Wat is eSIM en RSP?
Wie
De voordelen op een rij
Flexibiliteit en gemak
Voer wijzigingen door wanneer nodig, zonder lock-in bij een provider. En beheer je SIMs gemakkelijk op afstand via ons gebruiksvriendelijke platform.
Schaalbaar
Groei gemakkelijk en schaal oneindig op door SIMs eenvoudig aan te passen aan de vereisten van het wereldwijde connectiviteitslandschap.
Duurzaam
Voorkom onnodig afval van plastic SIM-kaarten en verminder CO2-uitstoot door over-the-air aanpassingen.
Daarom KPN
De beste RSP en eSIM oplossingen
Kies wat bij je past
We bieden verschillende soorten RSP: M2M RSP, Consumer RSP en straks ook IoT RSP. Zo vind je altijd wat het beste bij jou past.
De juiste expertise
Met 10 jaar ervaring in eSIM en RSP hebben we al meer dan 12 miljoen SIMs succesvol wereldwijd verbonden.
De beste kwaliteit
Jij verdient het beste, daarom werken we ook samen met toppartners zoals Idemia, bekend om hun robuuste en veilige eSIM-oplossingen.
De verschillende soorten RSP
Er zijn drie soorten RSP beschikbaar via de GSMA: één voor M2M-oplossingen, één voor consumententoepassingen, en een IoT standaard die het beste van beide werelden combineert. We zetten de standaarden kort voor je op een rijtje. Zo kies je eenvoudig wat het beste bij jou past.

M2M RSP (SGP.02)
Met M2M-RSP SIMs, beheerd vanuit een RSP-platform (SM-SR), kan je direct aan de slag met mobiele connectiviteit dankzij een vooraf geïnstalleerd profiel. Vanuit het platform wissel je eenvoudig profielen en activeer je ze, wat het overstappen naar een andere provider vergemakkelijkt.
Hoewel het koppelen van providers voor profieldownloads complex kan zijn, helpt KPN hier al sinds 2015 bij. M2M RSP is geschikt voor allerlei soorten SIMs, van eenvoudige Plug-in SIM-kaarten tot automotive ChipSIMs. Heb je een eigen RSP-platform? KPN IoT levert de benodigde profielen voor jouw SIMs.
Consumenten RSP (SGP.22)
Met de Consumenten RSP variant plaats je een profiel op de eSIM in je device. Deze profielen zijn bij bijna alle providers te downloaden, maar vaak gekoppeld aan een consumentenabonnement. Bij KPN IoT krijg je echter profielen die geschikt zijn voor IoT-oplossingen, zodat je je verbindingen eenvoudig in ons platform kan beheren, terwijl je de eSIM vanaf het device beheert.
Wil je op afstand van profiel wisselen? Gebruik dan een apparaat dat je op afstand kan beheren met device management of maak gebruik van onze speciale eSIM-kaarten. Deze fysieke kaarten (Plug-in of ChipSIM) bevatten het KPN IoT-profiel en bieden dezelfde mogelijkheden als een IoT RSP SIM, inclusief beheer op afstand via ons platform.


IoT RSP (SGP.32)
De IoT RSP oplossing is een aangepaste versie van de Consumer-RSP geschikt voor IoT, en vereist speciale SIMs. Hiermee kan je opdrachten voor de SIM op afstand klaarzetten in een beheeromgeving, zonder complexe koppelingen naar andere providers. De SIM vraagt zelf aan het platform of er taken zijn. Dit maakt het eenvoudig om profielen op afstand te plaatsen.
De IoT RSP technologie is pas net vrijgegeven door de GSMA en nog volop in ontwikkeling. KPN biedt nu al een oplossing gebaseerd op de SGP.32 specificatie. Zo kan je snel aan de slag en ben je voorbereid op de toekomst.
Veelgestelde vragen
Wat is een eSIM?
>
Een
Houd er rekening mee dat de term eSIM in het algemeen ook wordt gebruikt voor de techniek waarmee providerprofielen (op afstand) op elke SIM-kaart kunnen worden geconfigureerd, niet alleen de ingebouwde, maar ook de niet-ingebouwde Plug-in SIM-kaarten.
Wat zijn de voordelen van het gebruik van een eSIM in vergelijking met traditionele SIM-kaarten in IoT-apparaten?
>
- Flexibiliteit: Met Remote SIM Provisioning (RSP) kun je providerprofielen wijzigen of bijwerken zonder fysieke toegang tot het apparaat. Dit voorkomt vendor lock-in.
- Schaalbaar voor wereldwijde connectiviteit: Apparaten kunnen wereldwijd met meerdere providers worden verbonden zonder SIM-kaarten te hoeven wisselen. Dit maakt het eenvoudiger om je bedrijf naar andere landen uit te breiden. Hoewel onze roaming SIM-kaart al toegang biedt tot meerdere netwerken in veel landen, hebben sommige landen regelgeving tegen permanent roaming ingevoerd. Met eSIM is het mogelijk om op afstand een providerprofiel van een lokaal netwerk op de SIM-kaart te plaatsen om in die landen verbonden te blijven.
- Duurzaamheid: Met
> zijn plastic SIM-kaarten en transport van en naar apparaten voor SIM-wisselingen niet meer nodig. Zo bespaar je dus aanzienlijke CO2-uitstoot>(Opent in een nieuw tabblad)eSIMs - Ruimtebesparing: Ingebouwde SIMs zijn kleiner, wat gunstig is voor compacte IoT-apparaten.
- Bestendigheid: Ingebouwde SIMs zijn bestendig in extreme omgevingen omdat ze op het apparaat zijn gesoldeerd. Bijvoorbeeld, een eSIM kan in een apparaat worden gesoldeerd en vervolgens worden verzegeld, waardoor het water-, stof- en temperatuurbestendig is.
- Geoptimaliseerd logistiek: Met de mogelijkheid om op afstand een providerprofiel te configureren, is het niet meer nodig om verschillende soorten SIM-kaarten te gebruiken voor toegang tot verschillende delen van de wereld. Je kan één SIM voor alles gebruiken.
Wat zijn typische toepassingen voor IoT eSIMs?
>
IoT eSIMs worden gebruikt in verschillende toepassingen, zoals:
- Verbonden auto's
- Telematica
- Slimme meters
- Wearables
- Asset tracking
Welke eSIM-oplossingen biedt KPN IoT?
>
- M2M eSIM KPN biedt sinds de eerste release in 2015 M2M eSIM aan. Momenteel bieden we een breed scala aan SIM-kaarten met deze eUICC-capaciteit (versie 3.2 en 4.2.1) en het platform dat deze profielen beheert.
- Consumenten eSIM Naast de M2M-standaard biedt KPN IoT ook consumenten eSIM-profielen aan die kunnen worden gedownload naar (IoT) apparaten die al een consumenten eSIM ingebouwd hebben. Dit vereist dat het profiel lokaal wordt gedownload en op de eSIM wordt geplaatst.
- Consumenten eSIM met bediening op afstand We bieden een speciale consumenten eSIM aan met vergelijkbare functionaliteiten als de IoT eSIM, zodat je deze SIMs op afstand kan beheren (bijv. andere profielen toevoegen). Hiervoor bieden we ook de eIM aan om deze eSIMs te beheren.
- IoT eSIM De IoT eSIM specificatie is nog niet commercieel te gebruiken. KPN verwacht dat SIM-leveranciers de IoT eSIMs later in 2025 kunnen leveren, waarna wij ze direct aan klanten kunnen aanbieden. Wil je nu al gebruik maken van de functionaliteiten van IoT eSIM? Dit kan met behulp van onze speciale eSIM oplossing op basis van consumenten eSIM, zie daarvoor bovenstaande oplossing
Moet ik de consumenten eSIM of IoT eSIM gebruiken voor mijn IoT-toepassing?
>
IoT eSIM de beste keuze voor je IoT-oplossing, maar deze is momenteel nog niet commercieel beschikbaar. Daarom is het verstandig om te onderzoeken of jouw oplossing ook met de consumenten eSIM-mogelijkheden kan worden gerealiseerd. Hoewel de consumenten eSIM-standaard oorspronkelijk is ontwikkeld voor consumentenelektronica en wearables, zien we steeds meer IoT-toepassingen die gebruikmaken van de consumentenstandaard. Apparatenfabrikanten hebben oplossingen gevonden voor de vereiste toestemming op afstand bij consumenten eSIM. Dus als je apparaat of apparaatfirmware geschikt is voor het gebruik van consumenten eSIM, is het misschien niet nodig om te wachten op de IoT eSIM. Wij helpen je graag om dit uit te zoeken. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op.