Het kriebelt al een tijdje maar je weet niet zo heel goed waar je moet beginnen: het verduurzamen van je organisatie. Dat is minder lastig dan je denkt. Met dit stappenplan maak je in elk geval een goed begin en ontdek je hoe andere bedrijven dit doen.
Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker in het hedendaagse bedrijfsleven. Het is niet langer slechts een trend, maar een noodzaak. Maar hoe begin je? Om bedrijven te helpen op weg naar duurzaamheid hebben we een stappenplan gemaakt. Hier volgt een praktische gids met enkele voorbeelden uit de praktijk van het Nederlandse bedrijfsleven.
Stap 1: Begrijp en erken de noodzaak voor duurzaamheid
De eerste stap naar duurzaam ondernemen is het erkennen van het belang ervan. Niet alleen is het goed voor de planeet, maar ook voor je bedrijfsresultaat. Neem bijvoorbeeld Interface, een Nederlandse producent van modulaire vloerbedekking. Zij hebben duurzaamheid centraal gesteld in hun bedrijfsstrategie, wat onder meer heeft geleid tot innovatie en kostenbesparing.
Stap 2: Maak een nulmeting van je huidige situatie
Door de huidige milieu-impact van je bedrijf te meten creëer je een nulmeting en weet je waar je kunt verbeteren. FrieslandCampina heeft bijvoorbeeld geïnvesteerd in de meting van hun CO2-uitstoot, waterverbruik en afvalproductie om zo een baseline te creëren voor hun duurzaamheidsdoelstellingen.
eBook: Duurzaam ondernemen
Waarom is duurzaam ondernemen belangrijk en aan welke wet- en regelgeving moet je voldoen? Je leest het in deze startgids!
DownloadStap 3: Stel duidelijke, meetbare doelstellingen
Je doelstellingen moeten SMART zijn. Philips heeft bijvoorbeeld de doelstelling gesteld om tegen 2025 het gebruik van gerecycled plastic in zijn producten te verviervoudigen. Bepaalde schadelijke stoffen voor het milieu mogen dan helemaal niet meer gebruikt worden. Dit is een specifieke, meetbare, acceptabele, realistische en tijdsgebonden doelstelling.
Stap 4: Ontwikkel een strategie en actieplan
Met de doelen duidelijk gedefinieerd, is de volgende stap het ontwikkelen van een actieplan. Het Nederlandse bedrijf DSM heeft bijvoorbeeld een heel duidelijk actieplan opgesteld om zijn CO2-voetafdruk te verminderen, inclusief concrete acties, tijdlijnen en verantwoordelijkheden. Dit plan bestaat uit onder meer een visie, beleid, initiatieven en monitoring.
Stap 5: Implementeer je actieplan
Deze stap is vaak het meest uitdagende, omdat het echte verandering vereist. Chocolademerk Tony's Chocolonely heeft bijvoorbeeld de complete toeleveringsketen in de cacaomarkt op zijn kop gezet om ervoor te zorgen dat hun cacao 100% slaafvrij is.
Stap 6: Monitor en meet de voortgang
Monitoring is essentieel om in de gaten te houden dat je op koers blijft en je doelen bereikt. De Nederlandse Spoorwegen bijvoorbeeld, meten en rapporteren regelmatig over hun voortgang in het verminderen van hun CO2-uitstoot. Bijna elk bedrijf in dit lijstje heeft een eigen webpagina over zijn eigen duurzaamheidsbeleid en de stappen die ze daarin nemen.
Stap 7: Communiceer over je inspanningen en successen
Transparantie is uiteindelijk ook de sleutel tot het opbouwen van vertrouwen bij klanten en andere belanghebbenden. Het Nederlandse kledingmerk Mud Jeans communiceert bijvoorbeeld openlijk over hun duurzaamheidsinspanningen op de website en noemt zichzelf ‘s werelds ‘eerste circulaire denim merk’. Zo heeft het bijvoorbeeld een 'lease-a-jeans' programma.
Stap 8: Evalueer en verbeter je strategie regelmatig
Duurzaamheid is een continu proces dat constante verbetering vereist. Zo laat Heineken via de website weten regelmatig een evaluatie van zijn duurzaamheidsstrategie te doen en deze aan te passen aan veranderende omstandigheden en nieuwe mogelijkheden.
In de huidige bedrijfswereld is duurzaam ondernemen meer dan alleen maar de 'juiste' keuze maken - het is ook slim zakendoen. Het implementeren van deze stappen zal niet alleen helpen bij het verminderen van de milieu-impact, maar kan ook leiden tot operationele efficiëntie, kostenbesparingen en een sterkere relatie met klanten en de bredere gemeenschap.
Wil je meer tips over het verduurzamen van je bedrijf? Of ben je benieuwd hoe anderen dit aanpakken? Download dan onze startgids duurzaam ondernemen vol praktische tips, adviezen en inspiratie. Lees meer over wat KPN zelf doet op het gebied van duurzaamheid.