Operationele Technologie (OT) vormt een belangrijke schakel in de transport- en logistieke sector. Een die steeds vaker staat blootgesteld aan cyberdreigingen. Niet voor niets neemt ook de regeldruk voor een goede OT-beveiliging toe. Dit vraagt om een proactieve en robuuste beveiligingsaanpak. Zo pak je dat aan.
De digitalisering van OT brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Waar OT-systemen vroeger geïsoleerd waren van IT-netwerken, is deze scheiding nu vaak verdwenen. Hierdoor zijn deze systemen kwetsbaarder voor aanvallen. Een recent voorbeeld is de FrostyGoop-malware, die specifiek gericht was op het verstoren van OT-systemen. De gevolgen van een succesvolle aanval kunnen desastreus zijn, variërend van stilgelegde containerterminals tot ontregelde logistieke ketens.
De toenemende complexiteit van OT-omgevingen door de groei van Industrial Internet of Things (IIoT)-apparaten en slimme technologieën verhoogt het risico. Deze apparaten zijn niet altijd goed beveiligd, waardoor nieuwe zwakke plekken ontstaan die criminelen kunnen misbruiken. De aanval op Colonial Pipeline in 2021, waarbij een groot deel van de brandstofvoorziening in de VS werd stilgelegd, laat zien hoe ernstig de gevolgen van een OT-aanval kunnen zijn.
Het belang van robuuste OT-beveiliging
Door de cruciale rol die OT speelt in de transport- en logistieke sector, kunnen verstoringen ernstige maatschappelijke en economische gevolgen hebben. De Europese NIS2-richtlijn, die begin 2025 in werking treedt, verplicht bedrijven in vitale sectoren om strikte beveiligingsmaatregelen te nemen, waaronder transport en logistiek.
De NIS2-richtlijn introduceert een zorgplicht en meldplicht voor incidenten. Dit betekent dat bedrijven zowel hun IT- als OT-omgevingen integraal moeten beveiligen. Doen ze dit niet, dan riskeren ze downtime en zware boetes.
Effectieve OT-security inrichten
Een robuuste OT-beveiliging begint met het in kaart brengen van alle kwetsbaarheden en het implementeren van maatregelen die specifiek zijn afgestemd op de OT-omgeving. Dit betekent dat je verder moet kijken dan de standaard IT-beveiligingsmaatregelen en een strategie moet ontwikkelen die de unieke aspecten van OT-systemen in overweging neemt.
Enkele belangrijke stappen zijn:
1. Scan, identificeer en classificeer alle OT in een CMDB/Inventory Management Systeem
Zorg voor een volledig overzicht van alle OT-systemen, zoals geautomatiseerde kranen, verkeersmanagementsystemen en Real-Time Location Systems (RTLS). Dit inzicht helpt bij het identificeren van kwetsbaarheden en het versterken van de beveiliging van deze cruciale systemen.
2. Implementeer een proces voor vulnerability management voor OT
Voer continu scans uit om bestaande en nieuwe kwetsbaarheden in de OT-omgeving te detecteren. Dit proces, samen met duidelijke afspraken over security patching met leveranciers, is essentieel om verstoringen in transport- en logistieke processen te voorkomen.
3. Zorg voor inbraakdetectie als vorm van vroegtijdige waarschuwing bij verdacht verkeer
Gebruik gespecialiseerde intrusion detection-systemen voor OT-beveiliging die afwijkend netwerkverkeer in bijvoorbeeld havens of distributiecentra detecteren. Vroegtijdige waarschuwing helpt om snel in te grijpen en operationele verstoringen te minimaliseren.
4. Implementeer netwerk(micro)segmentatie
Segmenteer het netwerk door apparaten zoals sorteermachines en transportbanden in aparte segmenten te plaatsen. Dit beperkt de reikwijdte van mogelijke cyberaanvallen, waardoor de continuïteit van logistieke processen beter gewaarborgd blijft.
5. Zorg voor 24x7 monitoring, inclusief incidentopvolging
Implementeer 24x7 monitoring op OT-technologie met realtime logging en een sterke incidentresponse. Dit zorgt voor tijdige detectie en effectieve aanpak van incidenten. Dat is cruciaal is om transport- en logistieke operaties veilig en ononderbroken te laten verlopen.
Wil je meer weten?
Download onze whitepaper ‘OT-security in Transport & Logistiek' en ontdek hoe je een ‘NIS2-proof’ architectuur kunt opzetten die jouw kritieke productieprocessen beschermt tegen de dreigingen van vandaag en morgen​ of neem contact met ons op.