De tuinbouwrobots van Octiva rijden in kassen over de hele wereld. En dat vaak in afgelegen gebieden. “Toch willen we altijd verbinding hebben met onze robots”, zegt Thomas Hoeterickx, bij Octiva verantwoordelijk voor Business Development en Product Marketing. Met de hulp van KPN IoT is dat geen enkel probleem.
Het Belgisch-Nederlandse Octiva is gespecialiseerd in robotiseringsoplossingen voor de gecontroleerde tuinbouw in bijvoorbeeld kassen en tunnels. Met de robots van Octiva kunnen telers handmatige handelingen automatiseren en de voedselvoorziening duurzamer en efficiënter maken. “Betrouwbare connectiviteit is cruciaal voor een goede werking van onze oplossingen”, aldus Hoeterickx.
Data verzamelen
Een voorbeeld van zo’n oplossing is de Lumion. Deze robot behandelt gewassen met kiemdodende ultraviolette straling (UV-C) tegen schimmelziektes. “De klant wil achteraf precies kunnen zien waar de robot allemaal is geweest, hoe de behandeling is verlopen en of elke plant nu beschermd is. Data van sensoren biedt dat inzicht. Wij kunnen de robot bovendien tijdens de behandeling volgen en ingrijpen als dat nodig is.”
Bij aardbeienveredelaar Fresh Forward zet Octiva de plukrobot Rubion in. Deze robot plukt niet alleen de vruchten maar verzamelt ook data over bijvoorbeeld de kleur, vorm en stevigheid van de aardbeien. Volgens Hoeterickx is die dataverzameling in het voordeel van beide partijen. “De data helpen Fresh Forward bij de ontwikkeling van aardbeien met een wowfactor die bovendien geschikt zijn voor het plukken met een robot. Octiva gebruikt de data over bijvoorbeeld de bereikbaarheid van de aardbeien om de robot, en daarmee het plukproces, te optimaliseren.”
Direct inzicht
“De data van de robots moeten zo snel mogelijk op onze servers staan”, vertelt Hoeterickx. “Telers willen bijvoorbeeld in realtime kunnen zien waar de robots aan het werk zijn, hoeveel kilo ze al hebben geplukt en in welke klassen de geplukte vruchten vallen. En als een robot een storing heeft, moeten wij dat direct zien en op afstand ondersteuning kunnen verlenen. Een stabiele verbinding met de robots is dus essentieel. Bij voorkeur via 4G end-to-end zodat we ook videobeelden snel kunnen versturen.”
Volgens Hoeterickx is betrouwbare connectiviteit echter niet vanzelfsprekend in de tuinbouwsector. “Onze robots worden wereldwijd ingezet, en vaak in afgelegen landelijke gebieden waar de mobiele dekking niet optimaal is.”
KPN IoT: altijd verbinding
“We wilden voor de connectiviteit werken met één platform, van één leverancier”, aldus Hoeterickx. Die leverancier van end-to-end 4G-connectiviteit werd KPN IoT. “Door internationale roamingovereenkomsten met een groot aantal partijen kan KPN overal ter wereld premium connectiviteit bieden. Dat ervaren we ook in de praktijk. Er rijden al robots met een simkaart van KPN in onder andere de Benelux, Duitsland, Engeland en Canada, en vaak in afgelegen regio’s. De verbinding is echter altijd optimaal.”
“KPN biedt bovendien de flexibiliteit om snel te schakelen tussen verschillende tariefplannen”, vervolgt Hoeterickx. “In het dashboard van KPN IoT hebben we een aantal verschillende tariefplannen gedefinieerd. Per toepassing kijken we welk tariefplan we daar het beste aan kunnen koppelen.”
Via datzelfde dashboard kan Octiva ‘meekijken’ op het netwerk van KPN en de status van de simkaarten volgen. “Als een robot niet online komt, kunnen we heel snel vaststellen waar het probleem ligt. De tools van KPN IoT helpen ons om heel kort op de bal te spelen en een uitmuntende service te bieden aan onze klanten. Alle informatie komt samen op één plek.”
Met specialisten aan tafel
“Het is belangrijk dat je samenwerkt met een partner die je wensen en vereisten begrijpt en met je meedenkt over wat de beste oplossing is”, besluit Hoeterickx. “Bij KPN IoT hadden we direct een goed gevoel en zaten we met de specialisten zelf aan tafel.”
Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze experts.
Neem contact op