
Malware betekenis en definitie
Wat is malware? Kortgezegd is malware een samenstelling van ‘malicious’ en ‘software’, oftewel kwaadaardige software. Het gaat om een stuk code dat is geschreven met het doel om gegevens, netwerken of hosts te stelen, beschadigen of verstoren.
Meestal wordt malware gemaakt door (groepen) hackers om geld te verdienen. Maar het kan ook worden ontwikkeld om ergens tegen te protesteren, om de security te testen of als oorlogswapen, getuige de Amerikaanse worm Stuxnet die het Iraanse atoomprogramma schaadde. Malware kan door de makers zelf worden verspreid, maar ook worden verkocht via het dark web. De makers van de
Verschillende soorten malware
Dit zijn de meest voorkomende soorten malware:
Virussen. Computervirussen zijn de moeder aller malware: in de jaren veertig werden ze bedacht, in de jaren zeventig al gesignaleerd in de praktijk. Net als echte virussen hebben ze een gastheer nodig: virussen hechten zich aan schone bestanden en kunnen andere schone bestanden infecteren, waardoor ze zichzelf kunnen verspreiden.
Wormen. Wormen kunnen net als virussen functionele kopieën van zichzelf genereren. Maar waar een virus een hostbestand nodig heeft, zijn wormen zelfstandige stukjes software die zich zonder hostprogramma of menselijke hulp kunnen verspreiden.
Trojaanse paarden. Trojaanse paarden vermommen zich als legitieme software of zitten daar in verstopt. Vaak opereren ze volledig onder de radar en zetten ergens een achterdeur open om een andere malwaresoort binnen te laten.
Ransomware.
Spyware. Spyware is kwaadaardige code die zich stilletjes op de achtergrond van jouw systeem nestelt en gevoelige informatie doorsluist, zoals wachtwoorden, creditcardnummers of surfgedrag.
Adware. Adware sluipt in je computersysteem en toont je advertenties, meestal in de vorm van pop-ups. Het is lang niet altijd kwaadaardig met het oog op het stelen of beschadigen van data. Het kan echter je security ondermijnen, waardoor het voor andere malware makkelijker is om binnen te dringen.
Bots. Bots, een afkorting van internet robots, zijn wormachtige programmaatjes die zichzelf kunnen verspreiden. Zijn ze eenmaal in je computersysteem gekropen, dan verbinden ze met een server. Die server stuurt een heel netwerk van geïnfecteerde computers aan, oftewel een botnet. Botnets worden bijvoorbeeld gebruikt voor
Deze zeven soorten vormen het gros van alle malware-incidenten. Af en toe duiken er wat zeldzamere soorten malware op, zoals rogue software, scareware, crimeware en wipers.
Hoe kun je malware voorkomen?
Malware voorkomen is nooit honderd procent mogelijk, onder meer omdat het heel lastig is je te wapenen tegen zero-day aanvallen. Heb je je
1. Wees alert op social engineering
Social engineering is het manipuleren of verleiden van mensen omwille van cybercrime. Steeds meer bedrijven hebben hun technische security goed op orde, dus grijpen cybercriminelen vaker naar social engineering-methoden zoals phishing. Het is goed om medewerkers hiervan bewust te maken. Word je bijvoorbeeld benaderd door een vreemde of door een bekende die zich vreemd gedraagt? Klik dan niet op hyperlinks en open geen bijlages.
2. Kijk uit met downloaden, openen en surfen
In het verlengde daarvan: zorg dat je medewerkers zich bewust zijn van wat ze openen, waar ze naartoe surfen en wat ze downloaden. Malware kan overal op de loer liggen, bijvoorbeeld via drive-by downloads, USB-sticks of ongevraagde e-mails. Alle alarmbellen moeten bijvoorbeeld afgaan als je wordt verzocht om Office-macro’s toe te staan of wanneer de letter O in een webadres is vervangen door het cijfer 0.
3. Installeer antivirussoftware ter bescherming tegen malware
4. Frequent updaten wegens kwetsbaarheden
Software zoals besturingssystemen, applicaties en firmware kan kwetsbaarheden in de beveiliging bevatten. Hackers kunnen deze open achterdeurtjes gebruiken om malware op je computer te installeren. Zodra een kwetsbaarheid wordt ontdekt, maakt de softwareleverancier een patch of update om de achterdeur te sluiten. Hackers hebben allerlei tools om dit soort kwetsbaarheden te scannen, dus installeer updates altijd meteen.
5. Firewall: brandmuur tussen twee netwerken
Een firewall is een beveiligingssysteem tussen twee netwerken, bijvoorbeeld jouw bedrijfsnetwerk en het internet. Op basis van een set regels signaleert en blokkeert de firewall verdachte netwerkverbindingen, waardoor onder andere malware kan worden tegengehouden. Omdat het configureren van een firewall specialistisch werk is, kiezen steeds meer bedrijven voor een
6. Netwerksegmentatie als damage control
7. Back-uppen als laatste redmiddel tegen malware
Malware voorkomen met KPN
Ambieer je als bedrijf next-level cybersecurity? Kies dan voor