Wat is een cyberverzekering en heeft mijn bedrijf het nodig?

Het risico op hacks en ransomware is de afgelopen jaren flink toegenomen. Met name in het mkb zijn bedrijven kwetsbaar: 1 op de 3 bedrijven heeft al eens te maken gehad met een securityincident. De gevolgen kunnen groot zijn: datalekken en kosten die tot in de honderdduizenden euro’s kunnen lopen. Een cybersecurityverzekering kan je daartegen beschermen.

Wat is een cyberverzekering?

Een cyberverzekering biedt dekking voor financiële verliezen en andere gevolgen van cyberincidenten. Meestal gaat dit verder dan alleen de bedrijfskosten. Het dekt bijvoorbeeld ook juridische kosten als een ander bedrijf jou aansprakelijk stelt, en PR-kosten als je een PR-bureau moet inzetten om reputatieschade te managen. Een cyberverzekering dekt in principe dus de volgende kosten:

1. Herstelkosten

Dit omvat de kosten voor het herstellen van IT-systemen en data na een aanval. Denk aan het inhuren van IT-specialisten, aanschaf van nieuwe software, en herstel van verloren gegevens.

2. Verlies van inkomsten

Als je bedrijfsvoering wordt onderbroken door een cyberaanval, kan een cyberverzekering het inkomensverlies dekken dat je tijdens de herstelperiode lijdt.

3. Kosten voor juridische bijstand

In geval van juridische procedures na een datalek of andere cyberincidenten, dekt een cyberverzekering de juridische kosten en boetes.

4. Reputatiemanagement

De kosten voor PR-diensten om reputatieschade te beperken na een cyberincident kunnen eveneens onder de dekking vallen.

Cyberverzekering voor ondernemers

  • Schadedekking tot €1.000.000
  • 24/7 first response hulp
  • Bedrijfsstilstand vergoeding
Vanaf
20,-/mnd

Voorbeelden uit de praktijk

In de praktijk krijgen steeds meer bedrijven met cyberaanvallen te maken. Denk aan phishingmails en ransomware. Maar ook zzp’ers lopen risico als zij bijvoorbeeld met gevoelige data van klanten werken. Een aantal voorbeelden uit de praktijk, waarbij een cyberverzekering garant staat voor de geleden schade:

1. Virusverspreiding via e-mail

Stel, je bent aan het werk bij een klant en je verstuurt een e-mail vanaf je computer. Zonder dat je het weet, bevat de e-mail een virus. Dit virus infecteert de systemen van je klant, die vervolgens jou aansprakelijk stelt voor de schade. Een cyberverzekering dekt in dit geval de kosten van de schade en eventuele juridische kosten.

2. Datadiefstal en losgeld

Je beheert gevoelige data voor je klanten en wordt op een dag gehackt. De hackers eisen losgeld en dreigen de data openbaar te maken. Een cyberverzekering zorgt voor specialistische hulp bij het onderhandelen met de hackers en dekt de kosten voor herstel en eventuele PR-campagnes om de reputatieschade te beperken.

3. Reputatieschade bij datalek

Een van je klanten wordt slachtoffer van datadiefstal en wijst jouw bedrijf als aansprakelijke partij aan. Naast de financiële gevolgen zijn klanten boos en verliezen zij het vertrouwen in de klant. Een cyberverzekering kan helpen bij het opzetten van een PR-campagne om het vertrouwen van de klanten terug te winnen, zonder dat dit ten koste gaat van je financiële middelen.

Heb ik een cyberverzekering nodig?

Een cyberverzekering is zeker aan te raden voor kleine bedrijven en ondernemers. Uit onderzoek blijkt dat met name mkb-bedrijven de laatste jaren het belangrijkste doelwit zijn van cybercriminelen. De schade varieert vaak van enkele tienduizenden euro's tot enkele tonnen. Met een cyberverzekering dek je je in tegen dit soort extreme bedragen.

Kan ik zomaar een cyberverzekering afsluiten?

Om een cyberverzekering af te sluiten zul je wel aan enkele voorwaarden moeten voldoen. Denk aan het installeren van de juiste antivirus-, antispy- en firewallsoftware of het automatisch installeren van software updates. Ook back-ups en het gebruik van bijvoorbeeld een wachtwoordmanager behoort tot de vereisten van veel verzekeraars. Je kunt een cyberverzekering eigenlijk zien als een soort digitale wegenwacht: je bent zelf verantwoordelijk voor onderhoud van je auto, maar bij pech kun je rekenen op hulp.

Cyberverzekering voor zzp’ers en mkb

Speciaal voor zzp’ers en mkb-bedrijven biedt KPN een cyberverzekering aan in samenwerking met Alicia. Met deze KPN Cyberverzekering zijn zzp’ers gedekt tot €100.000 schade, mkb-bedrijven krijgen een dekking tot €1.000.000. Een KPN cyberverzekering heb je al vanaf €20 p/m. Meer weten? Maak dan direct een afspraak als zzp’er of als mkb’er, of bekijk deze pagina voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen