Zijn jouw data klaar voor de CSRD?

De Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven om te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Veel bedrijven ervaren hier uitdagingen: ze hebben moeite met het verzamelen van data en worstelen met het koppelen van gegevens. Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie aan de eisen van de CSRD voldoet?

Vanaf 2025 zijn ondernemingen verplicht om gedetailleerd verslag te doen van hun duurzaamheidsprestaties. In eerste instantie geldt de verplichting alleen voor grote bedrijven die al onder de Non-Financial Reporting Directive vielen, maar ook andere grote bedrijven en bijvoorbeeld beursgenoteerde mkb-ondernemingen moeten voldoen aan de CSRD.

Eisen aan data

Om consistentie te waarborgen, rapporteren bedrijven volgens de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze standaarden specificeren de rapportagevereisten. Rapportages gaan bijvoorbeeld over de CO2-uitstoot in scope 1, 2 en 3, man-vrouwverdeling in de top, personeelsbeleid en de manier waarop bedrijven hun relaties met leveranciers beheren en de impact op hun toeleveringsketen.

Organisaties moeten in staat zijn om informatie uit verschillende delen van de organisatie en de keten te verzamelen en deze te consolideren in een consistent duurzaamheidsverslag. Maar alleen verzamelen en consolideren is niet genoeg. De data moeten van hoge kwaliteit zijn. Data van lage kwaliteit leidt tot onnauwkeurige rapportages, met mogelijk verkeerde conclusies en maatregelen tot gevolg.

Als je het hebt over duurzaamheid data zou dit idealiter voldoen aan deze 7 belangrijke kenmerken:

1. Beschikbaarheid

Duurzaamheidsdata moeten altijd beschikbaar en toegankelijk zijn. Alleen dan kun je continu monitoren, snel reageren op afwijkingen en tijdig rapporteren. Dit vraagt om een robuuste IT-infrastructuur met redundantie en back-upvoorzieningen.

2. Betrouwbaarheid en nauwkeurigheid

Nauwkeurige data vormen de ruggengraat van betrouwbare besluitvorming. Technologische ontwikkelingen zoals blockchain kunnen een cruciale rol spelen bij het vastleggen van data. Deze innovaties versterken de betrouwbaarheid en integriteit van jouw gegevens door extra transparantie en veiligheid in het databeheer te bieden.

3. Veiligheid en privacy

Data moeten veilig zijn voor ongeoorloofde toegang en manipulatie. Daarnaast moeten persoonlijke gegevens beschermd worden volgens de AVG. Dit is van groot belang om het vertrouwen van betrokkenen te behouden.

4. Interoperabiliteit

Data uit verschillende systemen en van verschillende leveranciers moeten probleemloos gecombineerd kunnen worden. Interoperabiliteit zorgt voor een samenhangend en integraal beeld van je duurzaamheidsprestaties. Dit kan door gebruik te maken van open standaarden en protocollen.

5. Portabiliteit

Het moet mogelijk zijn om data eenvoudig van het ene naar het andere systeem te verplaatsen zonder verlies van integriteit. Dit biedt flexibiliteit in het kiezen van de beste systemen op de markt.

6. Deelbaarheid

Effectieve datadeling binnen de organisatie en met partners is essentieel om gezamenlijk vooruitgang te boeken. Dit kan alleen als er duidelijke afspraken zijn over veiligheid, privacy en standaardisatie.

7. Soevereiniteit

Jouw organisatie moet controle houden over de eigen data. Wie mag de data gebruiken? Waar worden ze opgeslagen? Zeker met het oog op geopolitieke ontwikkelingen is het belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken.

Naar een robuuste data-infrastructuur

De beschikbaarheid van goede data vormt de basis voor een succesvolle implementatie van de CSRD. Daar is een toekomstbestendige data-infrastructuur voor nodig die voldoet aan alle bovengenoemde eisen. Deze infrastructuur moet net zo betrouwbaar zijn als het telefonienetwerk: continu beschikbaar, veilig en onafhankelijk van leveranciers.

Als verbinder van Nederland onderzoekt KPN hoe we organisaties kunnen ondersteunen bij het opzetten van een robuuste infrastructuur voor CSRD-rapportages. We beschikken over diverse bouwblokken die hierbij kunnen helpen. Een voorbeeld daarvan is KPN Data Space, een krachtige data-infrastructuur die aansluit op de behoeften van organisaties. Daarnaast werken we samen met partners die kunnen aansluiten op deze infrastructuur om gezamenlijk een sustainabilitymanager te realiseren, waarmee we integratie van data over alle scopes mogelijk maken.

Meer weten over hoe KPN samen met klanten een robuuste data-infrastructuur bouwt? Lees dan onze whitepaper over ‘sustainable data’.

Whitepaper: Sustainable data

Hoe duurzaam zijn jouw gegevens? Lees alles over de eisen aan data voor een toekomstgerichte strategie en hoe je bouwt aan een robuuste data-infrastructuur voor een duurzame toekomst.

Download

Gerelateerde artikelen