5 vragen over veilig hybride werken met SASE

Steeds meer organisaties laten hun personeel afwisselend thuis, onderweg en op kantoor werken. Die flexibiliteit zet bedrijfsnetwerken onder druk. Ook ontstaan hierdoor nieuwe veiligheidsrisico’s. Een Secure Access Service Edge (SASE) neemt deze nadelen van hybride werken weg.

Wat is SASE?

Een Secure Access Service Edge (SASE) is een beveiligingsmodel dat helpt bij het inrichten van security voor de hybride wereld. Het is dus geen kant-en-klare oplossing, maar een set afspraken die zijn vastgelegd in een framework. Hoe SASE precies wordt ingericht, is mede afhankelijk van uw huidige IT-omgeving en uw securitybeleid. Dat beleid is dan weer gebaseerd op uw bedrijfsrisico’s en de wet- en regelgeving waaraan u moet doen.

Waarom is SASE belangrijk voor hybride werken?

Bedrijfsgegevens en -applicaties staan steeds vaker in de cloud, zodat werknemers er altijd en overal toegang toe hebben. Volgens het traditionele netwerkbeveiligingsmodel wordt al het netwerkverkeer echter via het corporate datacenter geleid voor scanning en inspectie. Ook het verkeer dat internet als ‘eindbestemming’ heeft.

Het (onnodig) omleiden van verkeer heeft diverse nadelen. Zo kan het tot netwerkvertragingen leiden die vervelend zijn voor medewerkers. Zij kunnen bijvoorbeeld niet normaal videobellen omdat het beeld continu hapert. Dit probleem wordt nijpender naarmate er meer mensen thuiswerken. Dan wordt er meer verkeer omgeleid en moet u voor extra capaciteit op de internetverbinding zorgen.

Een Secure Access Service Edge neemt deze nadelen weg door vanaf elke plek een directe verbinding te bieden naar de cloud. De beveiligingscontroles worden in de cloud uitgevoerd. SASE helpt ook bij het detecteren van Shadow IT. Het valt bijvoorbeeld sneller op als een thuiswerker een bestand uitwisselt via een ongeautoriseerde clouddienst zoals WeTransfer, die niet voor zakelijk gebruik is bedoeld. Dit verkleint de kans op datalekken.


Factsheet: SASE (Secure Access Service Edge)

Hybride werken zet bedrijfsnetwerken en de traditionele security flink onder druk. Ontdek hoe SASE hierbij helpt.

Download


Wat heeft SASE met zero trust te maken?

Zero trust is een belangrijk kenmerk van SASE. Het uitgangspunt van zero trust is dat standaard niets of niemand wordt vertrouwd. Gebruikers en apparaten krijgen pas toegang tot applicaties en data als ze geïdentificeerd zijn en de juiste rechten hebben. Ze worden vervolgens via een ‘SASE-controlepunt’ geleid en aan regels onderworpen die horen bij de identiteit. Dit houdt indringers buiten de deur.

Voor welke organisaties is SASE interessant?

SASE is een must voor elke organisatie die haar werknemers (gedeeltelijk) vanuit huis laat werken. De overstap is het eenvoudigst voor kleine en middelgrote bedrijven met een overzichtelijke organisatiestructuur en weinig legacy-IT. Grotere organisaties hebben vaak een IT-omgeving met speciale configuraties die minder eenvoudig naar SASE overgezet kunnen worden. Daarentegen is er voor de grotere organisaties vaak wel meer winst te behalen bij de inzet van SASE. Dit zit hem vooral in efficiënter beheer en security regels die beter te reguleren zijn.

Hoe kom ik meer te weten over SASE?

Benieuwd naar de mogelijkheden van SASE voor uw organisatie? Bekijk dit gratis The Digital Dutch-webinar over SASE.

Gerelateerde artikelen