10 verschillende manieren om ChatGPT voor je werk te gebruiken

Heb jij ChatGPT van OpenAI al geprobeerd? Veel mensen zijn lyrisch over deze nieuwe vorm van kunstmatige intelligentie. Het is namelijk een heel handig hulpmiddel in je werk.

Het internet is in de ban van ChatGPT. Met dit AI-aangedreven taalmodel kun jij namelijk heel makkelijk allerlei soorten teksten laten schrijven. Niet gek dus dat ChatGPT op dit moment razend populair is onder studenten en scholieren. Maar er zijn ook heel veel zakelijke toepassingen mogelijk van ChatGPT. Bijvoorbeeld het controleren en vertalen van teksten of het doen van (markt)onderzoek.  

Met deze nieuwe mogelijkheden komen er echter ook nieuwe uitdagingen kijken: niet alles wat ChatGPT zegt kun je zomaar overnemen. Belangrijkste is dat je de uitkomst van ChatGPT altijd checkt en je bewust bent welke informatie je zelf deelt. Maar zelfs met die check kun je je productiviteit enorm verhogen. 

Een overzicht van 10 manieren waarop jij ChatGPT voor werk kunt gebruiken.

1. Content creatie

ChatGPT kan gebruikt worden om automatisch blogs, artikelen, social media posts, productbeschrijvingen en andere soorten content te genereren. Zo kun je makkelijker en sneller content maken. Ook kan het gebruikt worden om inspiratie op te doen voor nieuwe ideeën.

Je zult de content die gemaakt wordt wel altijd nog even moeten nalopen, er kunnen namelijk onwaarheden inzitten. 

2. Klantenservice

Je kunt ChatGPT inzetten als (onderdeel van een) chatbot voor je klantenservice. Door AI te gebruiken om antwoorden op veelgestelde vragen te genereren, gaat je reactietijd omlaag en verhoog je de klanttevredenheid.

Blijf hierbij bewust van de mogelijke risico’s die het gebruik van ChatGPT met zich meebrengt. Zorg ervoor dat je geen persoonlijke informatie van je klanten of medewerkers deelt, bijvoorbeeld. 

3. Productontwikkeling

ChatGPT kan ook gebruikt worden om ideeën te genereren voor nieuwe producten, functies en diensten. Door input te geven over wat klanten willen en nodig hebben, kan ChatGPT je een eerste idee geven bij het ontwikkelen van producten die beter aansluiten bij vraag vanuit de markt.

eBook: 100 Websites voor ondernemers

Beter (samen)werken met 100 handige websites en clouddiensten voor ondernemers.

Download

4. Marktanalyse

Met ChatGPT kan marktonderzoek worden gedaan. De kunstmatige intelligentie achter deze tools heeft duizenden artikelen, rapporten en andere informatiebronnen doorzocht. Als jij wil weten wat er speelt in de e-commerce markt, hoef je dus alleen maar de juiste vragen te stellen. ChatGPT kan je alles vertellen over markttrends, concurrentie en andere belangrijke factoren. Daarbij is ChatGPT wel nog wat minder goed in het correct weergeven van de bronnen die zijn gebruikt. Check dus zelf even of de bronnen kloppen.  

5. Tekstanalyse

ChatGPT kan worden gebruikt om grote hoeveelheden tekst te analyseren en belangrijke informatie hieruit te filteren. Een AI herkent eerder of er sprake is van trends en patronen. Zo komen belangrijke inzichten sneller boven drijven. Je kunt ChatGPT ook vragen om een samenvatting van een lange tekst te maken. 

6. Vertaling

Er bestaan al diverse andere tools om een tekst te vertalen, maar ChatGPT is op dit moment één van de beste vertaalsites op het web. Gebruik de tool om je website naar het Engels te vertalen, of een offerte naar het Frans. Had je hier vroeger een vertaalbureau voor nodig, nu kan het allemaal met één website. Loop je vertaalde tekst wel nog altijd even door op onjuistheden.  

7. Marketing

ChatGPT kan gebruikt worden om teksten en advertenties te genereren die gericht zijn op jouw doelgroep. Daarnaast kun je ChatGPT vragen om nieuwe doelgroepen te identificeren en wat de beste manieren zijn om deze te bereiken.

8. Data analyse & rapportage

Wist je dat ChatGPT ook kan helpen bij het analyseren van data en het opstellen van rapportages in Microsoft Excel of Google Sheets? ChatGPT is namelijk in staat om je vraag om te zetten in de juiste formule voor Excel of Sheets, van laagdrempelig tot complexere samenvoegingen. Uiteraard is het resultaat daarvan afhankelijk van hoe helder en concreet je je vraagstuk formuleert voor ChatGPT. Je kunt daarbij verwijzen naar cellen in je werkblad en hoeft dus geen inhoudelijk specifieke informatie te delen.

9. Sales

Wie in een salesfunctie zit kan ChatGPT voor diverse doeleinden gebruiken. Zo kun je ChatGPT vragen om sales materiaal te genereren zoals brochures, presentaties of mailings. ChatGPT maakt gebruik van machine learning en is dus ook in staat om bestaand sales materiaal te verbeteren. Zo vergroot je je effectiviteit.

10. Opleiding en training

Ten slotte kun je ChatGPT ook gebruiken om opleidingsmaterialen te genereren. Denk aan e-learning modules of handleidingen. Heb je bestaand materiaal? Dan kan ChatGPT helpen om deze te verbeteren. Ook kun je lesmaterialen aanpassen aan verschillende doelgroepen, door bijvoorbeeld de schrijfstijl of gekozen taal aan te passen in een handomdraai. Let daarbij natuurlijk wel goed op welke informatie je deelt met het platform. 

Meer handige apps en websites om slimmer je werk te doen? Download ons eBook ‘100 Webtools’ met meer dan 100 handige websites voor ondernemers.

Gerelateerde artikelen