Zo start u laagdrempelig met IoT

Het Internet of Things (IoT) is een aanjager voor innovatie. Deze technologie wordt bovendien steeds toegankelijker en betaalbaarder. Tegenwoordig kan iedere ondernemer tegen lage kosten experimenteren met het ontwikkelen van een IoT-oplossing. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Twee succesverhalen van Nederlandse bedrijven kwamen aan bod tijdens de ‘Show Me What You Got Night’ van de KPN IoT Academy.

Het IoT is volwassener aan het worden. De tijd van testen met proof of concepts ligt achter ons. Door de modulaire opbouw van IoT wordt het steeds gemakkelijker om een eigen oplossing te ontwikkelen. De laatste jaren zijn grote stappen gezet in de ontwikkeling van hardware, connectiviteit, datamanagement en applicaties. Bovendien is het verbinden van deze ‘bouwblokken’ eenvoudiger dankzij speciale platforms.

Een van die platforms is KPN Things. Hiermee regelen bedrijven alles wat komt kijken bij IoT: van de sensoren, de verbinding en de dataverwerking tot de integratie met de bedrijfsvoering.

Gratis experimenteren met IoT

KPN Things is al laagdrempelig in gebruik, maar niet gratis. Dat kan een obstakel zijn om te starten met IoT. Een innovatietraject slaagt immers niet altijd. Start-ups en kleine bedrijven willen vaak eerst kijken of een concept levensvatbaar is, voordat ze investeringen doen. Dat is begrijpelijk. Met KPN Things Freemium komt KPN deze ondernemers tegemoet. Hiermee kunnen zij gratis experimenteren met de mogelijkheden van IoT én naadloos opschalen als de oplossing werkt.

Na de registratie voor een Freemium-account krijgen gebruikers doorlopend toegang tot de KPN Things Portal. Iedere gebruiker ontvangt drie LoRa-keys om apparaten te verbinden met het platform. Ook kunnen gebruikers twee simkaarten aanvragen om zo ook met M2M (2G, 3G, 4G en LTE-M) te gaan testen. Met dit account is het mogelijk om data snel en gemakkelijk naar verschillende cloudomgevingen en endpoints te verzenden. Ook biedt het toegang tot het device-, data- en connectiviteitsmanagement in de KPN Things Portal.

Succesverhalen uit de praktijk

KPN Things Freemium heeft al tot vele innovatieve toepassingen geleid. Tijdens de ‘Show Me What You Got Night’ waren twee ondernemers te gast die dit traject van concept tot volwaardige IoT-oplossing succesvol doorlopen hebben.

1. Welzijnsorganisatie J&S Projecten geeft senioren een 'geluksknop'

Senioren vinden het soms lastig om een beroep op andere mensen te doen. Vereenzaming ligt op de loer. Voor een groep senioren in Schiedam ontwikkelde Scamander samen met J&S Projecten daarom een kastje met een drukknop als aanvulling op de bestaande telefonische behoeftelijn. Met deze knop kunnen ouderen laagdrempelig een vrijwilliger inschakelen voor een klusje. Denk hierbij aan boodschappen doen, een stoel repareren of de iPad instellen.

Na een druk op de knop komt het signaal via het LoRa-netwerk en KPN Things als sms binnen bij de Behoeftelijn coördinatrice Mieke Wigmans. Zij neemt contact op met de senior en regelt vervolgens een vrijwilliger uit haar wijknetwerk. Alle meldingen worden geregistreerd in een ticketing systeem zodat iedereen goed geïnformeerd is en niemand vergeten wordt. Het experiment met tien knoppen in november 2020 was een groot succes. Inmiddels is er financiering gevonden voor uitbreiding naar vijftig knoppen en bestaat er interesse uit het hele land.

‘Met deze Behoeftelijn oplossing bieden we een stukje geluk achter de voordeur. Met 1 druk op de knop een beetje aandacht. Hoe mooi is dat? En dat met eenvoudige middelen die uitstekend werken.’

Mieke Wigmans, Bestuurder bij Stichting J&S Projecten

2. Flexyz monitort assets voor gemeenten

Steeds meer gemeenten willen assets in de openbare ruimte continu monitoren. Flexyz koppelt hiervoor sensoren via het LoRa-netwerk en KPN Things met het eigen beheer- en analyseplatform IoT Connect. Ze meten onder meer de bodemvochtigheid om jong aangeplante bomen op een slimmere wijze van water te voorzien. De sensoren kunnen volledig uit het zicht worden geplaatst, bijvoorbeeld volledig onder de grond of in speciale houten boompalen. De accu in de sensoren gaat 3 tot 5 jaar mee, daarna zijn ze draadloos op te laden en opnieuw inzetbaar.

Tijdens de ‘Show Me What You Got Night’ demonstreerde Flexyz nog een andere, vergelijkbare IoT-toepassing: het meten van de vulgraad van diverse soorten afvalbakken in de openbare ruimte. Analyse van deze data stelt gemeenten in staat om het ophalen van vuilnis veel efficiënter in te richten, bijvoorbeeld door afvalbakken pas op het juiste moment te legen.

‘Als je wilt schalen, heb je ook een makkelijk schaalbare omgeving nodig.’

Robin Schapink, Manager Kwaliteit en Informatiebeveiliging bij Flexyz

Wanneer begint u?

Ervaar de mogelijkheden van KPN Things zelf! Maak vandaag nog een account aan, bestel de gratis simkaarten en zet nu de eerste stap om te experimenteren met het Internet of Things.


Probeer gratis

Gerelateerde artikelen