Dit bedrijf gebruikt lavalampen om hackers tegen te houden

Als het over cybersecurity gaat zijn er vaak talloze creatieve manieren te bedenken om onze digitale gegevens te beschermen. Eén van de meest opmerkelijke en visueel aantrekkelijke methodes wordt toegepast door het Amerikaanse bedrijf Cloudflare. Stel je eens voor dat een ogenschijnlijk simpele lavalamp in staat is om hackers buiten de deur te houden. Dat is precies wat er gebeurt in het hoofdkantoor van Cloudflare in San Francisco.

Hoe werkt het?

Cloudflare, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het beschermen en verbeteren van de beveiliging van websites, maakt gebruik van lavalampen om willekeurige getallen te genereren die vervolgens worden gebruikt voor encryptie. Maar waarom lavalampen? Het antwoord ligt in de unieke, onvoorspelbare bewegingen van de lava binnenin de lamp.

Encryptie, een techniek om informatie te versleutelen zodat deze alleen toegankelijk is voor geautoriseerde partijen, is essentieel voor de beveiliging van gegevens. Voor een effectieve encryptie zijn willekeurige getallen nodig. Dit is waar de lavalampen in beeld komen. De bewegingen van de lava zijn volledig chaotisch en kunnen niet worden gerepliceerd, wat ze ideaal maakt voor het creëren van deze getallen.

Beeld: Cloudflare

Het proces uitgelegd

Wanneer je binnenloopt bij Cloudflare, zie je een muur vol met ongeveer 100 kleurrijke lavalampen. Camera's zijn gericht op deze lampen en maken voortdurend foto's van de lava in beweging. Deze beelden worden vervolgens omgezet in digitale informatie die wordt gebruikt om een reeks willekeurige getallen te genereren. Deze getallen dienen als de basis voor de encryptiesleutels die Cloudflare gebruikt om data te beveiligen.

Het idee achter deze aanpak is simpel: hoe meer onvoorspelbaarheid (‘randomness’) er is in de bron van willekeurige getallen, hoe moeilijker het is voor hackers om deze SSL/TLS-encryptie te kraken. De lava in de lampen beweegt altijd anders door variaties in temperatuur en de inherente chaos van de vloeistof, wat resulteert in een bijna onmogelijke taak voor hackers om te voorspellen.


eBook: Gehackt!

Wat moet je doen bij hacks, phishing, ransomware of andere cybercrime? Wees voorbereid met ons eBook.

Download


Wat kunnen we leren van deze oplossing?

Randomness is extreem belangrijk voor veilige encryptie. Alhoewel het voorbeeld van de lavalampen bij Cloudflare wellicht enigszins ludiek in de oren klinkt, is het nadenken over nieuwe, innovatieve technologieën die kunnen bijdragen aan een betere cyberveiligheid, zeer belangrijk voor ICT- en security-experts.

Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder en frequenter, en traditionele methoden van beveiliging zijn soms niet meer voldoende. Het gebruik van lavalampen door Cloudflare is een perfect voorbeeld van hoe creativiteit en technologie kunnen worden gecombineerd om een robuustere beveiliging te realiseren.


Veilig online op vakantie

Laat je niet hacken met deze 5 maatregelen!

Download


Wat kun jij doen?

Overweeg om je eigen beveiligingsmaatregelen te evalueren en te kijken naar hoe je bedrijf gebruik kan maken van zowel traditionele als innovatieve oplossingen. Het inhuren van cybersecurity-experts en investeren in nieuwe technologieën kan een cruciale stap zijn in het beschermen van je gegevens. Ben je KPN Zakelijk klant, dan kun je onder meer terecht bij je eigen Business Partner of ons eigen Security team om hierover te sparren.

Het verhaal van de lavalampen van Cloudflare laat zien dat inspiratie voor beveiliging overal vandaan kan komen. Het belangrijkste is dat je openstaat voor nieuwe ideeën en altijd streeft naar verbetering in de beveiliging van je bedrijf.

Gerelateerde artikelen