Voor veel bedrijven is duurzaam ondernemen, energiebesparing en het monitoren daarvan aan de orde van de dag. Onder de nieuwe Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) moeten bedrijven hun impact op mens en milieu rapporteren, inclusief het verbruik van gas, water en elektriciteit. De Omgevingswet legt sommige bedrijven bovendien een energiebesparingsplicht op. Rhino stelt vastgoedeigenaren en gebruikers in staat om het utiliteitsverbruik nauwkeurig te meten, de data te centraliseren en op basis daarvan geïnformeerde beslissingen te nemen.
“Wij helpen eigenaren en gebruikers van commercieel vastgoed om energie en geld te besparen”, vertelt Xander van Baarsen, Business Manager bij Rhino. “De besparingen variëren per gebouwtype, maar gemiddeld zien onze klanten al snel na het implementeren van ons platform een reductie van 10% tot 30% in hun utiliteitsverbruik.”
Energie besparen tot zo’n 30%
“Om je energiegebruik te optimaliseren en je CO2-uitstoot te verlagen, moet je eerst inzicht hebben in de actuele situatie. Voordat je tot actie overgaat, moet je bijvoorbeeld eerst weten wat je grootverbruikers zijn en op welke momenten je verbruik het hoogst is. Het begint altijd bij het verzamelen en analyseren van data.”
Zo biedt data inzicht in het sluipverbruik, bijvoorbeeld van de klimaatinstallatie. Door deze op basis van data nauwkeuriger in te stellen, kan het energieverbruik volgens cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) met zo’n 25% tot 30% dalen.
“Een klant in de logistiek heeft een verwarmde oprijlaan, om te voorkomen dat vrachtwagens op winterse dagen uitglijden. Maar die verwarming stond 365 dagen per jaar aan, al jarenlang, en niemand wist waarom of waar de uitknop zat”, geeft Van Baarsen als voorbeeld. “Ons systeem maakte dit onnodige verbruik snel zichtbaar, waarna de klant direct ingreep. Het zien van de data zorgt er vaak al voor dat je actie kunt ondernemen.”
Duurzaamheidsrapportages zijn de nieuwe norm
Door realtime datamonitoring optimaliseren eigenaren en gebruikers van commercieel vastgoed hun energiebeheer en minimaliseren ze de ecologische impact. De data die door Rhino gegenereerd worden, spelen daarnaast een belangrijke rol bij het opstellen van ESG-rapportages die een onderdeel vormen van de CSRD-richtlijn. Deze rapporten belichten hoe bedrijven presteren en bijdragen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur.
“Op dit moment is de CSRD helemaal hot”, benadrukt de Business Manager van Rhino. “Tegen de zomer moeten de eerste klanten, voornamelijk grote, beursgenoteerde bedrijven, hun eerste CSRD-rapportage indienen. Rhino helpt ze daarbij. Wij leveren niet een volledig rapport, maar wel een belangrijk puzzelstuk: de kant-en-klare data over de utiliteits consumptie én productie.”
IoT-keten volledig in eigen beheer
Een IoT-gateway van Rhino leest de meters van klanten uit om de benodigde data te verzamelen. Een simkaart in de IoT-gateway zorgt ervoor dat de actuele gegevens altijd direct beschikbaar zijn. De ‘Rhino IoT Cloud’ slaat de data vervolgens op, waarna dashboards deze voor analyse en besluitvorming toegankelijk maken. Ook is de mogelijkheid om data te delen via een API, bijvoorbeeld met dashboards of een platform van de huurder.
“Voor de connectiviteit wil je niet afhankelijk zijn van een lokaal netwerk, zoals wifi of LAN netwerk”, stelt Van Baarsen. “Wij bedienen gebouwen over de hele wereld, en dan wil je niet een beroep moeten doen op lokale ICT beheerders als de wifi het een keer niet doet of als er een poort geopend dient te worden. Met M2M-simkaarten van KPN IoT beheren we de data en verbindingen volledig zelf. Daardoor kunnen we onze gateways sneller wereldwijd installeren en hebben we realtime inzicht in de status van al onze verbindingen.”
Het belang van wereldwijde connectiviteit
Rhino heeft een sterke aanwezigheid in West- en Oost-Europa, en breidt zijn activiteiten uit naar de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Die wereldwijde expansie was voor Rhino een belangrijke reden om op het gebied van connectiviteit samen te werken met KPN IoT. “KPN IoT biedt wereldwijd een goede dekking, en helpt ons met alle uitdagingen”, zo legt Van Baarsen de keuze voor KPN IoT uit. “Mijn eerdere positieve ervaringen met KPN in een andere rol bevestigden dat zij de ideale partner zijn voor onze connectiviteitsbehoeften.”
Benieuwd naar meer IoT oplossingen in het energiesegment? Bekijk dan onze pagina of neem contact op.