
Al meer dan 90 jaar produceert TKF hoogwaardige kabeloplossingen voor segmenten zoals de bouw, de industrie en de energiesector. Het oer-Hollandse bedrijf zoekt continu naar nieuwe mogelijkheden bedrijfsprocessen te optimaliseren en klanten te ontzorgen. Bijvoorbeeld via technologische innovaties die de service richting de klant verbeteren én bedrijfsprocessen duurzamer maken. En dat is precies wat de nieuwe
Milieu-impact verlagen
De kabels van TKF worden geleverd op haspels waarop meestal een langere kabel zit dan de klant nodig heeft. De klant knipt dan een stuk kabel af en noteert hoeveel kabel er nog op de haspel zit, zodat de resterende kabel voor een nieuw project gebruikt kan worden. In de praktijk blijven er vaak stukjes kabel over en worden haspels ‘vergeten’ bij de klant. Het kan wel 1,5 jaar duren voordat TKF een haspel terug heeft.
Dit hele proces is inefficiënt en belast het milieu onnodig. “Wij zetten deze haspels tot wel 7 keer opnieuw in”, legt Van Es uit. “Maar als we ze niet tijdig retour krijgen, moeten we in de tussentijd nieuwe haspels maken. Dat is niet duurzaam. En omdat we geen inzicht hadden in de locatie van de haspels, ging er veel tijd verloren aan het terugvinden ervan. Ook het inzicht in de restlengtes liet te wensen over. Er werden vaak stukken kabel teruggebracht die nog lang genoeg waren voor een ander project.”
Binnen TKF ontstond het idee om de locatie van de haspels en de resterende lengte van de kabels te monitoren met trackers. “Wij luisteren heel goed naar onze klanten. Zij zijn vrijwel allemaal bezig met duurzaamheid en circulariteit. In aanbestedingen worden zelfs extra punten toegekend voor een
Tot op 20 meter nauwkeurig
De haspels zijn voorzien van gps-trackers die via het
De keuze voor het LoRa-netwerk van
Altijd inzicht in assets
Van Es spreekt enthousiast over de voordelen voor TKF en zijn klanten. “De haspels zijn feitelijk verpakkingen: hoe minder je verbruikt, hoe beter. Omdat we altijd zeker weten waar onze haspels zijn en hoeveel kabel er nog op zit, kunnen we de uitleentijd verkorten zonder onnodige ritten. Tegelijkertijd helpt dit verspilling van kabel tegen te gaan. De klant ziet bijvoorbeeld dat er nog genoeg kabel op de haspel zit voor een klein project, waar hij anders misschien een nieuwe haspel zou pakken.”
Wat Van Es betreft is dit pas het begin. “Het ultieme doel is dat we de gehele levenscyclus van onze kabels inzichtelijk maken in één dashboard: van bestel-, productie- en keurgegevens tot de resterende lengte van de kabel. Die traceerbaarheid helpt ons ook om de kwaliteit te borgen. Is de haspel bijna leeg? Dan stellen we de klant op de hoogte en komen we de haspel ophalen. Klanten zouden ook kabels van elkaar kunnen lenen. Verder verwacht ik dat de data ons helpen om de productie te optimaliseren.”
Samen innoveren
Het innovatietraject verloopt voorspoedig. Heeft Van Es nog een advies voor andere bedrijven die met
Tot slot adviseert hij om klanten te betrekken bij de ontwikkeling. “Wij zijn geen bedrijf dat iets nieuws bedenkt en dan tegen de klant zegt: doe er je voordeel mee. Deze innovatie is echt tot stand gekomen in nauwe samenwerking met onze klanten, vanuit een gezamenlijke missie om onze milieu-impact te beperken. Zo ontstaat een oplossing waar iedereen baat bij heeft.”
Zelf ook aan de slag met IoT? Ontdek onze