Met de iPhone 16 en 16 Pro heeft Apple zijn krachtigste toestellen tot nu toe gepresenteerd. We zetten op een rij wat er nieuw is voor zakelijke gebruikers.
De actieknop ook op iPhone 16
Afgelopen jaar introduceerde Apple de actieknop, die toen nog exclusief was voor de Pro-modellen. Aan deze knop kun je allerlei extra functies toewijzen: druk op de knop en je start bijvoorbeeld de dictafoon voor een audio-opname, of je kunt er een geavanceerde opdracht aan koppelen om je meestgebruikte werkapp te starten voor een specifieke taak.
Bij de nieuwe iPhone 16-reeks is deze knop ook toegevoegd aan de gewone modellen, wat betekent dat de goedkoopste iPhones er nu ook gebruik van kunnen maken.
De nieuwe iPhone 16-serie
Bestel nu
Moeiteloos ondernemen met de nieuwste iPhone op zak? Bestel nu de iPhone 16 Pro: de krachtigste zakelijke iPhone op de markt.
Camera Control
Naast de actieknop hebben de iPhones ook een andere nieuwe toets: de zogeheten 'Camera Control'. Dit is een kleine, aanraakgevoelige knop die je kunt indrukken om de camera te starten. Eenmaal gestart, functioneert de toets als sluiterknop, of je kunt er overheen vegen om bijvoorbeeld in te zoomen op je foto.
Latere updates zullen de functionaliteit van Camera Control verder uitbreiden, zodat je deze bijvoorbeeld half kunt indrukken om scherp te stellen op het juiste object en je instellingen te vergrendelen. Dit moet de iPhone een serieuze concurrent maken voor digitale camera's, die als groot voordeel hun fysieke knoppen hebben.
Apple's AI-telefoon - in de Verenigde Staten
Volgens Apple-topman Tim Cook is de grootste nieuwe functie in de iPhone 16 de Apple Intelligence. Deze nieuwe kunstmatige intelligentie werd in juni al gepresenteerd, maar de nieuwe iPhone-reeks is de eerste die speciaal voor deze software is ontwikkeld.
De Apple-AI biedt allerlei handige snufjes. Zo kan hij een e-mail voor je herschrijven in een wat zakelijkere toon, en spreekt Siri op natuurlijkere wijze.
Het duurt echter nog even voordat Nederlandse gebruikers hier gebruik van kunnen maken: Apple Intelligence wordt eerst in de Verenigde Staten uitgerold. Europa wordt voorlopig overgeslagen, totdat het bedrijf zeker is dat de AI voldoet aan Europese wetgeving.
Grote sprong voor de 'gewone' iPhone 16 in processorkracht
De iPhone 16 maakt qua processorkracht een grote sprong: in het toestel zit een Apple A18-chip, waarbij de basismodellen de A17-chip overslaan. In de praktijk betekent dit dat de gewone iPhone 16 slechts iets langzamer is dan de duurdere iPhone 16 Pro, die een A18 Pro-chip bevat.
Deze chips zijn ook met kunstmatige intelligentie in gedachten ontwikkeld: de basisversie van de A18 zou AI-taken twee keer zo snel kunnen uitvoeren.
Betere camera's voor de Pro's
Het verschil tussen de basismodellen en de iPhone 16 Pro is dit jaar relatief klein, maar merkbaar bij de camera's. Apple heeft de telefoon voorzien van twee 48 megapixel-camera's, die ook nog eens in 4K-resolutie met 120 beelden per seconde kunnen filmen. Dit zorgt voor waanzinnig gedetailleerde slow-motion-video's.
Softwarematig is er op cameragebied ook het een en ander verbeterd. De cinematische modus van de camera mixt de audio van je beeld, waardoor achtergrondgeluid en spraak van elkaar worden gescheiden en klinken alsof je naar een bioscoopfilm kijkt. Dit maakt de iPhone 16 Pro een uitstekende telefoon voor het maken van bijvoorbeeld bedrijfsvideo's.
Groter en meer batterij
De standaardversie van de iPhone 16 heeft volgens Apple een betere accu, waardoor je makkelijker het einde van je dag haalt. Op het goedkoopste model kun je onafgebroken 22 uur lang videobellen, de iPhone 16 Plus haalt zelfs 27 uur. De iPhone 16 Pro heeft iets grotere beeldschermen, die met 0,2 inch zijn gegroeid. De nu 6,9 inch grote iPhone 16 Pro Max is ondanks zijn forse formaat qua omvang niet gegroeid – vooral de schermranden zijn dunner gemaakt.