De 4G-dekking op de Noordzee is met ingang van 12 oktober aanzienlijk uitgebreid. Door de aanleg van een nieuw offshore antennenetwerk is het dekkingsgebied in de Nederlandse wateren ruim 5.000 km2 groter geworden, dat is vergelijkbaar met de oppervlakte van de provincie Noord-Brabant. De dekking loopt tot voorbij het Noorse Bergen.
Het grotere dekkingsgebied wordt mogelijk door een samenwerking met Tampnet. De vooraanstaande Noorse telecomleverancier voor de offshore-industrie heeft daartoe in het Nederlandse deel van de Noordzee tien masten met 25 antennes neergezet. Watersporters, passagiers van cruiseschepen, vissers en zakelijke gebruikers profiteren als ze verder dan 15 kilometer uit de Nederlandse kust zijn door te roamen op het dekkingsgebied op de Noordzee.
Zakelijk gebruik primair
KPN en Tampnet richten zich met deze stabiele en snelle mobiele verbindingen op ‘het wijde water’ primair op de zakelijke markt. Maar ook consumenten zoals zeezeilers en sportvissers kunnen er gebruik van maken, bijvoorbeeld om even naar huis te bellen of via FaceTime te communiceren. Ook passagiers op cruiseschepen en veerboten kunnen hiervan profiteren. Naar schatting 5.000 mensen verdienen hun brood op offshore platformen en in de zeevisserij. Een toenemend aantal komt daar regelmatig voor de bouw en het onderhoud van windmolens. Tenslotte is de marine ook actief in de Noordzee.
Het zakelijk gebruik blijft echter het belangrijkste. Volgens Jacob Groote, evp 5G van KPN, worden in het Noordzeegebied veel vitale werkzaamheden verricht. Die vragen om stabiele bereikbaarheid, juist in situaties waarbij gevaar dreigt. Groote: “Bij inspecties en reparaties van bijvoorbeeld offshore-installaties is het prettig als op afstand experts kunnen meekijken. Vanaf de wal is zo sneller en beter een oordeel te vormen over het werk dat nog is te verrichten. Het is niet meer nodig hele teams naar de platforms te sturen. Bovendien kunnen mensen die voorheen volledig autonoom moesten werken nu assistentie krijgen van collega’s.”
Uitbreiding ligt in verschiet
Gebruikers hebben ook bereik in het Britse en Noorse deel van het Noordzeegebied. Verdere uitbreiding in Nederlandse wateren en andere landen ligt in het verschiet. Tampnet maakt als eerste (buitenlandse) partij gebruik van 4G-frequenties van KPN. De samenwerking met Tampnet en verdergaande digitalisering maken het mogelijk 4G en straks 5G grootschalig uit te rollen.
Tot voor kort was het lastig om ver uit de kust mobiele dekking te realiseren. De weersomstandigheden kunnen daar slecht zijn, maar de aanleg was ook nauwelijks rendabel. Dat verandert. Voortaan hebben mensen die in Nederland op zee werken tot 300 kilometer van de Nederlandse kustlijn mobiel bereik. Dat is een uitbreiding van 285 kilometer, een flink eind buitengaats dus.
IT nu ook op zee
De hogere bandbreedte van 4G biedt veel meer mogelijkheden dan satelliet-telefonie. Groote: “Voorbeeld is videocommunicatie voor professionele doeleinden. Behalve telefoons zijn nu ook tablets en laptops inzetbaar. Alle IT die op het vasteland normaal is kan met de komst van betrouwbare connectiviteit nu ook op zee worden gebruikt. Denk aan Microsoft365, Teams, Azure en Google.”
4G geeft ook het Internet of Things (IoT) vleugels. Golfsensoren helpen te voorkomen dat containers overboord slaan. Rijkswaterstaat gebruikt sensoren die windmolen stilzetten als grote zwermen vogels in aantocht zijn. Ook meetapparaten die de erosie van de kust en de bewegingen van het zand in de gaten houden zijn op het 4G-netwerk aan te sluiten. Dit voorkomt dijkdoorbraken.
Beter en goedkoper dan satellietverbinding
4G levert aanzienlijk betere prestaties tegen fors lagere kosten dan satelliet- of straalverbindingen die ook nog eens speciale apparatuur vereisen. Van het nieuwe netwerk kun je met een gewoon mobieltje gebruik maken. Alles werkt met een normale simkaart. Voor KPN-klanten valt de Noordzee vanaf 12 oktober 2020 onder de Voordeellanden (bedrijfs)bundels.