Groot nieuws van Amazon: de van oorsprong online retailer komt met een supermarkt zonder kassa’s. Bij binnenkomst ga je met je smartphone langs een speciale scanner. De winkel – Amazon Go – registreert vervolgens met een combinatie van slimme sensoren, gezichtsherkenning en kunstmatige intelligentie precies wat je oppakt (en weer terugzet). Geen mandjes of winkelwagentjes nodig, je stopt alles direct in je tas. Afrekenen gaat automatisch via de Amazon-app wanneer je door de slimme poortjes naar buiten loopt.
Nederlandse supermarkten weinig experimenteel
Dit is echt het soort nieuws waar ik enorm enthousiast van word. De techniek die hierbij komt kijken ontstijgt alles wat we van retailers gewend zijn. In Nederland zijn supermarkten niet zo experimenteel als het gaat om het uitproberen van nieuwe technologieën. De meesten bevinden zich nu in de fase dat ze handscanners of zelfbedieningskassa’s uitrollen naar al hun vestigingen. Maar de handscanner bestaat alweer een jaar of 5, dus enorm vernieuwend is dat niet. Albert Heijn biedt sinds vorig jaar de mogelijkheid om je smartphone met de Appie-app als handscanner te gebruiken, al ben ik wel benieuwd of hier heel veel mensen gebruik van maken. Echt spannende ontwikkelingen zie ik nog weinig. Het is dan ook leuk om te zien waar ze in het buitenland allemaal mee bezig zijn.
Antwoord uit Italië
Coop Italia, de grootste supermarktketen in Italië, kwam een paar dagen na Amazon met eigen nieuws over zijn eigen futuristische supermarkt. Waar Amazon zich vooral richt op winkelgemak, heeft Coop Italia zijn pijlen gericht op informatievoorziening. Producten zijn uitgestald op interactieve tafels voorzien van Microsoft Kinect-sensoren en augmented reality-technologie (AR). Met 1 simpele handbeweging kan een bezoeker productinformatie opvragen, zoals herkomst, voedingswaarden, allergenen, kooktips en aanbiedingen. Daarnaast hangen er door de hele winkel grote schermen met de laatste aanbiedingen, socialmedia-updates, lekkere recepten en real time informatie over de populairste producten: alles om de consument te verleiden en te informeren. In de conceptstore die hieraan vooraf ging, hadden ze bijvoorbeeld ook een robot die het fruit voor bezoekers pakte. Of die ook in de nieuwe winkel te vinden is, weet ik niet, maar dat zou de unieke winkelervaring wel compleet maken!
Kijkje bij de Amerikanen
In november berichtte de Amerikaanse supermarktketen Kroger dat het bedrijf een eigen technologie voor digitale schappen heeft ontwikkeld. Kroger draait nu een pilot in hun vestiging in Cold Spring, Kentucky. Hier zijn 2.200 schappen digitaal gemaakt, voornamelijk met houdbare producten. Niet de simpele Electronic Shelf Labels (ESLs) die we al jaren kennen, maar labels die voedingsinformatie kunnen weergeven, ruimte bieden aan video’s en kunnen communiceren met de smartphone van gebruikers. Stel, ik koop altijd een bepaald soort frisdrank en loop een aanbieding van dat merk voorbij, dan krijg ik via bluetooth een pushbericht op mijn telefoon. Krogers slimme schap helpt klanten ook met navigatie. Staat een item in het gangpad op hun boodschappenlijstje in de app? Dan licht dat deel van het schap op. Hoe dat werkt als het enorm druk is, weet ik niet, maar het is een interessant experiment. Ook voor de medewerkers van de supermarkt zijn deze slimme schappen handig. Ze kunnen de producten in het schap monitoren en een seintje geven als het schap moet worden bijgevuld. Zetten shoppers hun boodschappen op een verkeerde plek terug? Dan geeft het schap een seintje aan de vakkenvuller. Bovendien pas je de prijs aan met 1 druk op de knop!
Technologieën in de pijplijn
In Nederland zie je elektronische schappen (digitale prijskaartjes) voornamelijk bij elektronicazaken, zoals Media Markt, maar ik verwacht dat ook supermarkten hier op grotere schaal mee gaan experimenteren. Sowieso zie je dat supermarkten goed in de smiezen houden wat andere retailers doen. Ze kijken vooral naar retailers die het zich door hun duurdere producten makkelijker kunnen veroorloven om nieuwe technologieën uit te proberen. Neem RFID. Tags van 25 cent per stuk zijn voor de supermarkten nog veel te duur, maar als de kosten makkelijk verrekend kunnen worden in de prijs van het product – zonder dat dit een concurrentienadeel oplevert – dan biedt dat ontzettend veel mogelijkheden voor voorraadbeheer. En misschien zelfs wel voor kassaloos winkelen in de nabije toekomst. Decathlon en River Island rollen dit nu al grootschalig uit, en volgens mij kijken de supermarkten geboeid toe! Ik volg in ieder geval met minstens zoveel belangstelling de pilot van Amazon Go. Als dit echt vlekkeloos werkt, kan het de retail grondig op z’n kop zetten. Ook in Nederland!
Over Eric van den Berg
Binnen Cisco Partner is Eric werkzaam als Business Development Architect en is hij een drijvende kracht achter de technische Cisco Partner evenementen. Hij heeft een breed zicht op ICT, en hoe ICT zou kunnen bijdragen aan de alsmaar veranderende business eisen van bedrijven.
- Auteur: Eric van den Berg