Een huis kopen is altijd spannend. Helemaal als het nog gebouwd moet worden. Dan sta je daar op een leeg grasveld terwijl je je probeert voor te stellen hoe jouw huis en jouw nieuwe buurt er straks uit komen te zien.
Velen die zelf nét mijn handtekening onder het contract van hun toekomstige nieuwbouwwoning hebben gezet, zullen dit herkennen. Naast de verkoop van bestaande bouw, trekt ook nieuwbouw langzaam maar zeker weer aan.
Nu er weer volop gebouwd wordt in Nederland, zien we een stijgende vraag naar slimme draadloze oplossingen. Op een bouwplaats is in beginsel helemaal niets. Om goed en efficiënt aan de slag te gaan, is het dan ook heel belangrijk om zo snel mogelijk een basisinfrastructuur aan te leggen. Stroom, water, bouwketen: het wordt allemaal binnen een paar uur aangelegd. Tegenwoordig is ook een betrouwbare, veilige draadloze verbinding daar een belangrijk onderdeel van. Logisch, want om goed samen te kunnen werken, is goede wifi in de bouw essentieel. Gelukkig kan de SD-LAN-oplossing (voorheen FlexLAN) binnen een paar uurtjes aanlegd worden. Het voordeel daarvan is dat een goede verbinding direct heel veel mogelijkheden biedt om efficiënter, veiliger en slimmer te werken.
‘Zoek mijn bouwvakker’
Denk bijvoorbeeld aan het traceren van binnenkomende goederen. De projectmanager wil nauwkeurig bijhouden waar alles zich bevindt en tegelijkertijd kunnen checken hoe laat hij nieuwe leveringen kan verwachten. Een combinatie van een betrouwbare verbinding en M2M-connectiviteit is dan ideaal. Ook mensen lokaliseren is heel belangrijk voor een soepele samenwerking. Zo hebben we laatst op een bouwplaats een track-and-tracesysteem met iPhones geïntroduceerd. Als opzichter wil je namelijk precies weten waar iedereen zich bevindt, anders loop je je een slag in de rondte. Zeker op een grote bouwplaats. Dus als je collega’s snel via een soort ‘zoek mijn vrienden’-functie kan traceren, is dat enorm handig. Ook hoef je met een goede verbinding niet langer met AutoCAD-tekeningen te zeulen: je laat gewoon de laatste versie op je tablet zien. Dat is niet alleen nauwkeuriger, het bespaart ook een hoop papier.
Alles op afstand regelen
Een bouwplaats is best een gevaarlijke omgeving. Je moet dan ook aan tal van veiligheidsvoorschriften voldoen voordat je het terrein op mag. Helm op, hesje en veiligheidsschoenen aan én een veiligheidstraining volgen waardoor je alle specifieke gevaren op de bouwplaats leert kennen. Voor IT-beheerders in de bouw was dat nog niet zo lang geleden een nachtmerrie. Niet alleen zaten ze dan uren per dag in de auto, ze waren minstens zo lang kwijt voordat ze daadwerkelijk op de bouwplaats aan de slag konden. Met een goede cloud managed infrastructuur kun je alles vanuit het veilige comfort van je kantoor regelen. Een gecrashte iPad op afstand wissen en rebooten? Geen probleem. De dekking uitbreiden als de bouwplaats groter wordt? Geef de bouwvakkers een stel access points mee om in te pluggen, en stel zelf alles in vanuit het dashboard.
Geen insluipers meer op de bouwplaats
Vanuit het oogpunt van veiligheid is ook het ontmoedigen van insluipers heel belangrijk. In een eerdere blog hadden we het al over de nieuwe mogelijkheden van beveiligingscamera’s binnen Cisco Meraki. Die zijn ook op de bouwplaats superhandig. Zeker bij huizen. Als je ooit een nieuwbouwhuis hebt gekocht, weet je hoe verleidelijk het is om in het weekend naar de bouwplaats te rijden om even in je toekomstige woning rond te sluipen.
Als ze straks op de bouwplaats een nieuwe Vision-oplossing hebben, hoeft dat echt niet meer! Hiermee krijgt een beveiliger in een centrale direct een seintje als de bewegingssensor na sluitingstijd iets oppikt. Hij of zij kan de indringer dan streng toespreken via de luidsprekers en de politie waarschuwen.