In het derde kwartaal van 2025 wordt de opvolger van de huidige Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) verwacht, gebaseerd op de Europese NIS2-richtlijn. Geldt deze nieuwe wetgeving ook voor jouw bedrijf? Dan heb je nog maar kort de tijd om je strategie op orde te brengen. Een gedegen programma voor vulnerabilitymanagement mag daarin zeker niet ontbreken.
Heb je nu nog geen verplichtingen onder de Wbni? De kans is groot dat NIS2 wél op je bordje komt te liggen. De nieuwe wetgeving gaat namelijk voor veel meer bedrijven gelden, waaronder sectoren zoals voedselproductie, afvalbeheer, onderzoek, en de maakindustrie. Ook ketenpartners van essentiële en belangrijke ‘entiteiten’ vallen onder deze richtlijn. Deze uitbreiding betekent dat veel bedrijven voor het eerst te maken krijgen met wettelijke verplichtingen op het gebied van cybersecurity.
Zorgplicht en meldplicht onder NIS2
De NIS2-richtlijn introduceert een zorgplicht en meldplicht voor de betrokken bedrijven. Op basis van een risicobeoordeling moeten bedrijven de nodige maatregelen nemen om de digitale veiligheid en de continuïteit van hun dienstverlening te waarborgen. Als er een incident plaatsvindt, moeten ze dit binnen 24 uur melden bij de toezichthouder.
Cruciale rol van vulnerabilitymanagement
Met de invoering van NIS2 wordt het cruciaal om je securityomgeving zo snel mogelijk op orde te brengen. Vanaf het moment dat NIS2 wordt omgezet in nationale wetgeving, kunnen ernstige incidenten niet alleen bedrijfseconomische en maatschappelijke gevolgen hebben, maar ook juridische gevolgen. Nalatigheid kan leiden tot miljoenenboetes.
NIS2 schrijft echter niet precies voor welke technologieën of oplossingen organisaties moeten gebruiken. De richtlijn beperkt zich tot een opsomming van aandachtsgebieden die op z’n minst op orde moeten zijn, zoals risicobeoordeling en de beveiliging van de toeleveringsketen. Wat NIS2 wel expliciet benoemt, is dat organisaties adequaat moeten kunnen reageren op nieuw ontdekte kwetsbaarheden. Je vulnerabilitymanagement moet dus op orde zijn.
5 aandachtspunten voor een sterk vulnerabilitymanagement-programma
Een effectief programma voor vulnerabilitymanagement moet verschillende aspecten omvatten:
Threat intelligence
Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de huidige cyberdreigingen. Welke nieuwe kwetsbaarheden duiken op? Welke worden al actief uitgebuit? Deze informatie vormt de basis voor een helder beeld van de potentiële risico’s voor jouw organisatie.Detectie van kwetsbaarheden
Actief scannen van netwerk- en informatiesystemen is cruciaal om kwetsbaarheden op te sporen. Dit omvat zowel interne als externe scans om een volledig beeld te krijgen van de beveiligingsstatus van de organisatie.Evaluatie en prioritering
Niet alle kwetsbaarheden zijn even gevaarlijk. Het is essentieel om deze te evalueren en prioriteit te geven aan de meest urgente om directe risico’s te beperken.Update- en patchbeleid
Regelmatige updates en patches zijn van cruciaal belang om kwetsbaarheden te verhelpen. Een goed update- en patchmanagementproces zorgt ervoor dat alle software en systemen up-to-date zijn.Incident-response
Ondanks alle preventieve maatregelen kunnen beveiligingsincidenten nog steeds optreden. Een goed doordacht incident-responseplan zorgt ervoor dat je organisatie snel en effectief kan reageren op incidenten. Hiervoor kun je gebruikmaken van de diensten van een Security Operations Center (SOC) of een incident-responsedienst zoals die van KPN.
Het belang van continue monitoring
Vulnerabilitymanagement alleen is niet voldoende. Continue monitoring is essentieel om snel te kunnen reageren op mogelijke dreigingen. Met KPN OneMonitoring houd je je netwerk 24/7 in de gaten en beschik je over de inzichten die nodig zijn om snel actie te ondernemen bij incidenten. Dit is een belangrijk onderdeel van een bredere, NIS2-proof beveiligingsstrategie.
Proactieve aanpak
De komst van NIS2 vereist dat organisaties zich serieus voorbereiden op strengere beveiligingsmaatregelen en meldplichten. Vulnerabilitymanagement vormt een essentieel onderdeel van deze voorbereiding. Door kwetsbaarheden proactief te identificeren en aan te pakken, kun je voorkomen dat kwaadwillende actoren misbruik maken van je systemen.
Meer weten?
Wil je meer weten over de impact die NIS2 gaat hebben op jouw organisatie? Download dan nu de whitepaper.
NIS2: een pragmatisch eBook voor compliance
Wat zijn de kernprincipes van NIS2? Is NIS2 van toepassing voor jouw organisatie en hoe voldoe jij hieraan.
Download