Internet via glasvezel is niet alleen supersnel en stabiel, het is ook nog eens een duurzame keuze. Vier redenen waarom glasvezel bijdraagt aan het duurzamer maken van jouw onderneming.
Ook hard bezig om de carbon footprint van je bedrijf te verkleinen? Dan ben je niet de enige. Bijna 80 procent van de Nederlandse ondernemingen nam vorig jaar maatregelen om de bedrijfsvoering te verduurzamen. Minder energie verbruiken, minder afval en uitstoot produceren en circulaire productie: het zijn de meest gehoorde doelen waarmee bedrijven klimaatvriendelijker willen worden.
Glasvezel is duurzaam
Een duurzame actie die goed op de to do-list past, is het overstappen naar glasvezel internet. Glasvezel is namelijk niet alleen het snelste en stabielste, maar ook het meest duurzame netwerk. Met een overstap naar glasvezel draag je bij aan een lager energieverbruik, minder afval, een betere bodem én een future proof netwerk waar je onderneming nog jaren profijt van heeft.
Vier redenen waarom de keuze voor glasvezel een duurzame keuze is:
Duurzame productie glasvezel
De productie van glasvezelkabel is beter voor het klimaat dan de productie van bijvoorbeeld koper. Glasvezel wordt gemaakt van kwarts; een van de meest voorkomende materialen in de aardkorst. De winning ervan is doorgaans minder belastend voor het milieu dan het delven van koper. Ook is er minder materiaal nodig voor het maken van een glasvezelkabel.
Glasvezel in jouw buurt?
Zet de glasvezelwekker
Glasvezel is lichter en sterker
Een glasvezelkabel bevat dus minder materiaal. Dat materiaal is ook nog eens sterker en lichter dan koperdraad en coaxkabel, waardoor glasvezelkabel minder onderhoud nodig heeft. Ook hoeft glasvezel minder vaak vervangen te worden dan koper of coax. Het lichtere gewicht heeft weer gevolgen voor het transport: dat kost minder energie. En als hij eenmaal in de grond ligt, is een glasvezelkabel nog steeds duurzamer. Koperkabels kunnen na verloop van tijd gaan uitzetten en roesten, waardoor ze schadelijke stoffen in de bodem kunnen achterlaten. Glasvezel houdt zijn omgeving schoon.
Glasvezel heeft een lager energieverbruik
Data-uitwisseling via glasvezel is energiezuiniger dan via koper of coax. Dat komt doordat bij glasvezel data worden uitgewisseld door middel van lichtsignalen in plaats van stroom. Dat maakt glasvezel niet alleen sneller, het zorgt ook voor een flink lager energieverbruik in vergelijking met netwerken die stroomsignalen gebruiken. Dat scheelt dus niet alleen in de kosten voor je onderneming, het maakt glasvezel ook een duurzame keuze. Doordat glasvezel zo energiezuinig is, straalt het bovendien veel minder warmte uit in de bodem. Dat is beter voor die bodem en het betekent ook dat de kabel minder isolatiemateriaal nodig heeft. Daarnaast is het brandveiliger.
Sneller, stabieler, meer data
Glasvezel is future proof. De kabel kan nog veel grotere hoeveelheden data aan dan er nu verstuurd worden. Vervanging is ook om die reden dus niet snel nodig. Met een snellere en stabiele verbinding die grote hoeveelheden data aankan, kan er zo efficiënt mogelijk worden gewerkt. En dat betekent meestal dat er ook duurzaam kan worden gewerkt, bijvoorbeeld door minder verspilling. Ook maakt glasvezel thuiswerken makkelijker, en dat heeft uiteindelijk een duurzaam effect: minder files bijvoorbeeld.
Bij KPN willen we het voor alle bedrijven – en consumenten – mogelijk maken om glasvezel te gebruiken. Dat doen we door ons glasvezelnetwerk razendsnel uit te breiden. Daarbij gaan we duurzaam te werk. Bijvoorbeeld door materialen zo veel mogelijk te hergebruiken en samen met beheerders van andere netwerken ons energieverbruik te verminderen en te verduurzamen, en de circulaire economie te versnellen.
Meer weten over glasvezel?
Ben je ondernemer en heb je interesse in zakelijk glasvezel? Check dan hier of glasvezel mogelijk is op jouw thuiswerk- of bedrijfsadres. Bij KPN heb je de keuze uit een eenvoudige kleinzakelijke internetverbinding voor een thuiskantoor of een professionele oplossing met extra mogelijkheden zoals vast IP, zakelijk pinnen en extra securitymogelijkheden via KPN EEN MKB.