Hoe combineer je fintech, mobiele betalingen en China?

Om de betaalstromen van deze twee Chinese bedrijven in perspectief te plaatsen heeft onderzoeksgroep Analysys uitgezocht dat beide organisaties meer betalingen per maand verrichten dan PayPal’s geldstroom van $451 miljard in geheel 2017. Daarnaast geven Alipay, met ongeveer 700 miljoen gebruikers in China, en WeChat Pay, met meer dan 1 miljard maandelijkse gebruikers, partijen als Apple Pay (met 'maar' $127 miljoen) flink het nakijken. En dan te bedenken dat Apple Pay standaard is geïnstalleerd op elke iPhone.
Geen cash
De kracht van deze grootmachten gecombineerd met de nieuwsgierigheid en open-mindedness richting technologische ontwikkelingen van Chinese millennials, heeft geleid tot een snelgroeiend aantal payment apps en QR-code gebaseerde betaalmethoden. Het spotten van een jonge consument met een portemonnee of cash is daarmee een absolute zeldzaamheid is geworden.
Zelfs straatartiesten hebben de traditionele gitaardoos omgewisseld voor Alipay en WeChat Pay QR codes. Het is dan ook niet vreemd dat in 2015 er een geldstroom van meer dan 1 miljard dollar via QR code geïnitieerde transacties verliep. In 2017 steeg dit bedrag naar 15,5 miljard dollar en de voorspelling is dat in 2020 de Chinese consument meer dan 45 miljard aan mobiele betalingen zal verrichten, waardoor in vrijwel het gehele land cash tot het verleden zal behoren. Tencent en WeChat Pay hebben er voor gezorgd om social media, e-commerce, payments en tal van andere functionaliteiten te integreren in slechts enkele applicaties binnen een gebruiksvriendelijke ecosysteem.
Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Europa?
Allereerst is de verwachting dat in de komende jaren zowel de frequentie als de waarde van mobiele transacties sterk zal gaan toenemen. Ook lijkt de markt voor betalingen via QR codes zich verder te gaan ontwikkelen. Is dat niet vanuit betalingen van de Europese consument, dan wel door de uitbereiding van activiteiten van Chinese techgiganten Alipay en WeChat Pay in Europa. Deze ontwikkeling zal vooral aangejaagd worden door het groeiende aantal Chinese toeristen dat Europa aan doet. Waar China’s middenklasse sterk is gegroeid, zo geldt dat ook voor het overzeese toerisme. Men verwacht dat in 2025, Chinese toeristen meer dan 225 miljard dollar uit zullen geven aan vakanties in het buitenland. Bijna het dubbele van Amerikaanse toeristen. Een groot deel gaat op aan reizen, restaurants en attracties, maar meer dan een derde van deze gelden geven de Chinese toeristen uit aan shopping en dat betekent een grote kans voor Europese retail en luxe merken.
Kansen voor ondernemers
Hoe kunnen steden, bedrijven, musea, horeca en retail inspelen op deze ontwikkelingen? Antwoorden op die vraag zijn eigenlijk vrij simpel en kostentechnisch interessant. Zo kan er nagedacht worden om Chinese vertegenwoordiging aan te nemen, jezelf of medewerkers bij te spijkeren over etiquette en adequate vertalingen en culturele en politieke correctheid te waarborgen.
Maar naast een aantal van deze basisprincipes kunnen geïnteresseerde partijen ook een aantal effectieve en gebruiksvriendelijke functionaliteiten aanbieden aan de Chinese reiziger. In China floreren bedrijven die WeChat Pay en Alipay aanbieden en vandaar dat ook Europese bedrijven moeten overwegen om betaalmethoden aan te bieden waarmee de Chinese consument zo vertrouwd is. Waar bedrijven zich vaak richten op strategieën en technologieën in de vorm van platformen, mobiel, sociaal, online, en in-store, maakt de consument geen onderscheid. Voor de Chinese toerist is het simpelweg een bekende ervaring waarvan ze gebruik kunnen maken of niet. Om voor Chinese reizigers het shoppen, dineren en het kopen van attractie tickets eenvoudiger en interessanter te maken, is het aanbieden van de Chinese betaalmethoden een uitkomst.
WeGoEU
Kort gezegd, het is duidelijk dat er een snelgroeiende markt is van Chinese reizigers die op zoek zijn naar het beste dat Europa te bieden heeft en ondernemers in Nederland hebben de kans om hun business deel uit te laten maken van hun reis door ze de meest populaire Chinese betaalmethoden aan te bieden.