Ontdek de wereld van Frans Hals in een online tentoonstelling. Voor Jou!

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft onlangs een nieuwe tentoonstelling geopend over Frans Hals. Een van onze meest bepalende schilders uit de 17e eeuw. Wil je de streken van Frans Hals zelf ontdekken? Dat kan door het Rijksmuseum te bezoeken of de unieke online tentoonstelling.

Vermakelijk en vol lef

In de smalle straten van Haarlem vermengt de geur van versgebakken brood zich met verf. In zijn atelier is de schilder Frans Hals bezig met een nieuw schilderij. Hij houdt ervan om zijn tijdgenoten uit de 17e eeuw op het doek vast te leggen. Zijn penseelstreek is vrij en onbezonnen. Hij weet de glinstering in de ogen van de schutters te vangen, de ondeugende blik van kinderen of de melancholie van een dienstmeisje.

Frans Hals werd geboren ergens tussen de kasseien van Antwerpen en de windmolens bij Haarlem. Zijn vader was een katholieke lakenkoopman en zijn moeder een Antwerpse schone. Zij namen hem mee naar het land van tulpen en handelsgeest. Daar bloeide hij op tot een van onze grootste kunstenaars.

Hals hield niet van stijve portretten, maar koos voor levendige momentopnames, bijvoorbeeld van mannen met glimmende uniformen en gezichten die verhalen fluisterden. Hij schilderde met lef en een lach, zoals de vrolijke geest die door zijn aderen stroomde.

Voor het eerst te zien in Amsterdam

Uit het enorme aantal schilderijen dat Frans Hals heeft gemaakt, zijn zo’n 50 werken bij elkaar gebracht. Deels uit de eigen collectie van het Rijksmuseum en deels dankzij bijzondere bruiklenen. Het groepsportret Feestmaal van de officieren van de Sint-Jorisschutterij uit 1616, verlaat voor het eerst ooit de stad Haarlem en is dan ook voor het eerst in Amsterdam te bewonderen.

Beleef de wereld van Frans Hals online

We zijn al jarenlang trotse sponsor van het Rijksmuseum en de digitale partner. Samen met het Rijksmuseum hebben we speciaal voor deze tentoonstelling een online experience gebouwd. Op die manier kan iedereen de werken van Frans Hals bewonderen. Je kan alle werken uit de tentoonstelling online bekijken, in hele hoge resolutie. Zo zie je alle details extra goed. Wil je meer weten? Eva van der Gucht en Joanna Lumley (bekend van de hilarische serie Absolutely Fabulous) nemen je mee naar het Haarlem van de 17e eeuw. De actrices brengen het verhaal van Frans Hals en zijn schilderijen tot leven. Zo kom je meer te weten over de schilder en leer je waarom zijn schilderstijl zo revolutionair was.

Bekijk de online tentoonstelling

Vaker extra's ontvangen?

Omdat we blij met je zijn, geven we je elke maand aantrekkelijke voordelen en extra's waar je blij van wordt. Voor Jou. Ontdek KPN Voor Jou.

Gerelateerde artikelen