
Wat is een DDoS-attack?
Er zijn verschillende soorten Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen die technisch allemaal net even anders werken. Maar in alle gevallen bestoken cybercriminelen een server of groep servers met grote hoeveelheden data. Hierdoor gaat de server tijdelijk offline of is deze slecht bereikbaar, waardoor een website of onlinedienst traag reageert of helemaal niet beschikbaar is. Voor een DDoS-aanval wordt vaak een netwerk van (gehackte) computers gebruikt dat een
Zijn DDoS-attacks nieuw?
Nee, zeker niet. Het bedrijfsleven en de overheid worden al jaren geteisterd door
Ook in 2020 richtten DDoS-attacks al de nodige schade aan. Zo hadden klanten van Thuisbezorgd in maart problemen bij het plaatsen van bestellingen en lag de website van MijnOverheid enkele uren plat. Eind augustus was het weer raak. Internetprovider DELTA werd getroffen door een grote DDoS-aanval. Hierdoor werkten interactieve televisie en internet in grote delen van Zeeland niet. Ook andere providers zoals Online.nl en Freedom Internet lagen tijdelijk plat.
DDoS-aanvallen zijn in 2021 sterk toegenomen, met meer dan 2.796 aanvallen in Nederland alleen al. Deze aanvallen kunnen grote gevolgen hebben voor zowel grote organisaties als kleine bedrijven en webshops. Het wordt steeds gemakkelijker en goedkoper om deze aanvallen uit te voeren, waardoor niemand immuun is voor de impact ervan.
In maart 2022 registreerde Cloudflare de tot nu toe
DDoS-aanvallen in 2023
Ook in 2023 was het weer veelvuldig raak en werden een aantal websites van Nederlandse organisaties het doelwit van DDoS-aanvallen.
Zo werden in mei de websites van De Rechtspraak en de Eerste Kamer bestookt met DDoS-aanvallen. De aanvallen werden later opgeëist door NoName057(16), een hactivistische groepering uit Rusland.
In juli van dit jaar hadden dezelfde pro-Russische cybercriminelen het gemunt op de websites van Nederlandse havens. De havenbedrijven van Rotterdam, Amsterdam, Den Helder en Groningen hebben deze aanvallen bevestigd.
Door de aanvallen waren de websites van de havenbedrijven een aantal uur onbereikbaar. Havenbedrijf Rotterdam meldt dat de systemen die gebruikt worden voor de afhandeling van de scheepvaart niet in gevaar geweest zijn, omdat die op andere servers draaien.
In augustus liet de hackersgroep NoName057(16) weer van zich horen. De hackersgroep legde de websites van Maastricht Aachen Airport en de vereniging van openbaarvervoerbedrijven plat. De websites maa.nl en ov-nl.nl waren door de DDoS-aanval een aantal uur moeilijk bereikbaar. Wederom had de gerichte DDoS-aanval geen gevolgen voor het vliegverkeer, als Maastricht Aachen Airport.
Wat zijn de gevolgen van een DDoS-aanval?
De potentiële impact van een DDoS-aanval bestaat onder meer uit:
Ontevreden of weglopende bezoekers
Financieel verlies door downtime
Vertraging van werkzaamheden door downtime
Hoge kosten voor het herstellen van de schade
Reputatieschade, wantrouwen en negatieve publiciteit
Wie voeren DDoS-attacks uit?
Vrijwel iedereen kan een DDoS-aanval opzetten. Via internet zijn DDoS-aanvallen namelijk als dienst af te nemen voor slechts een paar euro per maand. Het komt dan ook geregeld voor dat jongeren ‘voor de lol’ websites van grote bedrijven platleggen. De reeks aanvallen op Nederlandse banken en de Belastingdienst in 2018 was bijvoorbeeld het werk van een jongen die toen nog maar 18 jaar oud was. Ook onvrede over een organisatie kan het motief zijn voor een DDoS-aanval.
Criminele bendes gebruiken DDoS-aanvallen ook voor afpersing. Zo waarschuwde een Duits IT-bedrijf onlangs voor een nieuwe campagne van de Russische hackersgroep Fancy Bear. De beoogde slachtoffers ontvangen een e-mail waarin wordt gedreigd met zware DDoS-aanvallen. Daarin eisen de criminelen een bedrag van tienduizenden euro’s in bitcoins.
Hoe bescherm ik mijn organisatie tegen DDoS-aanvallen?
De beste beveiliging tegen DDoS-aanvallen is een speciale
Sommige DDoS-aanvallen zijn zo krachtig en geavanceerd, en houden zo lang aan, dat zelfs de beste beveiliging geen garanties biedt. Daarom is het raadzaam rekening te houden met het ergste. Maak bijvoorbeeld een plan met duidelijke afspraken over de interne taakverdeling en de communicatie richting klanten. Selecteer waar mogelijk tijdelijke alternatieven voor systemen en applicaties die cruciaal zijn voor uw bedrijfscontinuïteit.
Verder adviseert