Benut de kracht van hyperscalers én houd je soevereiniteit

Wie werkt er eigenlijk niet met de clouddiensten van internationale hyperscalers als Google, Microsoft of AWS? Van ministeries tot ziekenhuizen, van pensioenfondsen tot fabrieken: vrijwel iedereen zet ze in. Als back-up, voor e-mailverkeer of data-analyse. Tegelijk zijn er ook veel vragen over de bescherming van de data en infrastructuur in clouddiensten. Of concurrentiegevoelige data daar eigenlijk wel veilig zijn. En of je niet in overtreding bent als je deze clouddiensten voor missiekritische workloads gebruikt.

Belangrijke vragen, die alleen maar belangrijker worden met de komst van nieuwe wet- en regelgeving, zoals NIS2 en minder bekende regelgeving als EUCS. Zo moeten bestuurders in control zijn over de data in de hele IT-keten en kun je zelfs hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden wan neer dat niet zo is. Geen vreemde eis overigens, wanneer je weet dat onder de Patriot act de Amerikaanse overheid op elk moment data kan opvragen bij Amerikaanse cloudproviders. En dat die cloudproviders dan verplicht zijn die data, ook van hun Nederlandse klanten, over te dragen. 

Profiteren van de nieuwste technologie 

Toch wil je, ondanks deze risico’s, wel gebruik kunnen maken van de innovatieve kracht van internationale hyperscalers. Terecht, want de clouddiensten van de hyperscalers kunnen veelbelovend zijn. Van kunstmatige intelligentie tot handige data-analysetools: je organisatie kan enorm profiteren van de nieuwste technologie die clouddiensten op een laagdrempelige manier aanbieden. Natuurlijk naast de bekende operationele voordelen, zoals meer schaalbaarheid en wendbaarheid van je IT.  

Dankzij soevereine cloudoplossingen kan dat op een veilige, verantwoorde en beheerste manier. En zelfs zo dat je voor de meest missiekritische workloads of datasets ook de innovatieve kracht van hyperscalers kunt gebruiken.  

De 5 gradaties van soevereiniteit 

Soevereiniteit kun je op meerdere niveaus of gradaties toepassen: van ‘alleen’ datasoevereiniteit tot een volledige soevereine infrastructuur. Die eerste vorm van soevereiniteit, datasoevereiniteit, betekent dat je gegevens op zo’n manier versleuteld zijn dat de hyperscaler in kwestie er niet bij kan. En dat je altijd kunt volgen wie er waarom bij je data is geweest. Wil je een stap verder gaan en kies je voor bijvoorbeeld soevereiniteit van je infrastructuur, dan maak je gebruik van een trusted partner in eigen land. Zoals KPN. Wij zorgen er dan voor dat je de clouddiensten van hyperscalers gewoon kunt gebruiken, maar dan op een 100% Nederlandse server, vallend onder Nederlandse wetgeving. Daarvoor werken we samen met hyperscalers als Microsoft, Google, AWS en Oracle.  

In totaal onderscheiden we 5 gradaties van digitale soevereiniteit. Die variatie aan gradaties – en onderliggende oplossingen – geeft je de mogelijkheid om te variëren en niet voor elke dataset of workload de strikste vorm van soevereiniteit toe te passen. Zo houd je niet alleen aantoonbaar de controle over je gegevens en infrastructuur, maar ook over je IT-kosten.  

Ontdek hoe soevereine cloud je verder helpt 

Hoe soevereiniteit precies werkt en wat de 5 verschillende gradaties zijn, lees je in onze visiepaper: Zo benut je de kracht van hyperscalers én houd je soevereiniteit. 

Zo benut je de kracht van hyperscalers én houd je soevereiniteit

Lees in dit visiepaper over cloud soevereiniteit wat de 5 gradaties van soevereiniteit zijn, hoe je de controle hebt én houdt en ontdek hoe soevereine cloud je verder helpt.

Download

Gerelateerde artikelen