5G gaat over veel meer dan (veel) sneller internet. Voordelen van 5G zijn kortere reactietijden, hogere betrouwbaarheid en er kunnen veel meer apparaten tegelijk worden verbonden. Daardoor zijn er met 5G tal van nieuwe toepassingen mogelijk op het gebied van onder meer augmented reality, Internet of Things, zelfrijdende voertuigen en Industrie 4.0. Wil je als bedrijf of organisatie een concurrentievoordeel dankzij 5G? Dan is het goed om je nu al te oriënteren. We zetten de belangrijkste voordelen en toepassingen van 5G op een rij.
Drones, zelfrijdende voertuigen, artificial intelligence (AI), edge computing, augmented reality: al deze fantastische technologieën zijn al beschikbaar, maar wachten nog op next-level connectiviteit om breder toegepast te kunnen worden in het bedrijfsleven. De nieuwe netwerktechnologie 5G brengt dankzij zijn unieke voordelen alles bij elkaar. 5G, dat de komende jaren wordt uitgerold in Nederland, gaat daardoor een ware digitale revolutie teweegbrengen in sectoren als landbouw, transport, productie, zorg en entertainment.
Whitepaper: 'Op weg naar een slimme, duurzame samenleving: 5G verbindt de samenleving'
5G is dé technologie die aanzet tot samenwerken in ketens, met partners waaraan voorheen wellicht niet gedacht zou worden. Lees in dit whitepaper hoe 5G onze samenleving verbindt.
DownloadDe unieke voordelen van 5G
5G is een mix van verschillende technologieën zoals 'network slicing', 'massive MIMO' en 'beamforming'. Uit die mix vloeit een aantal unieke voordelen voort: supersnelle verbinding, korte reactietijd in de communicatie, veel hogere uptime van het netwerk, capaciteit om maar liefst één miljoen apparaten per vierkante kilometer te verbinden, een veiligere verbinding én de mogelijkheid om bepaalde processen en applicaties voorrang te verlenen.
5G wordt daardoor een katalysator voor het bedenken en realiseren van nieuwe, revolutionaire toepassingen op het gebied van datagestuurde bedrijfsvoering. Wil je als ondernemer concurrerend blijven of als organisatie inspelen op de laatste ontwikkelingen, dan is het belangrijk om je nu al te oriënteren op de mogelijkheden van 5G.
5G als fundament voor andere technologieën
5G gaat naar verwachting op zakelijk vlak een enorme stimulans betekenen voor onder meer augmented en virtual reality, robotica, drones, intelligente assets, wearables, AI-gebaseerde video-analytics en Internet of Things (IoT).
Voor Internet of Things is naast 5G overigens ook edge computing nodig. Daarbij wordt als het ware een kleine cloud met rekenkracht, opslag en netwerkcapaciteiten aan de rand van het netwerk geplaatst, dus dicht bij applicaties, apparaten en gebruikers. Omdat data niet meer helemaal op en neer naar de cloud of een datacenter hoeft te reizen, worden tijdkritische toepassingen zoals zelfrijdende auto’s en augmented reality mogelijk.
Voorbeelden van toepassingen van 5G voor bedrijven
Toepassingen van 5G zijn bijvoorbeeld:
Vrachtwagens en heftrucks die constant meten en weten wat de veiligste plek op de weg of de snelste route is.
Verkeerslichten die op groen springen als er hulpverleners aankomen.
Zorgverleners die een real-time videoverbinding hebben met collega’s of artsen in het ziekenhuis wanneer ze bij mensen thuis zijn.
Drones die een gebied monitoren of medische monsters razendsnel naar het lab brengen.
Zelfrijdende landbouwvoertuigen die met 5G heel precies de juiste gewasbescherming per vierkante meter injecteren.
Smart grids: slimme elektriciteitsnetwerken die digitale communicatietechnologie zoals 5G gebruiken om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.
5G is ook een belangrijke enabler voor Industrie 4.0. Daarbij worden onder meer Internet of Things, cloud computing en data-integratie gebruikt om het productieproces volledig computergestuurd en op afstand te laten plaatsvinden. Het menselijke denkproces wordt daarbij deels of volledig overgenomen. Door de hoge snelheid en betrouwbaarheid en korte vertraging is 5G binnen Industrie 4.0 essentieel voor bijvoorbeeld het aansturen van productielijnen, het faciliteren van zelfrijdende voertuigen en het verbinden van grote hoeveelheden IoT-apparaten.
KPN FieldLabs: 5G-toepassingen in de praktijk gebracht
De landelijke uitrol van 5G is nog maar net van start gegaan, maar in de FieldLabs test KPN 5G al geruime tijd in de praktijk op nuttige toepassingen. Momenteel zijn er vijf FieldLabs:
In Amsterdam onderzoekt KPN samen met de gemeente Amsterdam en de Johan Cruijff ArenA hoe 5G wonen, werken en recreëren in de stad leuker en veiliger kan maken.
Een akker in het Drentse Valthermond is het proeflaboratorium voor de toepassing van 5G in de landbouw. Onderzocht wordt bijvoorbeeld hoe robotisering en drones kunnen helpen om minder gewasbeschermingsmiddel te gebruiken.
Samen met Rijkswaterstaat en andere technologiepartners doet KPN in Helmond onderzoek naar onder andere zelfrijdende voertuigen en intelligente transportsystemen, waarbij sensoren en camera’s binnen en buiten het voertuig verkeersborden en bewegende objecten zien en interpreteren.
Bij Shell Pernis wordt 5G gebruikt voor robots en helmen die het werk nog veiliger en efficiënter maken via predictive maintenance en remote monitoring.
Met behulp van 5G indoor technologie werkt KPN in Eindhoven met partners aan wireless factories. Dankzij 5G kunnen objecten real-time en tot op 30 centimeter nauwkeurig worden gevolgd.
5G bij KPN
KPN bouwt samen met een netwerk van partners aan een zakelijk 5G-ecosysteem, waarbij elke partner zijn eigen expertise aanwendt om een totaaloplossing te kunnen bieden aan klanten. KPN zal – als ondernemer, expert of connectiviteitsleverancier – katalysator zijn bij het ontwikkelen van 5G-toepassingen.
Uniek binnen de (toekomstige) 5G-dienstverlening aan bedrijven is dat KPN een bepaalde bandbreedte garandeert, overal op één locatie (bijvoorbeeld een fabrieksterrein) dezelfde dekking biedt en de mogelijkheid biedt om bepaalde applicaties zoals spraak te prioriteren.