
Op dit moment is 20 procent van alle energie in Nederland duurzaam opgewekt. Voor ‘net-zero’ moeten we dat percentage dus vervijfvoudigen. Een duurzame energievoorziening staat dan ook hoog op de agenda. Hoewel besparen op energieverbruik en het inzetten van duurzame bronnen essentieel zijn, is het opschalen van duurzame energieproductie een grote uitdaging.
Zonne- en windenergie zijn onvoorspelbaar, waardoor het moeilijk is om een stabiel energienetwerk te garanderen. Daarnaast hebben veel organisaties moeite om inzicht te krijgen in hun eigen energieverbruik. Het vinden van de juiste balans tussen vraag en aanbod is een complexe puzzel die om innovatieve oplossingen vraagt.
Innovatief EMS maakt organisaties volledig onafhankelijk
Het EMS van
Connectiviteit van essentieel belang
“De IoT-verbinding is de ruggengraat van ons EMS. Zonder een stabiele en snelle verbinding kunnen we geen realtime data uitwisselen”, zegt Joep Grosfeld, projectmanager EMS bij Fudura. “Dat is essentieel voor het voorspellen van energieverbruik en het optimaliseren van onze systemen. KPN zorgt voor die cruciale connectiviteit, waardoor wij onze klanten kunnen voorzien van betrouwbare en efficiënte energieoplossingen.”
Praktijkvoorbeeld: rioolwaterzuivering Harderwijk
Een concreet voorbeeld van deze samenwerking is te zien bij de rioolwaterzuivering van Harderwijk. Zonnepanelen, een batterij en een hoofdmeter zijn hier op een slimme manier verbonden door het EMS van Fudura. Op die manier ontstaat een efficiënte en duurzame energievoorziening die, ongeacht de weersomstandigheden of energiebehoefte, optimaal functioneert.
De samenwerking tussen Fudura en KPN toont aan hoe cruciaal connectiviteit is in de energietransitie. Door gebruik te maken van de betrouwbare IoT-oplossingen van KPN kan Fudura haar innovatieve energieoplossingen optimaal inzetten en bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Meer weten over IoT- en dataoplossingen in de energiesector? Bekijk dan onze