Wat is een IP-adres, wat kun je ermee en hoe werkt het?

Met een IP-adres wordt een computer herkend die op het internet is aangesloten. Zo’n adres is vergelijkbaar met een telefoonnummer. Elk apparaat dat met internet wordt verbonden, krijgt een unieke code. Zo’n numeriek label wordt ook toegewezen bij deelname aan andere computernetwerken die op basis van IP communiceren.

IP staat voor Internet Protocol, een afgesproken communicatiewijze die voorkomt dat een Babylonische spraakverwarring ontstaat. Het IP-adres wordt gebruikt om gegevens via internet van de zender naar de ontvanger te transporteren.

Wat is een IP-adres?

Met een IP-adres zijn computers zichtbaar voor andere computers op het internet. Ook smartphones, tablets, routers, printers en andere computerapparatuur kunnen elkaar op die manier vinden. Ze zijn vervolgens in staat met elkaar te ‘praten’. Zo’n ‘internetadres’ maakt het bijvoorbeeld mogelijk documenten op afstand te printen. Je kunt ook vanachter de pc een beveiligingscamera bekijken of de instellingen veranderen. 

Hoe is een IP-adres opgebouwd?

Een IP-adres kent twee delen. Het begint met het identificatienummer van een bepaald netwerk op het internet gevolgd door een aanduiding van het gebruikte apparaat binnen het netwerk. Het meest worden IP-adressen gebruikt die bestaan uit 32 bits, ofwel 4 bytes. Dit wordt het IPv4-systeem genoemd, het Internet Protocol versie 4-systeem. Zo’n adres is opgedeeld in vier groepen van 8 bits. Deze worden weergegeven als door punten gescheiden decimale getallen. Deze vier getallen zijn elk kleiner dan 256, bijvoorbeeld 193.78.241.12. Omdat schaarste aan internetadressen dreigde te ontstaan, worden nu ook internetadressen uitgegeven die bestaan uit 128 bits, ofwel 16 bytes. Het Internet Protocol versie 6-systeem (IPv6) maakt een vrijwel oneindig aantal adressen mogelijk. Bovendien zijn er technische voordelen. 

Vast IP-adres voor jouw bedrijf?

Met een vast IP-adres ben je verzekerd van een stabiele werkomgeving, want jouw IP-adres blijft altijd gelijk. Ook is een vast IP-adres extra veilig.

Wil je supersnel en superstabiel Zakelijk Internet met een Vast IP-Adres? Bekijk onze KPN EEN MKB internetabonnementen in de shop. Of laat je vrijblijvend adviseren in een adviesgesprek.

Het verschil tussen een intern en extern IP-adres

Alle apparaten die zijn verbonden met je thuis- of kantoornetwerk krijgen een IP-adres van je router, bijvoorbeeld de KPN Experia Box. Dit noemen we een lokaal IP-adres. Zo kunnen apparaten binnen je eigen netwerk makkelijk met elkaar communiceren.  

De KPN Experia Box heeft zowel een intern als extern IP-adres. Het externe of publieke IP-adres (WAN IP), zorgt ervoor dat de apparaten in je eigen netwerk kunnen communiceren met het internet. En hiermee benader je de router (en daarmee alle apparaten op je netwerk) gemakkelijk vanaf een andere locatie, bijvoorbeeld bij de klant of vanaf je vakantieadres. Door dit externe IP-adres te gebruiken, bekijk je op elke plek in de wereld je camerabeelden of benader je gemakelijk je bestanden op de server.

Bij veel internetproviders verandert dit externe IP-adres om de zoveel tijd (dynamisch IP-adres), waardoor je constant je instellingen moet aanpassen. Bij een KPN EEN MKB internetabonnement krijg je een vast (statisch) IP-adres en is aanpassen verleden tijd. 

IP-adressen en ondernemen

Een extern IP-adres op internet is veelal gekoppeld aan een bedrijf of instelling. Dit betekent dat je als internetgebruiker niet anoniem bent. Wanneer vanuit een bedrijf een e-mail wordt verstuurd, kan de ontvanger aan de hand van het IP-adres zien wie de e-mail heeft gezonden. Ook kan worden gezien wie een bepaalde webpagina heeft opgevraagd. 

Wanneer je als ondernemer een site wilt hebben, dan moet een uniek adres worden aangemaakt. Zo’n websiteadres (domeinnaam), is nodig om de site online te zetten. Deze unieke domeinnaam wordt gekoppeld aan een IP-adres. Als de bezoeker deze domeinnaam in zijn browser typt, vindt een vertaling plaats naar een IP-adres. Wanneer jouw website op je eigen server wordt 'gehost’, dan verbinden alle websitebezoekers met het externe IP-adres van jouw bedrijf. Een statisch IP-adres is dan onmisbaar. Bij een wijziging van het IP-adres is je website namelijk niet meer bereikbaar. 

Vaste en dynamische IP-adressen

Zoals je nu weet bestaan er naast vaste IP-adressen ook dynamische IP-adressen. Voor bedrijven is het zinvol met vaste IP-adressen te werken, bijvoorbeeld bij het gebruik van beveiligingscamera’s. Als je een vast IP-adres toewijst aan een beveiligingscamera, kan je altijd via dat IP-adres inloggen. Bij een dynamisch IP-adres verandert dit adres constant en moet je het nieuwe IP-adres opzoeken. Een dynamisch IP-adres wordt pas vastgesteld als een communicatie met een server wordt gestart. Het IP-adres varieert dus per sessie. 

Bij een KPN EEN MKB abonnement stel je vaste IP-adressen in voor zowel je lokale IP-adressen als je externe IP-adres. Je bepaalt per apparaat de rechten en toegang tot je lokale netwerk en met een vast IP-adres heb je altijd gemakkelijk toegang tot je bedrijfsnetwerk. Daarnaast wordt het netwerk stabieler, omdat apparaten elkaar altijd op hetzelfde IP-adres kunnen vinden. 

Weten welk IP-adres jouw bedrijf nodig heeft? Vraag een adviesgesprek aan

Laat je vrijblijvend adviseren in een adviesgesprek. Of bekijk onze KPN EEN MKB internetabonnementen in de shop.

Gerelateerde artikelen