Je gestolen fiets binnen 48 uur terug: met dank aan het Internet of Things

78.962 Nederlanders deden vorig jaar aangifte van een fietsdiefstal. En het werkelijke aantal gestolen tweewielers ligt nog veel hoger. Een groot probleem dus. De ANWB en KPN hebben daarom in co-creatie een nieuwe opsporingsmethode ontwikkeld: dankzij sensoren en het Internet of Things is het nu in veel gevallen mogelijk om een gestolen fiets binnen 48 uur op te sporen en te retourneren.

De fiets is goed voor een kwart van alle verplaatsingen die wij Nederlanders maken. De bijna 17,3 miljoen inwoners van ons land bezitten naar schatting 22,8 miljoen fietsen. Er zijn in Nederland dus meer fietsen dan mensen. Daarbij moet wel even aangetekend worden dat het woord ‘fiets’ een ruim begrip is. Want de gammele, verroeste fietsen die voor studentenhuizen staan weg te roesten, tellen in de cijfers net zo hard mee als een spiksplinternieuwe E-bike.

Webinar Internet of things

Benieuwd of Internet of Things (IoT) ook interessant is voor úw organisatie? Bekijk dan het webinar en ontdek in 60 minuten hoe u uw bedrijf nog slimmer kunt maken met Internet of Things.

Webinar bekijken

Elektrisch fietsen in opmars

En die E-bikes beginnen een steeds grotere rol te spelen. Inmiddels zijn er in Nederland al meer dan 2 miljoen elektrische fietsen. En dat aantal blijft groeien nu ook jongere doelgroepen die manier van fietsen hebben ontdekt. Binnen steeds meer bedrijven wordt de E-bike ook ingezet voor het woon-werkverkeer. Als duurzaam alternatief voor de leaseauto dus. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Want het elektrische motortje dat de trapondersteuning mogelijk maakt, klaart die klus niet alleen. Er is ook altijd nog spierkracht nodig om vooruit te komen.

Geliefd bij fietsendieven

De populariteit van de E-bike is ook duidelijk terug te zien in de verkoopcijfers. Van de 957.000 nieuwe fietsen die vorig jaar werden verkocht, ging het bijna 300.000 keer om een elektrisch exemplaar. Een flinke impuls dus voor de fietsindustrie. Maar er zit ook een keerzijde aan het verhaal. “Met een gemiddelde verkoopprijs van zo’n 2.000 euro zijn E-bikes namelijk ook zeer geliefd bij fietsendieven”, weet Marin Roos, directeur innovatie van ANWB Verzekeren.

Hogere premies lossen niets op

“Omdat fietsendieven het steeds vaker op E-bikes hebben voorzien, zie je dat zo’n diefstal al snel tot een grotere schadepost leidt”, vervolgt hij. “En dat leidt vervolgens weer tot hogere premies. Ondertussen los je daar het probleem niet mee op. Als grootste fietsverzekeraar van Nederland moesten we daar dus iets mee. Al snel vroegen we ons af of we de fietsen van onze verzekerden niet van een sensor zouden kunnen voorzien. En het was die vraag die ons in contact bracht met KPN.”

Co-creatie

“Als KPN hebben we geen verstand van fietsen en verzekeringen”, bekent Carolien Nijhuis, managing director Internet of Things bij KPN. “Maar dat hoeft ook niet. Die specialistische kennis heeft de ANWB al in huis. En wij weten weer alles van het Internet of Things. De kunst is om die gezamenlijke kennis te combineren en om op die manier tot iets nieuws te komen wat waarde creëert. Het is lastig om dat in een traditionele klant-leverancier-relatie voor elkaar te krijgen. Je moet het echt samen doen, in co-creatie. Gelukkig stond de ANWB daar meteen voor open.”

Succesvol starten met Internet of Things

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van Internet of Things? En wat IoT voor uw organisatie kan betekenen? Lees dan het whitepaper.

Download

Belangrijkste uitdagingen aangaan met IoT

“Het Internet of Things kan veel problemen oplossen. Maar je moet er wel voor zorgen dat je met een probleem aan de slag gaat dat echt prioriteit heeft”, vervolgt ze. “Daarom vragen we ook altijd eerst wat de belangrijkste uitdagingen van een bedrijf zijn. Pas als we daar het antwoord op hebben, kijken we welke rol het Internet of Things kan spelen in het aangaan van deze uitdagingen.”

De snelste manier om te leren

ANWB en KPN stelden een team met verschillende soorten experts samen. De missie van dat team: gezamenlijk tot een oplossing komen waarbij het Internet of Things helpt om gestolen fietsen op te sporen. “Het lastige en tevens ook leuke van zo’n traject is dat je vooraf niet weet wat de beste oplossing is”, benadrukt Nijhuis. “Daar kom je gaandeweg pas achter. Je moet gewoon beginnen, want dat is de snelste manier om te leren wat wel en wat niet werkt. En op basis daarvan kun je dan snelle aanpassingen doen. Die werkwijze heeft zijn nut al keer op keer bewezen.”

Hulp van een speciaal opsporingsteam

Het team met experts sloot zich twee dagen op om te gaan brainstormen. Al snel werd duidelijk dat het alleen tracken en tracen van een fiets niet voldoende zou zijn. Want wie gaat dan vervolgens zo’n fiets opsporen en terugbrengen? Dat was nog een ontbrekende schakel. “We hadden dus nog een andere partij nodig”, zegt Roos. “Uiteindelijk kwamen we terecht bij FRIS Nederland BV. Zij kunnen speciale opsporingsteams inzetten. Deze teams hebben de bevoegdheid om in de openbare ruimte opsporingsactiviteiten te verrichten. Staat een gestolen fiets binnen, in een kelderbox bijvoorbeeld? Dan nemen ze contact op met de politie. En FRIS verzekerde ons dat de politie in zo’n geval ook snel komt.”

De Blijven Fietsen Verzekering

“We kregen ook te horen dat de eerste 48 uur cruciaal is”, vervolgt Roos. “Komt een melding na die tijd? Dan is de kans klein dat je zo’n fiets nog kunt terugvinden.”En het was ook die 48 uur die een grote rol speelt in de Blijven Fietsen Verzekering van de ANWB. Mensen die zo’n verzekering afsluiten kunnen ervan op aan dat ze na een fietsdiefstal binnen 48 uur weer kunnen fietsen: bij voorkeur op hun eigen, teruggevonden fiets. En anders op een nieuw exemplaar.

Energie-efficiënte connectie

Toen de uitgangspunten van de nieuwe verzekering op papier stonden, waren er nog wel aardig wat vragen waar een goed antwoord op moest komen. Om te beginnen, moet de ANWB ervan op aan kunnen dat de sensoren altijd hun signalen doorgeven. Het zou toch jammer zijn als de batterij net op is als een dief er met een fiets vandoor gaat. KPN had hier meteen een al een passende oplossing voor: het LoRa-netwerk. Dat is een landelijk dekkend netwerk dat speciaal voor Internet of Things toepassingen is uitgerold. LoRa werkt zeer energie-efficiënt en is geschikt voor toepassingen waarbij maar weinig informatie hoeft te worden doorgezonden. Bij de fietssensor is dat ook het geval. Die hoeft namelijk alleen zijn locatie maar door te geven.

Opsporingstool

“Het is ook niet zo dat die sensor constant aan staat”, benadrukt Nijhuis. “Pas als de fiets gestolen is, kan de verzekerde de sensor zelf activeren.” “Dat gaat via de standaard ANWB-app”, vult Roos haar aan. “Vervolgens krijgt FRIS een melding van die diefstal, zodat het opsporingsteam de bewuste fiets kan gaan opsporen. We hebben een speciale opsporingstool laten ontwikkelen door KPN die de opsporingsteams op hun mobiele device kunnen raadplegen. Zo kunnen zij precies zien waar een fiets zich bevindt. Ook staan daarbij de eigenschappen van de bewuste fiets.”

Duidelijke waarschuwing

Afgelopen mei introduceerde de ANWB de Blijven Fietsen Verzekering. Sindsdien hebben fietsendealers al zo’n 3.000 sensoren, met speciale industriële lijm, op fietsen geplakt. Met daarbij een duidelijk zichtbare sticker waarop te lezen is dat die fiets vanaf een afstand gevolgd kan worden. “Van die 3.000 fietsen zijn er tot dusver negen gestolen”, weet Roos. “Dat zijn er procentueel al veel minder dan je op basis van de diefstalcijfers zou verwachten. Het lijkt er dus op dat alleen de sticker fietsendieven al afschrikt.”

Droomscenario

Maar belangrijker nog: van die negen gestolen fietsen werden er zeven binnen vier uur door het opsporingsteam teruggevonden. “Dat leverde mooie situaties op”, vertelt Roos. “Zo was er een klant die bij zijn fietsendealer langsging om te vertellen dat zijn fiets gestolen was. Die dealer vertelde dat hij daar al van op de hoogte was. Daarna liep hij naar het magazijn om de fiets van die klant op te halen. Die had het opsporingsteam de dag ervoor namelijk al opgespoord en bij die fietsendealer afgeleverd. Een droomscenario. Echt geweldig dat onze oplossing in de praktijk ook daadwerkelijk werkt zoals we het voor ogen hadden.”

Whitepaper: 'Succesvol starten met Internet of Things'

Benieuwd of Internet of Things (IoT) ook interessant is voor uw organisatie? Met deze whitepaper bent u in één keer up-to-date.

Download

Gerelateerde artikelen