Het moment waar menig ski- en snowboardfan al maanden naar uitkijkt is zover: de wintersportvakanties komen eraan! Heb jij je sneeuwtrip al geboekt, maar wil je op locatie wel gewoon bereikbaar zijn? Of moet je zo nu en dan even wat werk doen? Zorg dan dat je vooraf maatregelen neemt om je online veiligheid in het buitenland te waarborgen.
Of je nu een belangrijke deal moet afronden, een vergadering wilt bijwonen of je bedrijf draaiende moet houden, digitaal werken tijdens de wintersport vraagt om een goede voorbereiding. Hier zijn praktische tips om veilig en efficiënt online te blijven werken in de bergen.
1. Openbare wifi? Neem voorzorgsmaatregelen
Veel hotels, skihutten en restaurants bieden gratis Wi-Fi aan, maar deze netwerken zijn vaak niet goed beveiligd. Hackers kunnen eenvoudig toegang krijgen tot gevoelige gegevens zoals wachtwoorden of zakelijke documenten. Het veiligst is dan ook om te internetten via je (eigen) mobiele netwerk. Wil je toch publieke wifi gebruiken? Neem dan in elk geval de volgende maatregelen:
Gebruik een VPN: Een Virtual Private Network (VPN) versleutelt je internetverbinding, zodat je gegevens beschermd blijven tegen cybercriminelen.
Controleer de netwerknaam: Vraag altijd aan het personeel wat de juiste netwerknaam is om te voorkomen dat je per ongeluk verbinding maakt met een nepnetwerk.
Vermijd gevoelige transacties: Gebruik openbare wifi niet voor internetbankieren of toegang tot vertrouwelijke bedrijfsgegevens.
Beveilig je apparaten met een virusscanner en zorg dat je software up-to-date is.
Gebruik sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie (2FA): Een wachtwoordmanager kan je hierbij helpen.
Versleutel je apparaten: Stel versleuteling in op je laptop of smartphone, zodat gegevens onleesbaar blijven als het apparaat kwijtraakt.
eBook: Gehackt!
Wat moet je doen bij hacks, phishing, ransomware of andere cybercrime? Wees voorbereid met ons eBook.
Download2. Bescherm je apparatuur tegen kou en schade
Wintersportbestemmingen brengen uitdagingen met zich mee voor je apparaten, zoals extreme kou en fysieke risico’s. Smartphones en laptops houden nu eenmaal niet van extreme hitte maar ook niet van de vrieskou! Daarom is het belangrijk je devices zo veel mogelijk binnen te gebruiken. Als je toch buiten zit, let dan in elk geval op het volgende:
Bescherm je smartphone tegen kou: Batterijen van smartphones en laptops lopen sneller leeg bij lage temperaturen. Gebruik een beschermhoes en bewaar je apparaten dicht bij je lichaam om ze warm te houden.
Fysieke bescherming: Zorg voor stevige beschermhoezen of cases die vallen en stoten opvangen. Er zijn speciale water- en schokbestendige covers voor smartphones en laptops beschikbaar, maar ook thermische hoesjes voor extreme kou.
Houd kabels veilig: Voorkom dat opladers en kabels knakken door ze op te bergen in een tas met zachte voering.
Powerbank: Naast kou zorgen ook het maken van veel foto’s, het gebruik van navigatie apps en de hoge helderheid van je scherm in zonnige omstandigheden ervoor dat je smartphone op de berg sneller leeg gaat. Neem daarom altijd een powerbank mee. Zo kun je altijd het thuisfront of nooddiensten contacten mocht het nodig zijn.
Kies een powerbank met minimaal 10.000 mAh om je apparaten meerdere keren op te laden.
Toch een nieuw toestel nodig op vakantie?
Het spreekt voor zich dat je je smartphone liever niet in de skilift uit de zak haalt. Een ongelukje zit in een klein hoekje en voor je het weet ligt hij op een onmogelijk bereikbare plek op de berg. Goed om te weten is dat zakelijke klanten van KPN gratis gebruikmaken van onze toestel vervangservice in Europa.
Ben je je smartphone verloren op de skipiste? Neem dan contact op met onze zakelijke helpdesk en wij zorgen dat jij zo snel mogelijk een leentoestel ontvangt op je vakantieadres.
eBook: 50 ChatGPT prompts voor je werk
Ga slimmer én sneller aan de slag met deze 50 ChatGPT prompts voor je werk. Je ontdekt ze allemaal in ons eBook.
Download3. Werk & plezier in de bergen: Handige apps
Met de juiste tools en apps kun je zelfs op je wintersportadres productief blijven werken. En nog meer van je wintersport genieten. Enkele must-have apps voor de juiste mix van werk en plezier op vakantie:
Microsoft Teams: Is voor veel mensen al de go-to apps voor video meetings en het delen van of werken aan bestanden. Maar wist je dat je via Microsoft Teams ook kunt bellen met je vaste nummer? Of een Out-of-office bericht kunt instellen zodat mensen precies weten wanneer je wel of niet bereikbaar bent?
WhatsApp Business: Voor ondernemers is WhatsApp Business een hele handige tool om direct contact te hebben met klanten. Maar tijdens je wintersport kun je WhatsApp Business ook samen met collega’s gebruiken. Zo worden je klanten goed opgevangen terwijl jij even weg bent.
Google Drive, Dropbox of OneDrive: Zorg dat je al je (belangrijke) werkbestanden goed opslaat in de cloud. Ook als er iets met je laptop zou gebeuren, kun je dan vanaf je vakantieadres op een ander device altijd nog bij je bestanden. En raken ze ook niet kwijt.
Sneeuwhoogte.nl: Een onmisbare app om op je vakantieadres (of op weg daarnaartoe) even snel de sneeuwhoogte te checken. Je ziet ook welke pistes er open zijn en wat de actuele weersvoorspelling is.
Slopes: Een app om je sportieve prestaties bij te houden op de skipiste. Direct te koppelen met Strava, Google Health of Apple Health zodat je al je afdalingen desgewenst op één plek bij elkaar houdt.
Strava: Liever geen betaald abonnement om je ski-afdalingen bij te houden? Dan is sport-app Strava een prima (gratis) alternatief.
Meer handige app tips voor je werk? Download dan ons gratis eBook met maar liefst 60 handige apps voor digital nomads.
4. Accu besparen in extreme omstandigheden
Tijdens een dag op de piste of onderweg kun je merken dat je batterij sneller leegloopt dan normaal. Dat komt vooral door de kou. Maar ook omdat je veel foto’s maakt, muziek luistert, belt of de route opzoekt. Je kunt de batterijduur van je smartphone op de skipiste verlengen door de volgende maatregelen te nemen:
Verminder helderheid: Zet je schermhelderheid lager en schakel automatische helderheid in.
Gebruik energiebesparende modus: Zet de batterijbesparingsmodus aan op je telefoon en laptop.
Schakel ongebruikte functies uit: Zet Bluetooth en GPS uit wanneer je ze niet gebruikt.
Offline werken: Download documenten en e-mails vooraf om offline te werken en dataverbruik te minimaliseren.
Wil je meer tips om je smartphone batterij te verlengen als het erg koud is? In dit artikel zetten we alle instellingen op een rij die de levensduur van je smartphone op de piste flink kunnen verlengen.
5. Plan een goede balans tussen werk en ontspanning
Als ondernemer staat je werk eigenlijk nooit echt stil. Maar wintersport is ook bedoeld om te ontspannen, tijd met familie of vrienden door te brengen en weer nieuwe energie op te doen. Door slim te plannen, voorkom je dat werk je vakantie overheerst:
Werk in blokken: Reserveer specifieke tijdvakken voor werk, zodat je de rest van de dag kunt genieten van de sneeuw. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend, voor je vertrekt, of eind van de middag, als je net weer terug bent.
Stel duidelijke verwachtingen: Communiceer met je team of klanten wanneer je beschikbaar bent.
Offline momenten: Zet je telefoon af en toe op vliegtuigmodus en geniet van het moment.
Met de juiste voorbereiding kun je veilig en efficiënt digitaal werken tijdens je wintersportvakantie. Door goed te letten op je online veiligheid, apparaten en handige apps in te zetten, blijf je verbonden zonder dat je vakantie eronder lijdt.
Veel plezier op de piste – én succes met het werk!