ChatGPT maakte AI in één klap wereldberoemd. Maar tegelijk met ChatGPT verschenen ook duizenden andere AI-tools op de markt. Een greep uit de mogelijkheden die je nog niet kende.
Kunstmatige intelligentie (AI) transformeert de manier waarop bedrijven werken, en het aanbod van AI-tools is enorm. Deze tools bieden uiteenlopende voordelen, van het schrijven van teksten, maken van afbeeldingen of beantwoorden van klantvragen.
AI-tools kunnen helpen om jouw bedrijf te laten groeien. Al blijft het belangrijk hier verstandig mee om te gaan. Zo moet je alle output van een AI altijd zelf factchecken en controleren.
In dit artikel geven we je 22 ChatGPT alternatieven. Deze krachtige AI-tools zijn zeker de moeite van het uitproberen waard, als je je verder in de mogelijkheden van AI wil verdiepen.
1. ChatGPT-4 van OpenAI
ChatGPT-4, is de opvolger van ChatGPT-3, een taalvoorspellingsmodel gemaakt door OpenAI dat tekst kan genereren die bijna niet te onderscheiden is van menselijke tekst. Het kan worden gebruikt voor taken zoals het beantwoorden van e-mails, het schrijven van artikelen en zelfs het coderen van software. ChatGPT-4 is een enorme verbetering ten opzichte van eerdere versies van ChatGPT. Wel is het alleen te gebruiken door betalende gebruikers.
2. Scribe
Scribe is een AI-gestuurde tool die automatisch notities maakt van je vergaderingen. Je kunt bijvoorbeeld vragen om belangrijke punten en actie-items uit een vergadering te verzamelen en samen te vatten.
3. Gamma AI
Gamma AI biedt een platform voor het ontwikkelen van AI-oplossingen op maat. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om zelf chatbots te bouwen, klantvragen te beantwoorden of zelfs fraudedetectie te implementeren.
eBook: 50 ChatGPT prompts voor je werk
Ga slimmer én sneller aan de slag met deze 50 ChatGPT prompts voor je werk. Je ontdekt ze allemaal in ons eBook.
Download4. Krisp AI
Krisp AI is een noise-cancelling app die achtergrondgeluid uit je online vergaderingen filtert. Dat is handig als jij of je gesprekspartners in een rumoerige bedrijfsruimte zitten, veel onderweg zijn, of bijvoorbeeld tijdens congressen en events. Ook is het te gebruiken voor de opname van podcasts. Krisp kan een meeting of gesprek ook automatisch uitschrijven (transcriptie).
5. Perplexity
Perplexity biedt een AI chatbot genaamd Niki die bedrijven helpt om hun klantenservice te verbeteren. Niki kan bijvoorbeeld vragen beantwoorden, klachten behandelen, en boekingen aannemen.
6. Uizard
Uizard is een AI-gestuurd platform dat automatisch digitale prototypen en wireframes kan genereren uit handgetekende schetsen. Je kunt Uizard bijvoorbeeld vragen om een app-ontwerp te creëren op basis van een ruwe schets.
7. Kickresume AI
Kickresume AI is een tool die AI gebruikt om je te helpen bij het maken van een professioneel cv. Je kunt het bijvoorbeeld vragen om suggesties te geven voor het verbeteren van de taal of lay-out van je cv. In de achtergrond maakt Kickresume AI gebruik van de taalmodellen van ChatGPT.
8. Durable
Durable maakt gebruik van AI zodat jij in 30 seconden een eigen website kunt bouwen. Verwacht geen super origineel design van deze tool, maar baanbrekend dat een website zó snel aangemaakt kan worden is het natuurlijk wel.
9. Beautiful AI
Beautiful AI is een AI-gestuurde presentatietool die automatisch prachtige presentaties en slide decks ontwerpt. Ideaal als je niet zo handig bent met PowerPoint of Keynote. Geef dit AI een opdracht voor een slide en het wordt voor je gemaakt.
eBook: Zo gebruik je Microsoft Copilot
Benieuwd hoe jij je werk makkelijker maakt met AI? Ontdek de mogelijkheden in ons Microsoft Copilot eBook.
Download10. Microsoft Designer
Natuurlijk biedt Microsoft zelf ook oplossingen voor automatisch PowerPoint design: Microsoft Designer is een AI-tool binnen PowerPoint die automatisch slide-ontwerpen voorstelt op basis van de inhoud van je presentatie.
11. Stylized.ai
Stylized.ai is een tool die AI gebruikt om grafische ontwerpen te maken. Je kunt het bijvoorbeeld vragen om een logo te ontwerpen voor je bedrijf of om een infographic te creëren.
12. Numerous.ai
Numerous.ai biedt een AI-gestuurde financiële assistent die kan helpen bij het beheren van je bedrijfsfinanciën. Je kunt bijvoorbeeld vragen om een financieel overzicht of inzicht in je uitgaven. Wees echter wel voorzichtig met het uploaden van gevoelige bedrijfsgegevens naar AI-tools die je niet vertrouwt.
13. Bard AI
Bard AI is Google’s antwoord op ChatGPT: een AI-gestuurde schrijfassistent van Google die kan helpen bij het schrijven van artikelen, blogs, en sociale media berichten. De dienst is nog niet zo ver als ChatGPT-4 maar wel hard in ontwikkeling.
14. ChatSonic
ChatSonic biedt een AI chatbot platform dat kan worden gebruikt om klantenservice te automatiseren. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om klantvragen te beantwoorden.
15. DeepArt
DeepArt is een tool die AI gebruikt om foto's om te zetten in kunst. Je kunt bijvoorbeeld vragen om een foto te transformeren naar de stijl van een beroemd schilderij.
16. Grammarly
Grammarly is een AI-gestuurde schrijfassistent die kan helpen bij het corrigeren van grammatica, spelling, en stijlfouten. Je kunt Grammarly bijvoorbeeld vragen om een stuk tekst te controleren op fouten. Helaas werkt Grammarly wel alleen met Engelse teksten.
17. Lumen5
Lumen5 is een indrukwekkende tool die AI gebruikt om uiterst makkelijk je eigen video’s te maken en editten. Je geeft aan naar wat voor soort beeld je op zoek bent en welke teksten er in moeten. De tool aggregeert daarna automatisch een video voor je op basis van beeldmateriaal uit een aantal grote stock libraries.
18. Microsoft Copilot
Microsoft Copilot is een AI-tool die graag jouw ‘co-piloot’ op je werk wil zijn. Deze nieuwe AI dienst van Microsoft is geïntegreerd in al je bekende Microsoft 365 apps zoals Word, Excel, PowerPoint, Teams en Outlook. Copilot leert van jouw schrijfgedrag en kan je assisteren door het (automatisch) genereren van teksten, e-mails, agenda-afspraken of chatberichten.
19. Clara
Clara is een AI-gestuurde persoonlijke assistent die kan helpen bij het beheren van je agenda en het plannen van meetings. Je kunt het bijvoorbeeld vragen om vergaderingen te plannen of om herinneringen in te stellen.
20. Crystal
Crystal is een tool die AI gebruikt om inzicht te geven in de persoonlijkheid van mensen. Het bedrijf noemt zichzelf ook wel “The Personality Data Platform”. Je kunt het bijvoorbeeld vragen om een persoonlijkheidsprofiel te maken van een klant op basis van hun online gedrag. Daarna kun jij deze persoon beter en persoonlijker benaderen bijvoorbeeld met een aanbieding.
21. Midjourney
Midjourney is een image generator die gebruik maakt van AI. Zonder dat er een designer aan te pas komt kun je hiermee originele afbeeldingen maken. Bijvoorbeeld je eigen avatars in sciencefictionstijl.
22. Photoshop Generative Fill
In de Beta-versie van Photoshop kunnen designers sinds kort gebruikmaken van generative fill. Deze AI-tool van Adobe maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een foto die gemaakt is in de zomer, volledig automatisch om te zetten naar een winters tafereeltje. De eerste resultaten van deze tool zijn zeer indrukwekkend.
AI ontwikkelt zich in rap tempo
Er zijn inmiddels al duizenden AI-tools om je te ondersteunen in je werk of automatisch dingen te maken. En elke dag komen daar nog nieuwe diensten bij. Veel van deze diensten zijn nu nog verre van perfect: afbeeldingen of teksten bevatten nog regelmatig feitelijke fouten en sommige resultaten zijn weliswaar nieuw, maar creatief niet bijzonder origineel. Let dus altijd goed op bij het gebruik van deze tools.
Het is de verwachting dat AI zich de komende jaren zo snel ontwikkelt dat ook de output ervan zich steeds verder verbetert en professionaliseert. Er zal behoefte komen aan regelgeving en disclaimers: wanneer is content bijvoorbeeld door mensen of een AI gemaakt?
Dat de ontwikkeling van AI in rap tempo doorzet zal ook gevolgen hebben voor ondernemers. Daarom is het slim je nu al in de mogelijkheden te verdiepen. Een paar van de tools op deze lijst zelf uitproberen is dan een goede start.