De keten van de Amsterdamse groenvoorziening staan niet altijd waar ze horen te staan. Het gevolg is dat Dixi-medewerkers die de toiletten schoonmaken, zich vaak een ongeluk zoeken. Dankzij de slimme oplossing van Xeelas en KPN hoeft dat niet meer.
Dixi levert niet alleen mobiele toiletten, maar ook schoonmakers om toiletten in keten schoon te houden. ‘Het ging vaak fout in de communicatie. Gebruikers gaven op maandag de locatie van hun keet door aan de planner. Maar als de schoonmakers van Dixi op dinsdag moesten schoonmaken, stond de keet inmiddels weer heel ergens anders. Dat kostte veel tijd’, vertelt Dick Klaassen. Hij is oprichter van Xeelas, een bedrijf dat gespecialiseerd is in Internet of Things (IoT)-toepassingen. Dick werd door Dixi gevraagd een oplossing te ontwikkelen om de 54 groenvoorzieningsketen van de Amsterdamse sociale werkplaats Pantar beter vindbaar te maken.
Deze video biedt een kijkje bij Dixi om te zien hoe dat in z'n werk gaat:
Voortdurend te volgen
Xeelas kwam met het idee de keten uit te rusten met communicatiemodules die via het Long Range Low Power (LoRa)-netwerk van KPN communiceren. ‘Elke dag geeft de keet zijn locatie door en daarnaast geeft hij een nieuwe locatie wanneer de keet wordt verplaatst. Zo is de mobiele werkplaats voortdurend te volgen op een kaart op het scherm van de planner van Dixi.’ LoRa is een technologie waarmee kleine hoeveelheden informatie tussen objecten en systemen kunnen worden uitgewisseld met een ultralaag energieverbruik. KPN is een van de ontwikkelaars van LoRa, en in Nederland verantwoordelijk voor LoRa-netwerk. De LoRa-toepassing levert Dixi nu al veel op. Zo is de planner 50% minder tijd kwijt met het plannen van de schoonmaakritten. Daarnaast kwam de schoonmaakploeg in het verleden bij 10% van alle adressen erachter dat de keet was verplaatst. Dat is nu tot 0 gereduceerd, want een grote tijdsbesparing oplevert. Bovendien stelt de planner, aan de hand van de actuele kaart de snelste route voor schoonmakers samen. Schoonmaakploegen kunnen efficiënter aan de slag. ‘Ze kunnen zelf op hun telefoon zien waar de keet zich bevindt. Zo hoeven ze dus nooit meer te zoeken.’
Meer IoT-oplossingen
Xeelas werkt aan meer IoT-oplossingen. Zo ontwikkelden Dick en zijn collega’s een applicatie die ervoor zorgt dat aggregaten optimaal werken. Door een aggregaat met een LoRa communicatiemodule uit te rusten, wordt met behulp van een slim algoritme zichtbaar hoezeer het aggregaat belast wordt. Dick: ‘We weten dat een belasting van 80% optimaal is. De machine verbruikt dan relatief gezien de minste brandstof en heeft de laagste CO2 uitstoot. Weet je dit, dan kun je bijvoorbeeld bij een onderbelasting van meerdere machines ervoor kiest een aggregaat uit het netwerk weg te laten en zo energievoorziening efficiënter te maken.’ Verschillende festivalorganisatoren, waaronder ID&T, zijn geïnteresseerd in het concept.
Grote toekomst voor LoRa
Ook is Xeelas samen met kennispartner Aqua Assistance bezig om legionella te bestrijden. Sensoren op strategische plekken in de watervoorziening van zorginstellingen activeren spoelprogramma’s als het water in de leiding te warm wordt. Op deze manier kan worden voorkomen dat risico gebieden ontstaan zonder dat er handmatige spoelacties en metingen door het hele ziekenhuis nodig zijn. Dick vertelt: ‘LoRa is ideaal voor deze en andere slimme toepassingen omdat het zo energiezuinig is. We maken nu communicatiemodules die tussen de 10 en 20 jaar op 2 AA batterijen kunnen functioneren. Zeker in zo’n enorm ziekenhuis waar we soms wel 200 modules op ontoegankelijke plaatsen moeten installeren is het fijn dat je niet elke maand batterijen hoeft te vervangen. Wij zijn er enthousiast over. Vooral de laatste jaren zijn de technologie en ondersteuning echt volwassen geworden. We zien dus een grote toekomst voor LoRa.’
Meer weten
Ontdekken over wat Internet of Things voor uw bedrijf kan betekenen.