Dit wist je nog niet over Capture The Flag

Oefening baart kunst. Dat geldt zeker binnen security: de beste manier om je hacking- en securitygerelateerde vaardigheden te vergroten is ‘hands-on’ oefening. Een van de leukste en leerzaamste formats daarvoor is Capture The Flag (CTF), een spelvorm waarin je in een competitieve setting allerlei securitychallenges moet oplossen. Wij hebben een aantal interessante feiten over dit fenomeen verzameld. Wist je dat....

... Praktijkgerichte trainingen zoals CTF de securityawareness versterken?

Capture The Flag-evenementen zijn een leuke en spannende gamification-methode om securityawareness van deelnemers te versterken. In deze evenementen moeten teams of individuen verschillende uitdagingen oplossen die te maken hebben met cyberbeveiliging, zoals het kraken van wachtwoorden, het vinden van kwetsbaarheden of het ontcijferen van berichten.

Door deze evenementen leren de deelnemers niet alleen nieuwe vaardigheden en technieken, maar ook hoe ze bedreigingen kunnen herkennen en voorkomen in de echte wereld. Bovendien stimuleren Capture The Flag-evenementen de samenwerking, het creatief denken en het probleemoplossend vermogen van de deelnemers. Daarom zijn Capture The Flag-evenementen een effectieve en leuke manier om de securityawareness van deelnemers te versterken.

… KPN Security ook een eigen CTF organiseert, voor twee verschillende doelgroepen?

KPN organiseert regelmatig unieke Capture The Flag Challenges als onderdeel van NLSecure[ID]. We doen dat zowel voor bedrijven als voor studenten. Deze uitdagende wedstrijden testen je vaardigheden op het gebied van cyberveiligheid, hacken en programmeren. Tijdens deze Challenges kun je kennis vergroten, je netwerk uitbreiden en leuke prijzen winnen.

De eerstvolgende KPN Capture The Flag Challenge is op 26 september.

… Je de uitdagingen binnen CTF kunt onderverdelen in meerdere categorieën? De meest voorkomende categorieën zijn:

- Web: Deze uitdagingen hebben te maken met webapplicaties, zoals websites, API's of websockets. Je moet bijvoorbeeld kwetsbaarheden vinden en misbruiken in een webserver, zoals SQL-injectie, cross-site scripting of bestandsinclusie.

- Crypto: Dit zijn uitdagingen rondom cryptografie, de wetenschap van het versleutelen en ontsleutelen van informatie. Je moet bijvoorbeeld een geheime boodschap ontcijferen, een versleutelingsalgoritme kraken of een digitale handtekening vervalsen.

- Pwn: Hier ga je aan de slag met binaire exploitatie. Dat betekent dat je speurt naar kwetsbaarheden in gecompileerde programma's, zoals executables of libraries, en deze probeert te misbruiken. Je moet bijvoorbeeld een buffer overflow veroorzaken, een shellcode injecteren of een return-oriented programming (ROP) keten construeren.

- Reversing: Deze uitdagingen hebben te maken met reverse engineering, het proces van het analyseren en begrijpen van de werking van een programma zonder toegang te hebben tot de broncode. Je moet bijvoorbeeld een programma debuggen, een wachtwoord achterhalen of een malware analyseren.

- Forensics: Hierbij gaat het om forensische analyse. Dat is het proces van het onderzoeken en extraheren van informatie uit digitale bewijsstukken, zoals bestanden, netwerkverkeer of geheugendumps. Je moet bijvoorbeeld een bestandsformaat herkennen, een verborgen boodschap vinden of een netwerkpakket ontcijferen.

- Misc: Deze uitdagingen hebben te maken met diverse onderwerpen die niet in de andere categorieën passen, zoals steganografie, trivia, programmeertalen of sociale engineering. Je moet bijvoorbeeld een afbeelding decoderen, een raadsel oplossen of een nepnieuwsbericht identificeren.

... Er verschillende niveaus zijn van moeilijkheid en toegankelijkheid voor CTF's?

Sommige CTF's zijn open voor iedereen die wil meedoen, terwijl anderen alleen op uitnodiging zijn of een kwalificatieronde vereisen. Sommige CTF's zijn gericht op beginners die net beginnen met cybersecurity, terwijl anderen gericht zijn op experts die al jaren ervaring hebben. Sommige CTF's zijn online en kunnen overal ter wereld worden gespeeld, terwijl anderen fysiek zijn en plaatsvinden op een specifieke locatie. Sommige CTF's duren slechts een paar uur, terwijl andere CTF's meerdere dagen of weken duren.

Doe mee met de Capture The Flag Challenge

KPN Security organiseert 26 september een unieke Capture The Flag Challenge op een bijzondere locatie: Mobilisatiecomplex Ede-Driesprong van het Ministerie van Defensie. De challenge is onderdeel van NLSecure[ID], het security-evenement waar je kennis opdoet en kunt netwerken met andere security-experts. Meer informatie en het inschrijfformulier vind je op kpn.com/ctf.

Capture the Flag

Gerelateerde artikelen