Wat is NIS2?
NIS2 is de opvolger van de oude Europese richtlijn voor ‘Network Information Security’ (NIS). Deze richtlijn is in Nederland opgenomen in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni).
De richtlijn legt minimale beveiligingsmaatregelen vast voor organisaties. Ook omschrijft hij welke organisaties eraan moeten voldoen. Lidstaten zijn verplicht om te controleren of iedereen zich aan de afspraken houdt.
Zo draagt NIS2 bij aan de bescherming van digitale systemen en aan een grotere cyberweerbaarheid in heel Europa.
Wat betekent NIS2 voor mij?
Onder NIS2 ben je verplicht om verstoringen in de digitale dienstverlening te melden. Naast een meldplicht heb je een zorgplicht. Je moet de beveiligingsmaatregelen nemen die nodig zijn om de digitale veiligheid en de doorgang van de dienstverlening te kunnen waarborgen. Als de richtlijn eenmaal wet is, kan de toezichthouder boetes opleggen bij het niet naleven van deze verplichtingen. Je hebt dus nog tot eind 2024 om je voor te bereiden op NIS2.
Van NIS naar NIS2
De NIS2-klok tikt. Eind 2024 wordt wetgeving verwacht op basis van deze Europese richtlijn voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen. De kans is groot dat ook jouw organisatie hiermee te maken krijgt.
Vergeleken met de oude NIS-richtlijn is NIS2 namelijk op veel meer organisaties van toepassing. Organisaties moeten voldoen aan een langere lijst met beveiligingseisen.
Weten hoe je jouw organisatie hierop voorbereidt?
Privileged Access Management
Voorkom dat belangrijke accounts in de verkeerde handen vallen.
Network Security
Bescherm je netwerk en programma's tegen steeds veranderende bedreigingen.
Logfilemanagement
Voor volledige ontsluiting van je logbestanden, van parsing en filtering tot formatting.
NIS2 in de zorg
Een praktisch eBook
In Nederland worden we steeds afhankelijker van digitale voorzieningen. Ook in de zorg. Dat is goed nieuws, want digitalisering versterkt zorgprofessionals. Het maakt de samenwerking tussen professionals makkelijker. Ook helpt het patiënten en cliënten om meer zelf te regelen.
Denk aan informatie die je nog maar in één systeem hoeft in te voeren. Aan laagdrempelige online afspraken of aan een slim matras die alleen een alarmsignaal stuurt wanneer het écht nodig is. Digitalisering helpt de zorg vooruit. Als het maar goed geregeld is en veilig gebeurt.
Meer lezen over de gevolgen van NIS2 voor de zorg?