De knoop is doorgehakt. De kogel door de kerk. Jouw keuze staat vast: je start een eigen bedrijf. Je bent klaar om jouw droom werkelijkheid te maken. Een webshop voor duurzaam geproduceerde zwemkleding, een eigen consultancybureau of een eigen timmerbedrijf. Wat jouw onderneming ook is, kom beslagen ten ijs met onze tips voor het starten van een eigen bedrijf.
Stap 1: als wat inschrijven bij de KvK?
Wanneer je geld wil verdienen met jouw onderneming moet je ingeschreven staan bij de KvK. Gaat het om een eenmalige opdracht met een eenmalige betaling, dan hoef je niet ingeschreven te staan en kun je werken met een IB47 formulier. Gaat het om structurele verdiensten en wil je echt een eigen bedrijf starten, dan schrijf jij je in als zzp’er of onderneming.
Moet je investeren in jouw onderneming, neem je personeel aan of handel je met een partner? Deze zaken bepalen onder andere welke rechtsvorm je kiest bij inschrijving.
Wanneer een eenmanszaak?
In een eenmanszaak kun je personeel hebben maar sta je alleen aan het roer.
Wanneer een VOF?
In een VOF werk je met meerdere ondernemers onder dezelfde bedrijfsnaam. Jullie delen de winsten.
Wanneer een Commanditair Vennootschap?
Een Commanditair Vennootschap biedt uitkomst wanneer je aandeelhouders hebt gevonden die alleen geld in jouw onderneming willen stoppen en zich niet actief willen bemoeien met de bedrijfsvoering.
Wanneer een BV?
Een BV verkies je met name om fiscale voordelen, maar deze rechtsvorm brengt wel hogere kosten met zich mee. Laat je hierover adviseren door een accountant.
Stap 2: welke financiële zaken regelen?
Jij staat te trappelen om te beginnen. Van je hobby jouw werk te maken. Dagelijks met veel passie en energie aan de slag te kunnen. Maar hoe goed ben jij met geld? Dat is toch de levensader van je bedrijf. Zonder inkomsten geen bestaansrecht.
Stel een realistisch budget op voor je je bedrijf start. Wat is de minimale investering die je moet maken? Wat wil je maximaal investeren? En heb je geldschieters nodig?
Wil je een bedrijf starten, dan zijn er een aantal kosten waarmee elke ondernemer te maken krijgt:
• Inschrijving bij KvK
• Jaarlijkse kosten voor een zakelijke bankrekening
• Telefoon- en internetkosten
• Alle zaken die je nodig hebt voor jouw werkplek
• Verzekeringskosten
• Kosten aan vervoer: van bedrijfsbus en benzine tot een NS-business card
Dat gaat eruit. Maar als je direct goed van start gaat, komt er ook geld binnen. Bepaal daarom voordat jij jouw diensten of producten met de wereld deelt, de juiste prijs. Onderzoek wat jouw product waard is, hoe zich dat verhoudt tot de markt en of dit bedrag jouw kosten dekt.
eBook: 50 ChatGPT prompts voor je werk
Ga slimmer én sneller aan de slag met deze 50 ChatGPT prompts voor je werk. Je ontdekt ze allemaal in ons eBook.
DownloadAdministratie is key
Start vanaf dag één met het gestructureerd bijhouden van je administratie. Of besteed het direct uit aan een professional. Als je er vanaf het eerste moment voor zorgt dat jouw administratie overzichtelijk is en klopt, bespaart je dat op de lange termijn veel tijd. Er bestaan hiervoor ook tal van fijne administratieprogramma’s waarmee je snel aan de slag kunt. Denk aan Moneybird, E-boekhouden.nl, MoneyMonk, Harvest, Exact of Gripp.
Stap 3: verzekeringen voor ondernemers
De één verzekert zich tegen alles. De ander neemt liever iets meer risico. Als startende ondernemer is het goed uit te zoeken welke verzekeringen je moet hebben. En welke slim zijn om ook af te sluiten. Doe een risicocheck. Heffen de kosten voor een ongeval de kosten van de verzekering op? En bedenk wat de gevolgen zijn als je niet verzekerd bent en er wel iets gebeurt.
Overweeg de volgende verzekeringen
De meest voor de hand liggende verzekeringen zetten we voor je op een rij. Wil je een eigen bedrijf starten, ga dan na welke passend en nodig zijn voor jouw organisatie.
• Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: voor als jouw kop koffie over de laptop van je klant valt.
• Cybersecurityverzekering: ook kleine ondernemers worden steeds vaker getroffen door hackers of ransomware. Om te voorkomen dat je bedrijf uit de lucht gaat of je tegen hoge kosten aanloopt kun je je tegenwoordig tegen de risico’s van cybercrime verzekeren.
• Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: foutje in de berekening waardoor een nieuwe woning niet klopt? Jouw architectenbureau is hiermee niet aansprakelijk.
• Rechtsbijstandverzekering: die klant die niet betaalt? Kosten voor juridisch advies dek je met deze verzekering.
• Opstal-, goederen- en inventarisverzekering: Gaat jouw voorraad van de webshop in rook op? Deze verzekering dekt het.
• Bedrijfsschadeverzekering: staat jouw onderneming door diezelfde brand stil? Je doorlopende kosten worden gedekt met deze verzekering.
• Ziektekostenverzekering: een verplichte verzekering als ondernemer.
• Arbeidsongeschiktheidsverzekering: val jij uit door ziekte dan zorgt deze verzekering voor inkomen.
Stap 4: een goede werkplek voor jouw bedrijf
Een goed ingerichte werkplek geldt zowel voor offline als online. Je wil een fijne ruimte, bureau of werkbus. En daarbij de juiste materialen. Start jij een webshop, dan mag een degelijke laptop of computer niet ontbreken. En deel jij continu bestanden met klanten, dan wil je misschien realtime in de cloud werken. Check wat werkt voor jouw onderneming.
Wat jij nodig hebt, is afhankelijk van jouw onderneming. Een mobiel abonnement is in veel gevallen essentieel. Met een Unlimited data-abonnement voor ondernemers kun je altijd en overal werken via een razendsnelle 4G of 5G verbinding. Ook op je laptop. Handig als je veel onderweg bent of buitenshuis werkt.
Een vaste internetverbinding thuis is zakelijk declarabel als je (veel) vanuit huis werkt. Bij een KPN Kleinzakelijke internetverbinding op je thuisadres ontvang je elke maand een BTW-factuur voor in je administratie. Breid je je internetverbinding uit met een kleinzakelijk mobiel of televisie-abonnement? Dan krijg je korting.
Start jouw bedrijf direct op een mooie bedrijfslocatie? Bijvoorbeeld een restaurant, winkel of kantoorgebouw? Dan is KPN EEN MKB wellicht beter geschikt voor jouw onderneming. Zo ontvang je bij KPN EEN MKB standaard een vast IP-adres (handig voor een alarm- of kassasysteem), kun je bellen met een vast nummer vanaf je mobiele telefoon, en is je internetverkeer standaard extra beveiligd tegen cybercriminaliteit. Ontdek alle voordelen van KPN EEN MKB op deze website.