Wat is edge computing?
Organisaties verzamelen steeds meer data. Deze grote hoeveelheden data wil je razendsnel kunnen analyseren en verwerken om de productiviteit te verhogen. Tegelijkertijd wil je dat deze data veilig is. Dat is waar de kracht van edge computing ligt: bij edge computing vindt de dataverwerking zo dicht mogelijk bij de bron plaats. Hierdoor hoeft deze data niet de reis naar de cloud af te leggen. Zo profiteer je van ultra-lage reactietijden en minder netwerkverkeer. En je data blijft op locatie.
Dit maakt edge computing ideaal voor toepassingen waar snelle reactietijden cruciaal zijn, zoals de aansturing van automatisch geleide voertuigen, real-time video-analyse en AI- en machine learning- modellen.
Meer weten over edge computing? Onze experts vertellen je er graag meer over!
Voordelen van edge computing
Veiligheid & data soevereiniteit
Lokale dataopslag zorgt voor compliancy met security en privacy.
Hoge beschikbaarheid & continuïteit
Lokale dataopslag en verwerking, zonder afhankelijkheid van externe servers.
Snelle dataverwerking & enabler van AI
Snellere data-analyse en besluitvorming door lokale dataverwerking.
Kostenbesparingen
Data wordt alleen extern verstuurd en opgeslagen als dit noodzakelijk is, resulterend in lagere kosten.
Edge computing in de praktijk
Er zijn vele toepassingen van edge computing.
Video- en beeldanalyse
Getrainde AI-modellen analyseren van foto’s en videobestanden in razendsnel tempo. Voorbeelden zijn kwaliteitscontroles in fabrieken, het voorkomen van winkeldiefstal in winkels of het monitoren van patiënten in de gezondheidszorg.
Voorspellend onderhoud
Met edge computing verwerken AI-modellen real-time data uit IoT-sensoren en camera’s over de conditie en gezondheid van apparaten en machines. Afwijkende data? Medewerkers op de vloer krijgen direct een melding om een check te doen.
Automatisch geleide voertuigen en robots
Automatisch geleide voertuigen (AGV’s) en robots vereisen snelle reactietijden om de slimste routes te bepalen, obstakels te vermijden en incidenten met objecten en personen te voorkomen. Daar biedt edge een uitkomst.
Drone inspecties
Bij de inspectie van grote locaties of onveilige terreinen bieden drones een uitkomst. Deze leggen real-time hoogwaardige videobeelden vast. Met edge-computing worden deze beelden real-time verwerkt.
Optimale winkelervaring
In de retailsector helpt edge computing bij het toepassen van gepersonaliseerde aanbiedingen. Met edge computing worden persoonsgegevens lokaal verwerkt, zodat relevante advertenties op het juiste moment worden getoond aan de doelgroep.
AR & VR voor training
De inzet van augmented en virtual reality (AR & VR) voor het trainen van werknemers voor gevaarlijke of complexe situaties en omgevingen gebeurt steeds vaker. Met behulp van edge computing blijft het beeld scherp.
Klantcases & blogs
KLG Europe gebruikt 5G en edge voor hun AGV’s
KLG Europe combineert private 5G en edge computing in hun warehouse. Door deze combinatie blijft het dataverkeer lokaal. Hierdoor hoeft het dataverkeer niet nog niet eens te worden tussen datacenters. Zo profiteert KLG Europe van hoge betrouwbaarheid, real-time reactietijden en alle data blijft in huis.
Edge computing: betekenis, voordelen en toepassingen
Edge computing is sterk in opkomst. We verzamelen steeds meer data in grote hoeveelheden. Het kan soms een lange tijd duren om de gegevens over te dragen naar een datacenter of je cloud. Hierdoor verminderd de kracht van een snel netwerk. De oplossing hiervoor is op komst: edge computing.
Andere diensten
Met CloudNL staat jouw data veilig in de soevereine cloud
Private Cloud
Je eigen veilige private cloud en hosting op Nederlandse servers.
Altijd operationeel en verbonden
Private 5G
Een private 5G netwerk is een privaat mobiel netwerk op jouw locatie dat de beste eigenschappen van vaste netwerken - zoals snelheid, betrouwbaarheid en lage latency - combineert met de flexibiliteit van een mobiel netwerk.
Ontdek de mogelijkheden van IoT
Internet of Things
Machines, auto’s, koelkasten en zelfs landbouwgronden, dijken en gebouwen zijn met elkaar verbonden. Zodra deze ‘dingen’ online zijn, kunnen ze communiceren. Met elkaar, met hun gebruikers, met organisaties en andere verbonden partijen. Dat is IoT.