
Met ruim 35.000 laadpunten op meer dan 12.500 locaties heeft
Volgens Van der Linden heeft Allego steeds meer mogelijkheden om hun laadpalen te monitoren. Via het Open Charge Point Protocol (OCPP) staan de palen in verbinding met het centrale managementsysteem van Allego. “Als er iets mis is met een laadpaal, zien we dat direct. Bovendien worden laadpalen steeds slimmer door sensoren. Door de sensordata te analyseren, kunnen we problemen voorspellen en proactief ingrijpen.”
Betrouwbare verbindingen
“We willen op elk moment precies weten hoe het met onze laadpalen gaat. Daarvoor hebben we continu een stabiele en betrouwbare verbinding nodig, in alle landen waar we actief zijn”, legt Joost Groeneveld, Head of Operations bij Allego, uit.
Die verbinding is niet alleen cruciaal voor monitoring, maar ook voor het autoriseren van laadsessies en de facturatie. Groeneveld: “Al die processen vinden plaats binnen milliseconden. En als een klant belt met een probleem, willen we realtime inzicht hebben in de status van de laadpaal.”
Internationaal dekkend netwerk met geïntegreerde simkaart
Op het gebied van connectiviteit werkt Allego al jaren samen met KPN IoT. “KPN IoT kan in alle landen waar wij actief zijn een dekkend netwerk bieden”, aldus Groeneveld.
“We werken op Europees niveau het liefst samen met één leverancier”, vervolgt hij. “Zo hoef je maar één keer te investeren in het opzetten van de verbindingen en kun je alle simkaarten centraal beheren. In ons geval gebeurt dat via het Control Center van KPN IoT. Bij KPN kunnen we er bovendien op vertrouwen dat de verbindingen veilig zijn, wat essentieel is voor onze operatie.”
IoT kennispartner
“KPN IoT is voor ons meer dan alleen een leverancier van connectiviteit, ze zijn ook onze kennispartner”, benadrukt Groeneveld. Er is altijd iemand beschikbaar om ons te helpen als we vragen hebben."
“KPN heeft ons ook uitstekend geadviseerd over de specificaties van modems”, vult Van der Linden aan. Hun technologische adviezen helpen ons om onze eisen te verfijnen en zo voor betere connectiviteit te zorgen. Wat we bovendien waarderen, is dat KPN IoT een open organisatie is waarmee je makkelijk samenwerkt.”
Van een simkaart naar een toekomstbestendige e-sim
Een mogelijke volgende stap is de vervanging van de fysieke simkaarten door de digitale variant, de e-sim. Van der Linden: “Momenteel bestellen we de simkaarten bij KPN IoT, waarna de fabrikant van de laadpalen deze erin stopt voordat ze naar de locatie gaan. Met e-sim wordt dit proces eenvoudiger: de digitale simkaart zit al in de modem, en we kunnen de connectiviteit configureren door er een profiel op te plaatsen. Dit bespaart veel tijd.”
“Dankzij KPN IoT ervaren wij in geen enkel land problemen met de connectiviteit van onze laadpalen”, besluit Groeneveld. “Sterker nog, de verbindingen worden steeds beter, wat essentieel is voor onze groei in Europa.”
Benieuwd hoe IoT de energiesector verder vooruit helpt?