelaansluiting in je nieuwbouwwoning en heb je hierover een vraag? Vul dan het formulier in.
Wat is een haalbaarheidsonderzoek?
>
Met een haalbaarheidsonderzoek kijken we of we je woning kunnen aansluiten op ons glasvezelnetwerk en wat dit kost. Het onderzoek zelf kost niets en je hoeft er niet voor thuis te zijn. Na de aanvraag van het haalbaarheidsonderzoek krijg je binnen 15 werkdagen een e-mail met de uitslag. Kunnen we je woning aansluiten op glasvezel? Dan krijg je ook meteen een offerte met de mogelijke aanlegkosten.
Je kan dit zelf aanvragen voor een bestaande woning of voor een nieuwbouwhuis dat je zelf laat bouwen. Is je nieuwbouwwoning onderdeel van een nieuwbouwproject? Neem dan contact op met je projectontwikkelaar.