Tijdens The Digital Dutch 2021 konden de deelnemers rondkijken op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven waar KPN zijn FieldLab voor de maakindustrie heeft. Daar werkt KPN met diverse sectorpartners aan concrete use cases rondom de ‘wireless factory’.
Carlo van de Weijer, een van de stuwende krachten in de Brainportregio, gaf zijn visie op de disruptieve innovaties van ‘de vierde industriële revolutie, de samensmelting van de fysieke en digitale wereld’. Volgens de Eindhovense mobiliteitsexpert, tevens directeur van het Eindhoven AI Systems Institute, gaat de manier waarop we produceren radicaal veranderen. Hij heette de 6.000 volgers van het virtuele evenement welkom in de wereld van robotisering, slimme sensoren, het Internet of Things (IoT), artificial intelligence (AI), en man-machine-interfaces. Al deze technologieën gaan met elkaar integreren. De Brainport Industries Campus bruist van de nieuwe activiteiten, met als laatste primeur een spectaculair nieuw zonnevoertuig dat van KPN's 5G-netwerk gebruikmaakt.
Revolutie op arbeidsmarkt
Van de Weijer begon met een oproep niet al te bang te zijn voor banenverlies, veel discussies concentreren zich op die vraag. In het begin van de vorige eeuw werkte het overgrote deel van de arbeidsbevolking in de landbouw. Toen de eerste landbouwmechanisatie zich aandiende vreesde men voor hoge werkloosheid. Nu werkt nog maar drie procent op de boerderij. De gevolgen vielen uiteindelijk reuze mee, want de aanwas van nieuwe banen zorgde voor compensatie. Nu staat hetzelfde te gebeuren, maar net als destijds valt moeilijk te voorspellen wat de banen van de toekomst worden.
Kijk de video met de presentatie van Carlo van de Weijer op The Digital Dutch van 22 april
Van de Weijer weet wel zeker dat veel saai repeterend werk door robots wordt overgenomen. "Machines verdringen de mens uit de onderste laag van de Maslov-piramide. Die bestaat uit het voldoen aan fysieke behoeften zoals eten, drinken en warmte. Maar de menselijke arbeid verschuift in de richting van de top die wordt gevormd door de behoefte aan zelfontplooiing." De wetenschapper sprak van dematerialisatie. "Het medium muziek is gratis. Maar we willen wel geld uitgeven aan ervaringen zoals concerten en festivals."
Creativiteit voornaamste troef
Van de Weijer: “Het maken van spullen gaat volgens vaste regels en robots zijn bij uitstek in staat zich daar precies aan te houden. Creativiteit is echter een andere zaak, daar gaat het er juist om dat je buiten de lijntjes kunt kleuren. Het gevaar is niet zozeer dat robots slimmer worden dan mensen, maar dat mensen als robots gaan denken. Creativiteit wordt belangrijker. Gelukkig willen de Nederlanders bovengemiddeld vaak ‘buiten de lijnen’ gaan." De hoogleraar is ook nauw betrokken bij de Eindhovense teams die deelnemen aan de tweejaarlijkse World Solar Challenge in Australië. Hij stimuleert zijn studenten zich creatief te ontplooien.
“De universitaire teams die met innovaties bezig zijn, moeten zich aan twee hoofdregels houden: heb een duidelijke doelstelling. Zorg ervoor dat alle teamleden zich aan dat gemeenschappelijk doel houden en energie hebben.” Een zwaar handboek met instructies ontbreekt. Het motto is: minder vergaderen en meer maken. Snelheid staat hoog in het vaandel. In plaats van lange voorstudies worden al gauw prototypes gemaakt. Ontwerp, bouw en inrichting van werkprocessen lopen door elkaar heen.
Chaotische systemen juist effectief
Van de Weijer refereerde ook aan de aloude wijsheid dat als je een schip wilt bouwen niet alle taken verdeeld hoeven te zijn. “Het is voldoende als de materialen er liggen en de bemanning verlangen heeft naar de wijde zee. Dan komt dat schip er vanzelf. Zo zal het straks ook met nieuwe bedrijven gaan. Door de automatisering wordt dat nog versterkt.” Op het eerste gezicht komt die werkwijze misschien vreemd over, maar chaotische systemen blijken vaak heel effectief, aldus Van den Weijer.
Ook de 21 studenten van het Solar Team 2021 die op de Brainport Campus een nieuw zonnevoertuig ontwikkelen, werken volgens die principes. Charlot Felderhof, teamlid en spreekbuis, toonde de kijkers het 'huis op wielen’. Dit voertuig is volledig zelfvoorzienend in termen van energie. Je kunt er overal mee naar toe rijden waar je wilt zonder dat benzine nodig is.
Kijk het gesprek wat Jim Stolze heeft met Charlot Felderhof van het Solar Team
KPN’s rol in Brainport
Paul Cobben, KPN’s sector developer manufacturing, is enthousiast. “We zijn supertrots om verbonden te zijn aan het Solar Team omdat hun doel mooi aansluit bij onze duurzaamheidsdoelen.” KPN helpt het Solar Team 5G toe te passen in het nieuwe solar-voertuig dat dit jaar af moet zijn. “Dit eliteteam werkt volop met alle digitale hulpmiddelen om het meest innovatieve solar-voertuig uit de grond te stampen. Denk aan digitale modellen van het voertuig voor ontwerp en simulaties, inzet van 5G voor voertuigdata en koppeling met infotainment systemen”, aldus Cobben.
Het Solar Team sluit prima aan op de vele Smart Industry-projecten die plaatsvinden op de Brainport industries Campus (BIC). Cobben: “Heel veel innovatieve maakbedrijven en slimme softwarepartijen geven hier invulling aan.” KPN heeft 5G indoor beschikbaar gesteld op BIC. Cobben: “We zijn met sectorpartners bezig om vanuit de ‘business first, technology second’ aanpak concrete use cases neer te zetten voor de wireless factory. Daar spelen behalve 5G indoor ook precieze lokalisatie, edge, machine vision en digitals twins van fabrieken en complexe machines een belangrijke rol.” Voorbeeld van zo’n use case zijn de autonome voertuigen (AGV’s) die industriële automatiseerder Vanderlande op KPN’s 5G indoor laat rondrijden.
Innovatie is continu proces
Cobben was geboeid door Van de Weijer’s bijdrage aan The Digital Dutch. “Carlo geeft zijn unieke perspectief op de digitale transformatie in de industrie en de rol die innovatie speelt om ieder jaar opnieuw een winnend solar-voertuig neer te zetten. Daarin zit een belangrijke les voor KPN. Innovatie is een continu proces dat steeds sneller gaat. Door samen te werken met de juiste sectorpartners zijn we als KPN in staat dit razende tempo bij te houden en zo relevant te blijven voor onze meest veeleisende klanten.”
Whitepaper: 'Op weg naar een slimme, duurzame samenleving: 5G verbindt de samenleving'
5G is dé technologie die aanzet tot samenwerken in ketens, met partners waaraan voorheen wellicht niet gedacht zou worden. Lees in dit whitepaper hoe 5G onze samenleving verbindt.
DownloadMeer weten
Meld je aan voor een van webinars ‘Innoveren met impact’ op 18 mei. Of kijk de hele show van 22 april terug: kpn.com/tdd2021