Hoe (bijna) alle 300 woningen van de Hoge Heren in Rotterdam toegang tot glasvezel kregen

De Hoge Heren bestaat uit twee torens: Toren A en Toren B. Beide torens bestaan uit 34 verdiepingen en samen uit 300 appartementen. Toren A bestaat voornamelijk uit koopappartementen, Toren B uit huurappartementen van Vesteda.
Voor een hoogbouwpand (een gebouw hoger dan 70 meter) gelden aanvullende eisen voor de aanleg van voorzieningen. Ook moet de aannemer in dit pand achter iedere voordeur zijn om de glasvezelaansluiting in de woningen te monteren. Boven- en onderburen moeten tegelijk thuis zijn als de glasvezelaansluitingen worden gemaakt. Voordat KPN aan de slag gaat met de aanleg is er eerst toestemming nodig vanuit de verhuurder of de VvE om aan het werk te gaan in de gemeenschappelijke ruimte. Een extra uitdaging in de Hoge Heren is dat er veel expats wonen. Hierdoor moest alles in meerdere talen worden gecommuniceerd. Ook zijn expat bewoners soms langdurig afwezig.
Uitdagingen bij de start
De aanleg van glasvezel startte in Toren B, maar dit verliep niet zoals gehoopt. Het bleek lastig om bewoners tegelijk thuis te laten zijn op een afgesproken moment. Zodra een boven- of onderbuur niet thuis is om de glasvezelkabel door te trekken, kon de monteur de aansluiting in de woning niet monteren. Tot frustratie van de bewoners. Zeker als zij er speciaal voor thuis waren gebleven die dag. Het was een hele uitdaging voor planning en communicatie hoe hiermee om te gaan. Dankzij hulp van verhuurder Vesteda en een actieve rol van de huismeester van Toren B, lukte het uiteindelijk om de woningen aan te sluiten.
Lessen geleerd en verder met Toren A
Daarna werd toren A aangesloten. We vroegen VvE bestuurslid Roland Driesen, van Toren A, hoe dat verliep:
“Bij het aansluiten van Toren A werden de ervaringen van Toren B meegenomen in de plannen voor de aanleg en werd een andere aanpak gekozen. De 150 woningen van Toren A werden verdeeld in 25 groepen, verdeeld over 5 kolommen. Pas als alle woningen in een groep dezelfde datum bevestigden, werd deze groep ingepland voor aanleg. Het plannen gaat hierdoor minder snel, maar de uitvoering verliep soepeler. Bewoners bleven niet voor niets thuis. Tijdens het wisselen van de ene naar een nieuwe groep ontstond de uitdaging dat sommige bewoners 2 keer thuis moesten zijn of soms een tijdje een lange kabel in hun gang hadden liggen. Vanuit onze VvE zorgden we voor een klein bedankje. Gelukkig was het daardoor voor geen enkele bewoner een probleem.”
Communicatie en planning zijn belangrijk voor het succes
Roland benadrukt hoe belangrijk duidelijke communicatie en planning zijn voor de bewoners:
“Voordat het project begon, is de aanleg van glasvezel uitgebreid besproken tijdens de algemene ledenvergadering (ALV) van de VvE. Bewoners hoorden dat een glasvezelaansluiting de waarde van hun appartement verhoogt en er geen kosten verbonden zijn aan de montage. Dus waarom zou je het niet doen?”
“Tijdens de aanleg ontvingen de bewoners regelmatig nieuwsbrieven en een duidelijk schema over de voortgang van het project en de planning. Het team gebruikte bijvoorbeeld de beeldschermen in het gebouw en de liften om bewoners continu op de hoogte te houden. Op de schermen waren foto’s te zien van de monteurs die aan het werk waren in het gebouw. Dit zorgde voor herkenning en vertrouwen. Wekelijks werd via de schermen gecommuniceerd hoeveel woningen al waren aangesloten op glasvezel. Dit zorgde voor een positieve sfeer en zelfs een beetje gezonde competitie tussen de verschillende kolommen in het gebouw!”
Positieve reacties & betrokkenheid
Nagenoeg alle bewoners van de 2 woontorens van de Hoge Heren hebben inmiddels een glasvezelaansluiting van KPN: 99% maar liefst. Door de betrokkenheid en persoonlijke benadering van het VvE bestuur en het projectteam van KPN, voelden de bewoners zich gehoord en gewaardeerd. Ze ervaarden minimale overlast. En niet onbelangrijk: de bewoners van de woontorens in Rotterdam Centrum zijn blij met hun glasvezelaansluiting en hun betere internetverbinding.
Veelgestelde vragen over ons glasvezelnetwerk
Hoe weet ik of ik glasvezel heb?
>
Of je glasvezel hebt? Ontdek je met de postcodecheck. Daar zie je direct de status van de aanleg op jouw adres.
Waarom zou ik overstappen op glasvezel?
>
Glasvezel is supersnel en superstabiel. Haperingen? Die zijn er bijna nooit. En dat is nodig ook, want thuis internetten we met z’n allen wat af. We streamen films, spelen online games, zetten de lampen aan met onze smartphone én downloaden erop los. En dat allemaal tegelijkertijd. Ook blijft ons dataverbruik thuis groeien. Glasvezel is het enige netwerk dat deze groei aankan. Vandaar dat we jouw woning kosteloos op glasvezel aansluiten.
Wat kost een glasvezelaansluiting?
>
De aansluiting is meestal kosteloos als we in jouw buurt glasvezel aanleggen. Vergeet niet op tijd je gegevens aan ons door te geven.
Gaat ons kopernetwerk uit en heb je nog geen aansluiting? Dan geldt het aanbod van providers op ons netwerk niet meer. Later toch nog een aansluiting? Dat kan dan geld kosten. We voeren namelijk speciaal voor jou werkzaamheden uit om je huis aan te sluiten op ons glasvezelnetwerk.
Als ik ja zeg tegen glasvezel zit ik dan vast aan een abonnement?
>
Nee, je bent niet verplicht om een glasvezelabonnement af te sluiten. We sluiten jouw woning op onze kosten aan op ons glasvezelnetwerk. Je betaalt hier niets voor.
Gaat ons kopernetwerk uit en heb je nog geen aansluiting? Dan geldt het aanbod van providers op ons netwerk niet meer. Later toch nog een aansluiting? Dat kan dan geld kosten. We voeren namelijk speciaal voor jou werkzaamheden uit om je huis aan te sluiten op ons glasvezelnetwerk. Woning aangesloten? Dan kies je zelf of je een abonnement neemt en bij welke provider dat is. Belangrijk: geef op tijd je gegevens door.
Ik heb al een glasvezelaansluiting van een andere partij. Waarom komt er een tweede netwerk?
>
Wij vervangen ons kopernetwerk met glasvezel. Ons netwerk is ‘open’. Dat betekent dat je bij ons keuzevrijheid hebt. Uit meer dan 50 glasvezelproviders. Onze aansluiting is bijna altijd kosteloos. Het kan dus geen kwaad om jouw woning aan te sluiten op een tweede netwerk.
Is glasvezel duurder?
>
Een glasvezelabonnement is vaak dezelfde prijs als een abonnement via een ander netwerk. Deze prijs hangt af van het soort abonnement en de provider. Check de providers en zie welke providers abonnementen aanbieden op ons netwerk.
Hoe snel is glasvezel?
>
Dat hangt af van welk abonnement je neemt. Met ons glasvezelnetwerk kan je tot wel 4Gbit/s up- en downloaden. Hiermee download je in een paar seconden een hele film. En verstuur je tientallen foto's in hoge kwaliteit in 1 seconde.
Hoelang duren de graafwerkzaamheden?
>
’s Ochtends maken we de straat open en aan het einde van de dag weer dicht. Zo heb jij er zo min mogelijk last van. Panden blijven bereikbaar, eventueel via een loopplank indien nodig.
Hoe wordt mijn woning aangesloten op glasvezel?
>
We sluiten je woning in een paar stappen aan op ons glasvezelnetwerk. Daarvoor komen we twee keer langs. Eerst komt de glasvezelvoorbereider langs. Jullie kiezen de beste plaats voor het aansluitpunt in jouw woning. Ligt het glasvezelnetwerk in de straat? Dan trekken we de kabel door tot aan je woning. Daar hoef je niks voor te doen. Daarna komt de glasvezelmonteur langs. Wanneer? Laat hij je weten. De kabel wordt dan doorgetrokken in je woning en hij monteert het glasvezelaansluitpunt. Komt de afspraak niet uit? Geen probleem. We laten je weten hoe je deze afspraak kan wijzigen. Zo staat onze monteur niet voor een dichte deur.
Mag ik zelf bepalen waar het glasvezelaansluitpunt komt?
>
Ja, maar het moet wel technisch mogelijk zijn. Geef aan waar je het aansluitpunt wilt hebben. Dan kijkt de glasvezelvoorbereider samen met jou of dat mogelijk is. Meestal monteren we het glasvezelaansluitpunt in de meterkast of op de plek waar ook andere kabels je woning of bedrijfspand binnenkomen.
Hoe werkt de aanleg in mijn tuin?
>
Meestal hoeven we niet in je tuin te graven. Vanaf de erfgrens boren we de glasvezelkabel ondergronds naar je woning. Bij de gevel van je woning maken we dan een gat net zo groot als een stoeptegel. Daar komt de glasvezelkabel weer uit. Het oranje kabeltje steekt een stukje uit de grond. Dat is tijdelijk.
Is je tuin of oprit langer dan 30 meter? Dan kunnen we de afstand vaak niet in één keer halen. We maken dan halverwege de tuin of oprit een gat ter grootte van een stoeptegel in de grond. Samen met jou bepalen we de beste plek.
Waarom moet de monteur mijn woning in voor de aansluiting?
>
Zo gaan we te werk: eerst komt er een medewerker langs. Hij kan al je vragen beantwoorden over ons glasvezelnetwerk en de aanleg hiervan. We bepalen vervolgens samen met jou waar het glasvezelaansluitpunt komt. Meestal is dat in de meterkast.
Glasvezelkabel doorgetrokken van de straat naar je woning? Dan komt er een glasvezelmonteur langs. Hij installeert de glasvezelaansluiting op het afgesproken punt.
Het is belangrijk dat je thuis bent als we langskomen. Anders kunnen we je woning niet aansluiten. Lukt het echt niet om thuis te zijn? Maak dan een afspraak op een moment dat het beter uitkomt. Goed om te weten: onze medewerkers kunnen altijd bewijzen wie ze zijn.
Blijft mijn internet werken tijdens de werkzaamheden?
>
Ja, jouw internet blijft gewoon werken. We hoeven jouw huidige aansluiting niet uit te zetten om het glasvezelaansluitpunt te monteren. Er verandert dus niets aan jouw internetverbinding.
Nemen jullie contact op met mijn VvE, woningcorporatie of verhuurder?
>
Ja, jouw VvE of woningcorporatie is op de hoogte. We starten alleen met toestemming van jouw VvE of woningcorporatie.
Waar meld ik een storing?
>
Neem bij een storing altijd contact op met je provider. Die zoekt uit wat er aan de hand is. Ligt de storing aan de apparatuur of je provider? Dan helpt je provider je om dit op te lossen. Heeft de storing te maken met ons netwerk? Dan geven zij dit aan ons door. Wij proberen dan binnen zes uur contact met je op te nemen om het probleem voor je op te lossen. Duurt het langer?
Ik heb een klacht. Waar geef ik deze door?
>
Wat vervelend dat je niet tevreden bent. We gaan graag samen met jou op zoek naar een oplossing.
Ik wil schade melden. Waar doe ik dat?
>
Wat vervelend dat er schade is. Komt dit door ons werk? Geef dit aan ons door. Dan gaan we meteen aan de slag om dit zo goed mogelijk op te lossen.
Hoe maak ik een nieuwe afspraak met de glasvezelvoorbereider of -monteur?
>
Staat onze glasvezelvoorbereider of -monteur voor een dichte deur? Dan laat hij een kaartje achter. Hierop staat waarom onze medewerker er was. En hoe je via een terugbelverzoek een nieuwe afspraak maakt.
Wat merk ik van het uitzetten van het kopernetwerk?
>
Dat merk je alleen als je niet op tijd overstapt naar glasvezel. Aanleg van glasvezel helemaal afgerond? Dan kan je provider je internet, tv en/of bellen overzetten naar glasvezel. Daarna stopt je provider met deze diensten over het kopernetwerk. Je hebt dan geen verbinding meer. Neem hierover contact op met je provider.
Heb je al glasvezel? Dan merk je hier niets van.
Moet ik een glasvezelaansluiting aanvragen voor mijn nieuwbouwwoning?
>
Bouwt een projectontwikkelaar of aannemer jouw woning? Dan is de glasvezelaansluiting al aangevraagd. Je hoeft dan niets te doen. Laat je de woning zelf bouwen? Vraag eerst de glasvezelaansluiting aan. Doe dit minimaal 13 weken voordat je de glasvezelaansluiting wilt hebben. We krijgen je gegevens dan automatisch binnen. We laten zo snel mogelijk weten of we glasvezel kunnen aanleggen op je nieuwe adres.
Loopt er al een aanvraag voor een glasvezelaansluiting in je nieuwbouwwoning en heb je hierover een vraag? Vul dan het formulier in.
Wat is een haalbaarheidsonderzoek?
>
Met een haalbaarheidsonderzoek kijken we of we je woning kunnen aansluiten op ons glasvezelnetwerk en wat dit kost. Het onderzoek zelf kost niets en je hoeft er niet voor thuis te zijn. Na de aanvraag van het haalbaarheidsonderzoek krijg je binnen 15 werkdagen een e-mail met de uitslag. Kunnen we je woning aansluiten op glasvezel? Dan krijg je ook meteen een offerte met de mogelijke aanlegkosten.
Je kan dit zelf aanvragen voor een bestaande woning of voor een nieuwbouwhuis dat je zelf laat bouwen. Is je nieuwbouwwoning onderdeel van een nieuwbouwproject? Neem dan contact op met je projectontwikkelaar.