Slimme cv-ketels, koffiemachines of papiercontainers: connected producten worden steeds normaler. Steeds meer bedrijven investeren in zo’n IoT-oplossing. Logisch, want er liggen volop kansen om efficiënter te werken, extra omzet te genereren of het verschil te maken voor je klant.
Connected producten zijn producten die voorzien zijn van connectiviteit. Hierdoor kunnen ze autonoom communiceren, onafhankelijk van de omgeving waar ze zich bevinden. Bedrijven in de maakindustrie passen dit al langer toe in eindproducten voor consumenten of de zakelijke markt. Andere sectoren als de bouw, transport en logistiek gebruiken het nu ook steeds vaker om hun machines en kostbare gereedschappen te kunnen lokaliseren. Of om apparaten zelf te laten aangeven wanneer ze aan onderhoud toe zijn.
Connected producten openen de deur naar nieuwe verdienmodellen. In plaats van het eenmalig verkopen van producten of machines, bieden steeds meer maakbedrijven tegenwoordig ook service en (preventief) onderhoud aan. Servitization heet deze trend, waarbij er wordt opgeschoven in de waardeketen. In de meest extreme vorm biedt je jouw klanten (of maak je gebruik van) producten-als-een-service, helemaal op basis van gebruik en niet meer op initiële aanschaf.
Uit ons onderzoek en jarenlange ervaring met IoT blijken vijf factoren bepalend te zijn voor een succesvol IoT-project: visie & strategie, een goede businesscase, flexibele IT, kennis & vaardigheden en samenwerkingen. Bij het ontbreken van één of meerdere factoren komt het IoT-project niet van de grond.
De realisatie van een connected product kan een behoorlijke uitdaging zijn. Bij het traject is veel kennis en kunde van diverse afdelingen benodigd om de juiste keuzes te maken. In het stappenplan ‘Praktische stappen naar een succesvol connected product’ vind je praktische informatie en vragenschema’s die je niet alleen helpen om de juiste mensen bij elkaar te brengen, maar die ook bijdragen aan een succesvolle realisatie van jouw connected product.
Ben je benieuwd hoe andere bedrijven aan de slag zijn gegaan met IoT? Bekijk dan een van onze actuele connected product cases uit verschillende sectoren. Laat je inspireren door de innovaties en leer van de hoogte- en struikelpunten die anderen zijn tegengekomen.
Soms is een idee zo goed dat je je afvraagt waarom het nog niet eerder is bedacht. Dat geldt zeker voor de Junea, de eerste compacte smart vendingmachine ter wereld. Dit Nederlandse product groeit uit tot een groot succes, er zijn al honderden Junea’s operationeel.
De brommer van de toekomst komt uit de Achterhoek. Daar ontwikkelde een Nederlandse start-up binnen twee jaar de Brekr, een connected elektrische brommer. Van het design en de onderdelen tot de slimme functionaliteit en het businessmodel: de Brekr ademt innovatie. En KPN maakte hem ‘connected’.