Vijf handige tips voor Apple Notities

De Notitie-app op je iPhone, iPad en Mac is meer dan een simpele plek voor je krabbels. Met deze tips haal je alles uit deze kleine tekstverwerker - en kun je er dingen mee die je wellicht niet had verwacht.

Er zijn veel krachtige notitie-apps, maar de standaard app van Apple weet zich ook goed staande te houden. Bovendien is deze vaak goedkoper dan zijn concurrenten: Apple vraagt geen geld - al zul je wellicht een duurder iCloud-abonnement moeten nemen als je notities teveel ruimte in beslag beginnen te nemen. 

Beveilig je geheimen met een wachtwoord 

Je Notities-app is uiteraard beveiligd met de code van je apparaat: je iPhone of Mac is alleen toegankelijk als iemand daar je wachtwoord voor heeft of jouw gezicht of vinger kan scannen. Maar soms wil je notities met gevoelige informatie ook afschermen voor mensen die bijvoorbeeld je iPhone-wachtwoord kennen. 

Open een notitie en tik vervolgens rechtsboven op de drie puntjes in een cirkel. Kies daarna voor de optie ‘Vergrendel’. Op de hierop volgende pagina kun je kiezen uit twee opties: je kunt de notitie extra beveiligen met de toegangscode van je iPhone, of je kunt een afzonderlijk wachtwoord aanmaken. 

KPN EEN MKB Ondernemerspakket
Direct in business

Een slimme bundel met een Apple iPhone, iPad, data-sim én een UnlimitedMAX abonnement. Nu voor een vaste lage prijs.

Let wel op: deze vorm van beveiliging werkt niet bij bijvoorbeeld gedeelde notities (waarover hieronder meer). Je kunt alleen notities van jezelf vergrendelen. 

Maak een snelle notitie zonder de app te openen 

Je kunt een notitie maken door de app te openen, maar er zijn ook andere, snellere manieren. Zo kun je bijvoorbeeld een speciale notitie-knop toevoegen aan het bedieningspaneel van je iPhone. Handig, want je hoeft dan een app niet af te sluiten om iets neer te pennen. Je veegt het scherm van de rechterbovenhoek naar beneden en tikt op de notitie-knop. 

De knop voor snelle notities staat niet standaard ingeschakeld. Je activeert hem door de Instellingen-app van je iPhone te openen, te kiezen voor ‘Bedieningspaneel’ en de knop ‘Snelle Notitie’ in te schakelen. 

Werk je op een iPad? Dan kun je met de Pencil ook vanuit de hoek rechtsonder vegen om een snel notitieveld te openen. 

Deel notities met anderen 

Je notities zijn standaard alleen van jezelf, maar je kunt ze ook delen met andere Mac- en iOS-gebruikers. Handig als je bijvoorbeeld met collega’s werkt aan een belangrijk document, want je hoeft dan niet steeds bijlagen heen en weer te sturen. 

Je deelt een notitie door rechtsboven op het vierkantje met een pijltje te drukken. Daar vind je het bekende deelvenster van iOS en kun je jouw collega, vriend of familielid selecteren om toegang te geven. Let wel op: zorg dat bovenin de optie ‘Werk samen’ staat aangevinkt. Als hier ‘Stuur kopie’ staat, verzend je enkel een tekstdocument met de inhoud van je notitie en kun je niet gelijktijdig samenwerken. 

Gebruik tags en slimme mappen 

Je kunt in de Notities-app mappen maken om al je schrijfsels te sorteren, maar er is daarnaast een slimmere manier om je documenten te organiseren. In iedere notities kun je bijvoorbeeld tags toevoegen die hem makkelijker terug te vinden maken. Onderaan financiële documenten tik je bijvoorbeeld #financien zodat je later al deze bestanden op één plek terugvindt. 

Die tags kun je gebruiken om een zogeheten slimme map te maken, waarin alles terechtkomt met een bepaalde tag. Deze maak je door naar de mappenstructuur van de app te gaan, te tikken op ‘Nieuwe map’ en daarna te kiezen voor ‘Zet om in slimme map’. 

Naast tags zijn er nog meer manieren om een slimme map te maken. Je kunt bijvoorbeeld een map maken waarin alle notities komen waar een foto in staat of een document als bijlage is toegevoegd. Of een slimme map kan alle documenten van voorgaande jaren bundelen, zodat je per jaar alles kunt doorzoeken. 

Verzamel gescande bonnetjes 

De Notities-app bevat een ingebouwde scanner, die handig is bij het verzamelen van bijvoorbeeld bonnetjes. Tik bij een notitie op het cameraatje boven het toetsenbord en kies dan ‘Scan documenten’. De camera wordt geactiveerd en probeert een document in het beeld te herkennen, zodat het mooi in je notitie wordt vormgegeven. 

Ook leuk: met bovenstaande tip voor slimme mappen kun je een map maken met alle notities waar een scan in staat. Op die manier worden al je gescande bonnetjes automatisch op één plek verzameld. 

Een tweede optie genaamd ‘Scan tekst’ is nog slimmer: deze probeert teksten in getoonde papieren documenten te herkennen, zodat deze rechtstreeks in jouw notitie wordt ingevoerd. 

Gerelateerde artikelen