De opkomst van kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat we heel anders werken dan voorheen. Met deze tips helpt AI om jouw dagelijkse werkdag nog efficiënter in te vullen.
Kunstmatige intelligentie kun je eigenlijk het beste zien als een domme, maar zeer productieve collega. Je zal een AI nooit vragen om gevoelige bedrijfskeuzes voor je te maken, maar de software is wel uitstekend in staat om grote hoeveelheden data voor je te lezen en daarmee simpele klusjes uit te voeren.
Het bespaart je potentieel uren aan werk, tijd die je dan in iets efficiënters kunt steken.
1. Laat AI voor je schrijven
Een fiks deel van de werkdag bestaat uit het schrijven van e-mails, blogs en andere simpele berichten. Een lang proces, vooral als je een collega vraagt als eindredacteur te helpen. Klusjes die je met AI kunt versnellen.
De simpelste oplossing is om ChatGPT, Gemini of Copilot te vragen iets voor je te schrijven. Een verzoek zoals 'Schrijf een formele e-mail waarin Klaas wordt gewezen op dat hij zijn laatste vijf vakantiedagen voor december moet opmaken' levert je al snel een bruikbare tekst op. Wil je het serieuzer aanpakken, dan is de AI-tool Jasper het overwegen waard. Deze is gemaakt om e-mails, blogs en andere teksten voor je te schrijven en laat je ook bronmateriaal uploaden. Hierdoor weet de AI wat voor bedrijfsspecifieke zaken hij moet behandelen.
Hoewel een AI goed kan schrijven, loont het altijd om de gemaakte teksten nog even zelf na te lezen. Zo weet je zeker of alles inhoudelijk klopt.
eBook: 50 ChatGPT prompts voor je werk
Ga slimmer én sneller aan de slag met deze 50 ChatGPT prompts voor je werk. Je ontdekt ze allemaal in ons eBook.
Download2. Een efficiënte agenda met AI
Vooral als je met een team werkt kan het beheer van de agenda al snel in de soep lopen. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen afspraken, terwijl er ook tijd vrijgehouden moet worden voor interne vergaderingen. Gelukkig kan een AI helpen om een zo effectief mogelijke agenda bij te houden.
Een populaire tool hiervoor is Reclaim, wat recent door clouddienst Dropbox is overgenomen. Je logt in met je Google Calendar en vermeldt wat belangrijke afspraken zijn voor iedereen, waarna de AI zo effectief mogelijk alles probeert in te delen. Daarbij probeert de AI ook een beetje ademruimte in te bouwen, zodat niemands week overvol raakt met besprekingen.
3. Kunstmatige intelligentie als onderzoekspartner
Moet je voor een project grote hoeveelheden aan documenten lezen en doorgronden, dan kan AI daar bij helpen. Door simpelweg alle bestanden te uploaden kun je de AI vragen stellen over de inhoud ervan, bijvoorbeeld om een snelle samenvatting te schrijven.
In onder andere ChatGPT kun je op een paperclipje drukken om bestanden naar de AI te sturen. Wil je echt serieus te werk gaan, dan kun je bij de dienst ChatPDF grote hoeveelheden aan data uploaden om mee te werken. Omdat de AI dan specifiek in jouw bestanden neust, krijg je zeer gerichte antwoorden op je vragen.
Wees overigens wel voorzichtig: alle documenten die je uploadt naar de AI komen in de cloud terecht. In theorie kan iemand online ze ooit dan nog eens terugvinden - wat je liever niet wil met gevoelige documenten.
eBook: Beste apps voor ondernemers
Ontdek welke apps écht handig zijn bij het succesvol maken van jouw bedrijf.
Download4. Nooit meer notuleren
Door een AI mee te laten luisteren tijdens je vergaderingen, kan deze alles meeschrijven en achteraf zelfs een handige samenvatting bieden. Zo hoeft er nooit meer een collega tijdens het videobellen te notuleren en kan dus iedereen goed meepraten.
Bij Microsoft Teams kun je aan Copilot vragen om mee te schrijven, terwijl Google Meet een knopje heeft voor Gemini. Voer je elders je videovergadering, dan kun je ook de diensten van Otter.AI gebruiken. Daarmee voeg je een AI-bot toe als virtuele beller.
5. Brainstormen met AI
Heeft geen van je collega's tijd om te brainstormen of ben je ZZP'er? Dan kan een gesprekje met de AI aanknopen om op ideeën te komen. Je kunt ChatGPT bijvoorbeeld vragen naar vijf ideeën voor een titel boven een blogpost, of om de voor- en nadelen van twee ideeën naast elkaar te zetten. Daar moet je nooit te blind van uitgaan, maar het spoort jou weer aan om na te denken over wat de AI zegt.
Social media platform Buffer heeft zelfs een AI-brainstormsysteem ingebouwd. Door in te vullen wat je bedrijf doet en welke doelgroep je wil bereiken, genereert de dienst automatisch berichten voor sociale media om te gebruiken.