SaaS, PaaS, IaaS zijn termen waar je tegenwoordig niet meer omheen kunt gaan. Je kunt geen rapport, blog of andere publicatie bekijken of je leest over Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS). Maar wat betekenen al deze termen? En wat zijn de verschillen? We leggen hier alles uit wat je over IaaS, PaaS en Saas moet weten aan de hand van voorbeelden.
IaaS betekenis: Infrastructure as a Service
Het minst vergaand is IaaS (Infrastructure as a Service), het inhuren van infrastructuur. Denk daarbij aan servers, opslag, netwerken en virtualisatie. Vroeger moest je al die zaken zelf kopen. Gevolg was dat je of tekort kwam of in een veel te ruim jasje zat. Het was nooit goed. Zeker als de vraag snel wisselt en grote pieken vertoont, is IaaS een geweldige uitkomst.
Voorbeeld van een IaaS model
Neem bijvoorbeeld het Rode Kruis. Bij een ramp zoekt iedereen zijn toevlucht tot de site van die hulporganisatie. Dan komt men capaciteit tekort om al het verkeer aan te kunnen. In tijden dat er niets gebeurt, ligt hun site er daarentegen rustig bij. Het is stilte of storm bij zo’n organisatie. Door capaciteit van de cloud te betrekken heeft zo’n club altijd de schaal die nodig is. Niets meer niets minder. Ook webshops die in de feestmaand december ineens heel veel verkopen, kunnen dankzij het IaaS model over precies het juiste aantal servers en andere infrastructuur beschikken. De voornaamste voordelen van IaaS zijn dus gemak, schaalbaarheid en minder investeringen. Je bent ook bevrijd van alle sores die het beheer ervan met zich mee brengt.
PaaS: Platform as a Service
En PaaS dan? Platform as a Service gaat nog weer verder dan IaaS. Ontwikkelaars zijn hier dol op. Ze krijgen een heel platform ter beschikking, een complete omgeving voor de ontwikkeling, het testen, uitrollen en beheren van software. Behalve eerder genoemde infrastructurele voorzieningen zoals servers en storage regelt de provider ook nog eens de runtime, de middleware (systeemsoftware die de informatie-uitwisseling regelt tussen de cliënt-software en de software die de bedrijfsgegevens beheert) en het operating system (besturingssysteem). Dat scheelt weer heel wat werk. De ontwikkelaars kunnen zich helemaal richten op de applicaties en de benodigde data. PaaS laat hen snel en simpel mobiele en webapplicaties maken.
Voorbeeld PaaS platform
Net als IaaS wordt PaaS geleverd vanuit de cloud. Eenvoudig gesteld levert een externe partij alles wat nodig is om applicaties te ontwikkelen, inclusief de middleware. Er bestaan verschillende typen platformen. PaaS komt in allerlei smaken. Databases kunnen als een platform worden geleverd. Dit heet dbPaaS. Maar ook bijvoorbeeld alle business analytics (baPaaS) of het hele API management (apimPaaS) zijn als platform verkrijgbaar. Onder apimPaaS wordt het beheer van de interfaces tussen de verschillende softwareprogramma’s verstaan. Vrij populair is iPaaS. Dat staat voor integratie Platform as a Service, een leidingwerk voor data. Zo’n platform vereenvoudigt de integratie binnen en buiten organisaties en maakt deze minder kostbaar. CPaaS stelt ontwikkelaars in staat om spraak, video en messaging aan hun apps toe te voegen zonder dat ze zelf al deze real-time communicatiefuncties hoeven te bouwen. Voornaamste voordeel van deze platformen is dat bedrijven in hoog tempo innovatieve producten of diensten op de markt kunnen brengen. Ook uit kostenoogpunt kan het voordelig zijn om met platformen te werken.
Wat is SaaS?
Nog weer verder dan IaaS en PaaS gaat SaaS. Software as a Service is de meest vergaande vorm van cloud computing. De leverancier stelt op basis van een abonnement of naar gebruik software ‘on demand’ beschikbaar. De werkwijze is vergelijkbaar met die van Netflix. Software komt niet meer uit een doos en je hoeft ook geen dure licentie meer te kopen. Je haalt gewoon via internet binnen wat je nodig hebt. Als je klaar bent verdwijnt de software van je computer.
SaaS is de meest gebruikte publieke clouddienst. Bij SaaS huur je van een leverancier de software. Je logt in op een centrale website en hebt toegang tot de applicatie. Updates komen automatisch beschikbaar. Daar hoef je je niet meer druk over te maken. Iedereen heeft altijd de laatste versie op zijn laptop. Microsoft, Salesforce en Oracle gelden als de voornaamste SaaS-partijen. Kantoorsoftware zoals Office 365 en crm-software (customer relationship management) worden als SaaS beschikbaar gesteld. Net als water, gas en licht zet je gewoon de kraan open. Ook bijvoorbeeld klantcontactcentra draaien op SaaS. Op software zoals die van Zendesk kan je gewoon een abonnement nemen. Ook DocuSign, Dropbox, Google Apps, Hubspot, Mailchimp en Slack gelden als SaaS-diensten. Lees ook ons artikel over meer voordelen van SaaS.
PaaS vs. SaaS
In tegenstelling tot PaaS heeft SaaS als voordeel dat de gebruiker afneemt naar behoefte. Neem je 25 uitzendkrachten aan dan regel je voor hen tijdelijk een aantal software-abonnementen. Vertrekken die mensen weer dan zet je de abonnementen stop. Je loopt dus niet het risico eindeloos lang voor licenties te betalen waar je niets meer mee doet. Investeren in dure software is er niet meer bij. De klant wordt ook ontzorgd. Het hele gedoe van aankoop, installatie, updates en onderhoud verdwijnt. De leverancier zorgt ook voor beveiligingspatches. Daar komt bij dat niemand zich meer druk hoeft te maken over de onderliggende infrastructuur. Je hebt alleen nog maar een online-verbinding nodig.