Ondernemers in de bouw kunnen voortaan op elk gewenst moment zien waar hun materieel zich precies bevindt. Minigravers, doorslijpers, trilplaten, tijdelijke toiletvoorzieningen en andere bedrijfsmiddelen hoeven niet meer zoek te raken. Ook diefstalgevoelige spullen zijn nu beter te beveiligen.
BouwTag introduceert een oplossing voor materieelbeheer op de KPN IoT bouwblokken. Ook in de bouw rukt het gebruik van data en technologie op. Deze nieuwste oplossing in materieelbeheer behoort tot de meest veelbelovende innovaties die zijn te zien tijdens de BouwBeurs. Dit jaarlijkse evenement wordt van komende dinsdag 4 februari tot en met zaterdag 8 februari in de Jaarbeurs in Utrecht gehouden.
Goedkoper
De leverancier uit Assen ziet veel toekomst in de BouwTag. Aannemers willen regelmatig weten wie welk materieel heeft gebruikt en waar het zich bevindt. Maarten Visser, Directeur VisserAssen: 'De BouwTag levert veel voordelen. Zo hoeven bouwbedrijven minder rond te bellen. Ook bespaart het veel papierwerk, iets waar de bouwvakkers en hun bazen toch al niet zo happig op zijn. Niet alle verdwenen spullen zijn per definitie gestolen. Soms worden bedrijfsmiddelen per ongeluk mee naar huis genomen. Voor de materieelbeheerder is het dan prettig om te weten waar het materieel ligt. De app die bij de BouwTag hoort, vermindert het aantal handelingen. Het werk wordt er efficiënter door. Ook de bezettingsgraad van het materieel wordt beter. Het voorkomt onnodig inhuren wat veel geld kost. En de oplossing is al beschikbaar vanaf 10 stuks.'
De tags zijn compact, efficiënt en voordelig. Ze passen in of op ieder stuk materieel. Uiteraard zijn de tags robuust en bestendig tegen de soms wat ruwe omgang met materieel in de bouw. Kabeltjes zijn niet nodig. Volgens Visser Assen zijn ze in tien seconden te bevestigen. Met industriële lijm kan je de tags die op een kleine dobbelsteen lijken, op het materieel plakken. Maarten: 'De tag heeft een lange batterijduur. Het is dus echt: één keer aanbrengen. En dan heb je alleen nog maar omkijken naar de app.'
Internet of Things
De BouwTag is een toepassing van KPN Things, een integrale Internet of Things-oplossing (IoT) die het LoRa-netwerk van KPN gebruikt. Hiermee kunnen bedrijfsmiddelen realtime worden gevolgd. LoRa staat voor ‘long range’, een draadloze techniek die datacommunicatie over een grotere afstand mogelijk maakt met een zeer gering stroomverbruik (hierdoor kan de batterij het tot wel tien jaar uithouden). Het object heeft geen gps-module nodig om de coördinaten van de locatie door te geven. Een minuscule sensor die af en toe informatie over de locatie verzendt is voldoende. Vergeleken met conventionele oplossingen waaronder GPS Track & Trace is IoT op basis van LoRa vaak goedkoper. 'Ook qua betrouwbaarheid en storingsgevoeligheid steekt deze nieuwe oplossing gunstig af', vindt Visser Assen.
Titia Houwing, IoT-consultant bij KPN: 'Aan de hand van de drie dichtstbijzijnde masten krijgt men een indicatie van de plaats waar het object zich bevindt. Dit gebeurt momenteel tot op 100 meter nauwkeurig. Maar de opgaven worden steeds exacter en bij vermissing of diefstal is deze zogenaamde geolocatie aan te vullen met andere technieken zoals bluetooth. Dan wordt de plaatsbepaling nog veel nauwkeuriger. Dit kost tijdelijk wel meer energie, maar dit extra middel wordt alleen ingezet wanneer er wat aan de hand is.'
Makkelijk te bevestigen
Voordeel voor Visser Assen is dat de tags compact, efficiënt en voordelig zijn. Ze passen in of op ieder stuk materieel en zijn robuust en bestand tegen de soms wat ruwe omgang met materieel in de bouw. Kabeltjes zijn niet nodig, volgens de leverancier zijn ze in tien seconden te bevestigen. Met industriële lijm kunnen de tags - die op een kleine dobbelsteen lijken - op het materieel geplakt worden. 'De LoRa-module waar de tag gebruik van maakt, heeft een batterijduur tot tien jaar. Het is dus echt één keer aanbrengen en dan heb je alleen nog maar omkijken naar de app', aldus Houwing.
Het hoofdstedelijke bouwbedrijf Afezo, klant van het eerste uur, vindt het prettig om op ieder moment van de dag te weten waar het materieel zich bevindt. 'Dit betekent niet alleen dat we realtime inzicht en dus controle hebben, maar het scheelt ons ook nog eens veel tijd en zoekwerk.' Volgens Afezo is het verschil met vroeger enorm groot. 'Toen hielden we het overzicht door heel secuur alles bij te houden, maar het blijft mensenwerk. Als we nu willen weten waar iets is, dan kunnen we dat meteen opzoeken. Dat scheelt een hoop tijd.' Ook voorkomt het frustratie bij de mannen die met het materieel werken. IoT wordt dan ook echt een uitkomst genoemd. Lees in de klantcase meer over de andere uitdagingen van Afezo.
Minder diefstal
De BouwTag heeft nog een extra, niet te onderschatten voordeel. Criminelen zijn minder geneigd om materieel dat van een tag is voorzien te stelen. Dat scheelt niet alleen geld, maar voorkomt ook stilstand. Het kost vaak tijd om bijvoorbeeld gestolen gereedschap te vervangen en nieuwe materialen zijn niet altijd meteen leverbaar. Vorig jaar mei sloeg het Verbond van Verzekeraars alarm omdat de organisatie signalen kreeg dat de diefstal op bouwplaatsen behoorlijk toeneemt. Beveiliger BouWatch meldde in 2017 meer dan vijfhonderd dieven te hebben aangehouden. Aannemer Knipscheer Infrastructuur is bijna elke week slachtoffer van diefstal. Gesproken wordt van een ernstig probleem, waar zowel infrabedrijven als bouwers onder lijden.
Voor KPN is de BouwTag niet het eerste voorbeeld van een geslaagde samenwerking. Dankzij IoT kon de ANWB vorig jaar een nieuw soort verzekering introduceren, waarbij een tag het mogelijk maakt om een gestolen fiets terug te vinden.
Meer weten
Weten hoe je altijd zicht kunt houden op je bedrijfsmiddelen? Kijk op https://www.kpn.com/zakelijk/internet-of-things/materieelbeheer of download gratis onderstaande whitepaper.
Whitepaper: 'Succesvol starten met Internet of Things'
Benieuwd of Internet of Things (IoT) ook interessant is voor uw organisatie? Met deze whitepaper bent u in één keer up-to-date.
Download