Steeds meer mensen willen oud worden in hun eigen omgeving. Dat vraagt om goede thuiszorg, maar de druk op de zorg is groot, en zorgprofessionals zijn schaars. Kan slimme zorgtechnologie helpen? Ja, zegt MobileCare, dienstverlener van digitale zorg. Al moet je wel weten hoe je die bij de mensen thuisbrengt, zeker op grote schaal. Die uitrol is precies waar het vaak spaak loopt. Maar MobileCare heeft het antwoord: een mix van virtuele thuiszorg, gedreven studenten én IoT.

MobileCare brengt slimme zorgtechnologie bij de mensen thuis

Assortiment aan oplossingen

Het kan anders, vinden ze bij MobileCare. De organisatie zet al sinds 2020 in op virtuele thuiszorg. Omdat wie veilig en gezond in eigen huis wil blijven wonen, dat in veel gevallen ook kan – als je maar de juiste ondersteuning en middelen hebt. In die middelen is MobileCare uniek in z’n soort. Niet 1, 2 medische hulpmiddelen, maar een volledig assortiment aan zorgtechnologie. VirtueleThuiszorg, noemen ze dat. Van zorghorloges en bloeddrukmeters tot valdetectie en bedsensoren. Vrijwel allemaal verbonden met het internet.

Een slimme connectie

Het zit ‘m in die connectie. Je diensten zijn zo sterk als de zwakste schakel, weet ook MobileCare. Hoe goed de zorgtechnologie ook, VirtueleThuiszorg is nergens zonder goede verbinding. Vertrouwen op de wifi van cliënten brengt te veel risico’s met zich mee. Als die verbinding instabiel is, of veel data verbruikt en daardoor traag is, kan dit grote gevolgen hebben – zeker in geval van nood. Ook is er de afhankelijkheid: als de cliënt het wifi-wachtwoord verandert, werkt de thuiszorg niet meer.

Daarom hebben alle digitale producten van VirtueleThuiszorg een eigen M2M simkaart. Deze speciale Internet of Things (IoT) simkaarten werken via het mobiele 4G netwerk, maar hebben daarnaast nog een aantal andere voordelen. Zo kan je alle simkaarten op afstand beheren in een portaal. En belangrijker: ze hebben een slimme connectie met het EKD (Elektronisch Koppel Dossier) platform van MobileCare. Dankzij deze verbinding kunnen zorgprofessionals op de achtergrond meekijken. Ook krijgen zij gelijk een melding als er iets aan de hand is.

slimme bloeddrukmeter

Van student tot cliënt

Virtuele thuiszorg wint aan terrein. Toch mag het best een tandje sneller, want de druk op de zorg is groot. Maar implementatie kost tijd, vooral sociale implementatie, en tijd is nou juist schaars. ‘Wat als wij nou naar de wijkverpleging toe komen?’, dachten ze bij de Dutch Innovation Factory, een initiatief van mboRijnland en Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Welzijn & Zorg, dat samenwerkt met MobileCare. Studenten Zorg en Welzijn experimenteren er al vanaf dag 1 met zorgtechnologie. Ook onderzoeken ze verschillende kleine en grote zorgvraagstukken.


Zo ontstond De Expobike, een bakfiets gevuld met (slimme) medische hulpmiddelen. Studenten en docenten van mboRijnland komen daarmee op verzoek bij de wijkverpleging langs. Ze demonstreren hoe de middelen werken, en vertellen hoe je ze gebruikt. Ineke de Ruiter is als implementatiecoach van MobileCare bij het project betrokken: “We willen dat slimme hulpmiddelen vertaald worden naar de zorgvraag en voor iedereen toegankelijk zijn, cliënt, zorgmedewerkers, mantelzorgers...” Dat lijkt met deze aanvliegroute goed te lukken. Het is de kracht van mensen en technologie samen, precies zoals MobileCare jaren terug al voor ogen had.

Meer weten over slimme medische hulpmiddelen? Bekijk onze health tech pagina voor meer informatie en praktijkverhalen.

Gerelateerde klantcases