
IoT speelt een cruciale rol bij het verminderen van waterverbruik. Slimme watermeters geven bijvoorbeeld inzicht in verbruik en helpen lekkages opsporen, wat verspilling voorkomt. Daarnaast optimaliseren ze beheer en ondersteunen ze besluitvorming met verbruiksdata.
Bewezen technologie: Besparing van 61m3 drinkwater
Volgens het rapport ‘
Marco Sprenkels, countrymanager Benelux bij IoT-operator Netmore, merkt bovendien terughoudendheid als het gaat om het uitrollen van slimme watermeters. “Er worden volop tests en pilots uitgevoerd, maar het is lastig om een sluitende businesscase op te stellen. Daarnaast is er onzekerheid over de te gebruiken technologie die minimaal 15 jaar mee moet gaan. Maar die technologie heeft zich in het buitenland al volop bewezen.”
Solide businesscase voor slimme watermeters
Deze successen komen niet vanzelf. “Als je watermeters gaat vervangen door een duurdere variant, dan moet je businesscase goed op orde zijn”, stelt Daan Rottinghuis, Business Consultant Internet of Things bij KPN IoT. “Dan helpt het om te bedenken wat je nastreeft met een IoT-project.” Dat is in de eerste plaats het terugdringen van het watergebruik.
“Maar het kan ook zo zijn dat een IoT-project de organisatie intern nog veel meer oplevert, waardoor het project meer waarde krijgt”, vervolgt Daan. “Welke processen kunnen sneller, efficiënter of kosteneffectiever worden uitgevoerd? En leveren de watermeterdata ook onze klanten en partners meerwaarde? Deze vragen kun je alleen beantwoorden als je andere afdelingen binnen de organisatie en externe partners betrekt bij je project.”
“Vaak begint een initiatiefnemer een project binnen één afdeling en met één doelstelling”, constateert Daan. “Samenwerking met afdelingen zoals marketing, commercie, operatie en juridische zaken verbreedt het perspectief op de mogelijkheden van watermeterdata. Dit vergroot de waarde van een IoT-project. Het is daarbij essentieel om helder te maken welke informatie uit de data kan worden gehaald. Alleen de ruwe meetwaarden zeggen vaak weinig.”
Hoge dekkingsgraad met LoRaWAN
Technologiekeuze is ook een belangrijk onderdeel van de businesscase. “Eerdere ervaringen leren ons al dat voor het aansluiten van watermeters
Een ander belangrijk voordeel is dat LoRaWAN ook op moeilijk bereikbare plekken werkt. Marco: “Doordat LoRaWAN niet gelicenseerd is, kunnen wij bij ‘gaten’ in de dekking snel extra antennes plaatsen. Daar richt de samenwerking tussen KPN IoT en Netmore zich ook op. KPN IoT biedt met zijn LoRa-netwerk landelijke dekking met hoge dichtheid. Netmore breidt het netwerk waar nodig uit door antennes bij te plaatsen. Samen bieden we een heel hoge dekkingsgraad.”
Meer weten over IoT en waterbesparing? KPN IoT en Netmore praten je graag bij tijdens