Digitalisering als ondersteuning, niet ter vervanging
Natuurlijk, met digitalisering vervangen we geen mensen. Maken we patiënten niet beter en begeleiden we geen cliënten. Maar we kunnen wél de voorwaarden scheppen waardoor zorgverleners en -professionals meer lucht en ruimte krijgen. Minder druk ervaren. De juiste informatie en ondersteuning ontvangen om dat te doen waar ze goed in zijn: zorg verlenen.
Dat 5G er al even is zal je niet ontgaan zijn. Maar wist je ook dat het zoveel meer is dan alleen een upgrade van 4G? Zeker voor de zorgsector is deze netwerktechnologie een uitkomst.
De 4 interessantste toepassingen van 5G in de zorg
Van MRI-scans die binnen een tel op je tablet staan tot een specialist die live online meekijkt met een collega in opleiding: met 5G kan het nu echt.
Pilot Amsterdam UMC en Ambulancezorg Amsterdam
"Als jij je meest dierbare persoon in de ambulance hebt liggen, dan wil je gewoon dat die de beste zorg krijgt en dat is het doel dat wij met ons team hebben."
-Lotte Terwindt, Amsterdam UMC
Een patiëntenkamer in 12 minuten tijd volledig desinfecteren met Robot SAM
Loop Robots zorgt met robot SAM voor een revolutie in de zorg. Het bedrijf uit Delft selecteerde voor de connectiviteit KPN IoT als partner.
“Want zonder betrouwbare connectiviteit gaat het gewoon niet werken,” zegt Mark van de Vrede, Chief Commercial Officer en medeoprichter van Loop Robots.
Slimme digitale hulpmiddelen
Slimme digitale hulpmiddelen op en om de patiënt om zorgprofessionals te versterken. Technologie die de professional niet vervangt, maar wel ondersteunt. Waardoor het mogelijk is om op afstand bijvoorbeeld bloeddruk, hartslag en zuurstof te delen of te bekijken. Of een bedpaal die beweging detecteert.
Handig als je een seintje wil krijgen als je patiënt uit bed gaat. Of van afstand medicatie toedienen of gewicht bepalen van de patiënt. Dit vereist een veilig netwerk waar je veel apparaten kan aansluiten op een klein oppervlak. Om vervolgens van de gegenereerde data weer informatie te maken. Waardoor je mogelijk betere beslissingen kan nemen rondom de behandeling van een patiënt.
Toegang tot informatie
Als jouw meest dierbare persoon zorg nodig heeft, dan verwacht je gewoon de beste zorg. Iedere professional doet z’n best, maar moet het wel doen met wat hij of zij weet. Kennis over de behandelingsmethodes, maar vooral ook over de patiënt is cruciaal. Je wil zoveel mogelijk relevante medische informatie hebben.
Hoe fijn zou het zijn als je een patiëntdossier kan verrijken doordat bijvoorbeeld MRI’s maken veel sneller kan? En dat zo’n groot bestand direct beschikbaar is op het apparaat dat je op dat moment gebruikt? En als je het lichaam van de patiënt of organen in 3D kan weergeven waardoor je van alle kanten bijvoorbeeld het hart, de hersenen of darmen kan bekijken. Samen met collega’s of ter voorbereiding op een operatie met de patiënt.
Op afstand meekijken of bedienen
Als specialist van afstand meekijken met een verpleegkundige of arts in opleiding die aan het bed staat. Om zo collega’s te begeleiden of op te leiden, maar ook om kostbare tijd van de specialist te besparen omdat hij/zij op één plek kan blijven en niet meer door het hele ziekenhuis hoeft te lopen. Of een chirurg die vanaf een andere locatie meekijkt bij een operatie of zelfs de operatierobot kan bedienen. Kleurecht en haarscherp beeld zonder haperingen is dan essentieel. En ook de betrouwbaarheid van de verbinding.
Verplaatsen van zorg naar de woonomgeving
In je woonomgeving heb je ongetwijfeld apparaten aangesloten op de WiFi, zoals de TV, deurbel of camera. Als de verbinding even hapert is het vervelend, maar zou je op datzelfde netwerk ook complexe apparatuur aansluiten voor beademing of dialyse?
De verplaatsing van zorg naar de woonomgeving is een feit. 5G zorgt voor die aparte ‘levenslijn’ zodat je arts in het ziekenhuis altijd in verbinding staat met de complexe apparatuur thuis. En als je even wil ontsnappen aan de situatie thuis, dan kan dat door in een virtuele wereld te stappen met bijvoorbeeld een VR-bril. Reis dan jouw vertrouwde ritje met de trein naar je werk, loop door een stad, bekijk een wedstrijd van jouw favoriete sportclub of bezoek het Rijksmuseum.
Visualisatie leidt tot verduidelijking, als je iets ervaart onthoud je het beter
Een 3D-ervaring helpt om de anatomie van het complexe longsysteem en dus de ademhaling beter te begrijpen. Deze bewustwording draagt bij aan een optimale behandeling van patiënten.
Blogs & Inspiratie
In de zorg wil je rekenen op een veilige verbinding
Wij ondersteunen de zorg met netwerken en data-uitwisselingsplatforms waar zorgverleners, -professionals, patiënten en cliënten altijd op kunnen vertrouwen.
Drones voor medisch transport
Al sinds 2021 werkt de Medical Drone Service (MDS) aan testvluchten met drones voor de zorg. ANWB en PostNL, maar ook Isala, Erasmus MC Rotterdam, Sanquin, Certe, Avy én KPN dragen allemaal hun steentje bij. Dat brengt de realisatie van onbemande (BVLOS) dronevluchten steeds dichterbij. Wat begon met testvluchten op open veld, resulteert nu al in een digitale drone corridor tussen Isala locaties Meppel en Zwolle.
De 4 interessantste toepassingen van 5G in de zorg
Stel, er is een netwerktechnologie die zó veilig, snel en betrouwbaar is, dat een specialist bij een behandeling online kan meekijken alsof ze naast je staat. Dat MRI-scans binnen een tel op je scherm te zien zijn – ook op je tablet. Dat de bewegingen van ouderen op jullie instellingsterrein realtime gedetecteerd én geanalyseerd worden. Zodat je direct ziet: wel of niet ingrijpen. Die netwerktechnologie bestaat. De naam? 5G.
Meer weten over digitalisering in de zorg?
Laat je adviseren door onze zorgadviseurs.