Transporteurs willen maximaal rendement halen uit hun materieel. Het Nederlandse bedrijf Route42 helpt hen hierbij. “Ons platform maakt een datagedreven bedrijfsvoering mogelijk”, zegt Max Zillinger van Route42. “Dat begint bij het verzamelen van kwalitatieve data.” Maar hoe doe je dat bij assets zonder boordcomputer? Samen met KPN ontwikkelde Route42 hier een slimme oplossing voor.
De transportsector verandert in rap tempo. Allereerst stelt de klant steeds hogere eisen aan de levering. Het is inmiddels normaal dat bestelde producten nog op dezelfde dag geleverd worden. Nieuwe technologieën zoals freight matching, waarbij een softwareplatform ladingen koppelt aan transporteurs, zetten de toch al bescheiden marges verder onder druk. Tegelijkertijd worstelen transporteurs met een tekort aan materieel en chauffeurs. En dan moeten ze nog rekening houden met nieuwe wet- en regelgeving omtrent wegvervoer.
Al deze ontwikkelingen dwingen transportbedrijven om zichzelf opnieuw uit te vinden. “Een datagedreven aanpak geeft vervoerders meer grip op hun business”, stelt Zillinger. “Waar zijn mijn trucks, trailers en andere bedrijfsmiddelen? Hoe kan ik al deze assets zo efficiënt mogelijk inzetten?” Om deze vragen te beantwoorden, moet een transporteur beschikken over betrouwbare locatiedata, bijvoorbeeld afkomstig uit boordcomputers. “Maar data hebben is geen doel op zich. Je moet ze ook vertalen naar concrete inzichten en acties.”
Kracht van data benutten
Dat is precies waar Route42 transportbedrijven bij helpt. “Met ons Transport Intelligence Platform kunnen zij de data daadwerkelijk benutten”, vertelt Zillinger. “Dit platform reikt allerlei inzichten aan voor het verbeteren van bedrijfsprocessen. Het laat zien waar onnodig veel tijd verloren gaat, welke ritten je moet rijden voor een optimaal rendement, wat een goed moment is voor de apk en welke chauffeurs niet veilig genoeg rijden. Het platform geeft bijvoorbeeld aan waar chauffeurs hun snelheid of remgedrag moeten aanpassen. Hoe concreter, hoe beter.”
Route42 ziet dat de transportsector enorm bezig is met het verbinden van alle waardevolle assets aan het internet. “Ooit is dit begonnen met de truck, maar nu zie je steeds meer behoefte om ook de trailers, containers en werkmaterieel inzichtelijk te hebben. KPN is al langer actief op dit gebied en ontwikkelt nu ook een assetoplossing. Wij voegen deze oplossing toe aan onze integraties omdat we merken dat hier veel vraag naar is.”
Het lokaliseren van deze assets biedt transportbedrijven verschillende voordelen:
1. Terugdringen zoektijden
Het bespaart ontzettend veel tijd als een transporteur digitaal inzicht heeft in de locatie van zijn trailers en containers. “Voor een planner, chauffeur of fleetmanager is het lokaliseren van materieel vaak een hele zoektocht”, aldus Zillinger. “Stel dat dit per asset tien minuten kost – en dat is nog een conservatieve schatting – dan praat je al gauw over tientallen uren per jaar. Voor een grote vervoerder met meer dan 100 trailers en containers is hier een enorme efficiëntieslag mogelijk.”
2. Efficiëntere inzet materieel
Als een transportbedrijf weet waar alle containers en trailers zich bevinden, is ook duidelijk hoe efficiënt ze ingezet worden. “Deze bedrijfsmiddelen zijn vaak schaars binnen de organisatie. Maar is dat echt zo of worden ze simpelweg niet optimaal benut? Via ons platform ziet de klant het als een container al 5 dagen stilstaat. Komt dit regelmatig voor? Dan is het dus niet nodig om in dure nieuwe containers te investeren: je kan meer doen met dezelfde assets.”
3. Detectie van diefstal
In het platform van Route42 kunnen allerlei ‘automations’ worden ingesteld. De klant krijgt dan een melding als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. “Zo’n automation helpt bijvoorbeeld bij het tijdig signaleren van diefstal. Het transportbedrijf is direct op de hoogte als materieel het terrein verlaat terwijl dat niet mag. Of als een asset op zondag wordt verplaatst terwijl dat normaal gesproken niet hoort te gebeuren. Dan kan je snel ingrijpen.”
4. Hogere klanttevredenheid
Een datagedreven transportbedrijf krijgt nieuwe instrumenten om de klantrelatie te versterken. “De data voorkomen discussies over zaken als aankomst- en vertrektijden. Het handmatig invoeren hiervan door een chauffeur is foutgevoelig, maar de locatiedata zijn zeer betrouwbaar. Ook kan je samen met de klant optimaliseren. Op welke dagen gaat er tijd verloren en hoe voorkomen we dat? Verder is het mogelijk om de live locatie van een asset te delen met eindklanten.”
De juiste hardware
De locatietrackers van KPN zijn ontwikkeld op basis van Route42’s specifieke kennis van de transportmarkt. “In deze sector zijn assets soms maanden of zelfs jaren achter elkaar in gebruik”, legt Zillinger uit. “Dat stelt hoge eisen aan de batterijduur.” Onder andere de verbinding heeft daar invloed op (zie kader). “Ook moeten de trackers robuust genoeg zijn om weer en wind te doorstaan. Tijdens de ontwikkeling hebben wij aangegeven dat dit cruciale zaken zijn in onze sector. Mede daardoor sluit de hardware perfect aan bij de eisen van transportbedrijven.”
Volgens Zillinger is het heel eenvoudig om bedrijfsmiddelen van trackers te voorzien en deze te koppelen aan het platform van Route42. Daar gaat nog wel een traject aan vooraf. “Bij elke toepassing zijn er specifieke eisen aan de connectiviteit en de hardware. Op een container met een stroomaansluiting komt bijvoorbeeld andere hardware dan op een container zonder stroom. Als je de locatie frequent wilt doorsturen, moeten de hardware en connectiviteit dat faciliteren. En over de grens heb je een bepaald netwerk nodig. We bekijken dit dus per usecase.”
Low battery-connectiviteit
Het traceerbaar maken van assets in de transportbranche vereist een energiezuinige verbinding, want de batterij van de tracker moet lang meegaan. KPN biedt hiervoor meerdere connectiviteitsvormen, waaronder LTE-M en LoRa. LTE-M is gebaseerd op het 4G-netwerk van KPN. Het is met name geschikt voor het frequent verzenden van kleine hoeveelheden data. LTE-M maakt een batterijduur tot 5 jaar mogelijk. LoRa is speciaal ontwikkeld voor IoT-apparaten die minder frequent gegevens hoeven te versturen en ontvangen. 1 LoRa-module kan meer dan 10 jaar data zenden op slechts twee batterijen.
Connectiviteit én intelligentie
Geïnteresseerde partijen kunnen zowel bij Route42 als bij KPN terecht. Zillinger: “We trekken hierin samen op en versterken elkaar. Route42 kent de transportwereld als geen ander. Ons platform heeft zich in de praktijk ruimschoots bewezen. KPN is een betrouwbare partner die garant staat voor goede connectiviteit. Daarnaast heeft KPN veel ervaring met assetmonitoring en de configuratie van hardware. Aan connectiviteit zonder intelligentie heb je niks, en dat geldt andersom ook. Met deze samenwerking komen 2 krachtige werelden bij elkaar.”
Zillinger sluit af met een dringende oproep aan de transportbranche. “Dankzij nieuwe technologieën wordt het steeds makkelijker om de juiste data te ontsluiten en daar waardevolle inzichten voor je business uit te halen. Elk transportbedrijf kan hiermee zijn rendement fors verhogen. Maak dus nu werk van de transitie naar een datagedreven bedrijfsvoering.”
Meer weten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Onze experts staan voor je klaar. Klik op onderstaande button om contact met ons op te nemen.
Neem contact op