Armoede terugdringen, verkeersdoorstroom verbeteren, leefbaarheid op straat vergroten: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het kan echt met datagedreven werken. Vrijwel elke Nederlandse gemeente heeft alle data in huis om – goed gecombineerd en geanalyseerd – serieus stappen te maken. Je hebt er alleen de juiste kennis, een goed platform en veilige ICT voor nodig. En daar helpen we je graag bij.
Van aannames naar echt weten
Datagedreven werken betekent feitelijk dat je data uit meerdere bronnen combineert, dat je het geheel analyseert en dat je de informatie die daaruit voortkomt, slim gebruikt. En met slim bedoelen we dat je data gebruikt om je processen en dienstverlening te verbeteren, ontwikkelingen te voorspellen en dat je beslissingen kunt nemen op basis van inzichten, patronen en verbanden. Niet meer op aannames en gevoelens. Zo kun je met data beter zicht krijgen op armoede in bepaalde wijken. Daar kun je vervolgens beleid aan koppelen om de gevolgen te bestrijden – door tijdig schuldhulpverlening in te zetten of goed onderwijs te stimuleren. Een ander voorbeeld is de leefbaarheid op straat: op basis van data over afvalmeldingen, geluidsoverlast of criminaliteit zie je eerder waar het mis dreigt te gaan en kun je beter aan preventie werken. En door verkeersgegevens uit meerdere bronnen te combineren, kun je de doorstroming bevorderen, files voorkomen en uitstoot terugdringen. Veel winst dus, maar waar begin je?
Basis op orde
Allereerst zul je de basis op orde moeten hebben. Die basis bestaat uit voldoende betrouwbare data, die eenvoudig te ontsluiten is. Want ondanks dat er steeds meer data voor handen is, betekent dat nog niet automatisch dat de kwaliteit goed is – voordat een dataset geschikt is voor analyse, is er vaak nog een slag nodig. Als je databases gaat combineren bijvoorbeeld, is het belangrijk dat je unieke sleutels hebt die garanderen dat gegevens ook echt bij elkaar horen en over hetzelfde ‘object’ gaan, zoals een persoon of gebouw. Een andere onmisbare factor zijn goede analysetools. Een tool moet in staat zijn om grote hoeveelheden data te verwerken op een veilige manier én om de informatie op een goede manier te presenteren, zodat je medewerkers het ook daadwerkelijk kunnen gebruiken bij beslissingen of het uitstippelen van beleid.
Transparante algoritmes
De juiste inzet van algoritmes is een factor apart. Feitelijk is zo’n algoritme niets anders dan programmeercode die – op basis van geprogrammeerde stappen en keuzes – gegevens verwerkt tot informatie waar je beleid op baseert. Zo’n algoritme train je eerst met data om de juiste keuzes te kunnen maken. De afgelopen jaren bleek dat algoritmes, als je ze niet goed traint, in de praktijk kunnen discrimineren. Daarom is die training zo belangrijk: je wilt wel dat je inwoners en bedrijven je kunnen vertrouwen.
Om algoritmes op een juiste manier te trainen, moeten je medewerkers goed weten wat wel en niet mag. Welke data ze voor welke doeleinden mogen gebruiken, bijvoorbeeld. Veel staat al in de AVG – zoals het principe van doelbinding – maar veel valt ook in een grijs gebied. En daarom helpt het om transparant te zijn en je algoritmes onafhankelijk te laten toetsen, inclusief de beslisboom en trainingsdata erachter. Zo kun je laten zien dat je serieus met algoritmes omgaat. Bewustwording en een scherp moreel kompas zijn zeker zo belangrijk: je medewerkers beoordelen uiteindelijk of de besluiten die je als gemeente neemt – gevoed door data en algoritmes – objectief, betrouwbaar en toetsbaar zijn. Investeer daarom ook in bewustwording.
De juiste mensen, de juiste technologie
Je ziet het, datagedreven werken is veel meer dan techniek. Het gaat ook over heldere structuren, transparante processen en gekwalificeerde medewerkers. Medewerkers die gekwalificeerd zijn om met de tools en algoritmes te kunnen werken én mensen die snappen wat de impact en reikwijdte is van datagedreven werken is. Tegelijk kun je niet over op datagedreven werken zonder de juiste technologie, zoals een goed platform, een complete dataset, veilige tools én een betrouwbare infrastructuur.
We helpen je graag!
Een goede ICT-infrastructuur is noodzakelijk om datagedreven te kunnen werken. Je hebt nu eenmaal veilige opslag en transport van je data nodig, net als een goede landingsplaats voor de verschillende systemen. Met ons portfolio aan smart combinations hebben we alle oplossingen voor zo’n goede basis voor je in huis. Met Cloud & Workplace bieden we je bijvoorbeeld veilige cloudwerkplekken, waar je medewerkers veilig en compliant met data kunnen werken. En met Secure Networking reken je op een scala aan aantoonbaar veilige en flexibele netwerkdiensten.