De 5 beste AI Image Generator sites in 2024

Kunstmatige intelligentie is inmiddels slim genoeg om met een paar commando’s complexe illustraties voor je te genereren. We zetten de vijf beste AI Image Generators voor je op een rij.

Hoewel AI steeds geavanceerder wordt, is een afbeelding gemaakt door de computer nog steeds niet foutloos. Hier en daar sluipen er nog steeds kleine foutjes in, zoals verkeerde belichting, brillen die in het gezicht zijn versmolten of handen met zes vingers.

Kijk bij het maken van AI-beeld dus kritisch naar of alles wel juist is, voordat je de afbeelding ergens voor gebruikt.

DALL-E 3

Hedendaagse AI werd door ChatGPT-maker OpenAI op de kaart gezet - en ook dit bedrijf heeft zijn eigen software die afbeeldingen maakt. DALL-E heeft inmiddels alweer zijn derde grote update gehad, waardoor de afbeeldingen die het genereert nog maar weinig foutjes bevatten zoals zesde vingers en onleesbare tekst.

Vroeger kon je DALL-E los gebruiken, maar inmiddels heeft OpenAI de afbeeldingen-tool achter een betaalmuur gezet. Je hebt een abonnement nodig op ChatGPT Plus, wat zo’n 20 dollar per maand kost. Wie kosten wil besparen, kan de software ook via een omweg gebruiken: DALL-E 3 zit ook geïntegreerd in Microsofts AI-chatbot Copilot, die je nog wel kan vragen om gratis plaatjes te maken.


eBook: 50 ChatGPT prompts voor je werk

Ga slimmer én sneller aan de slag met deze 50 ChatGPT prompts voor je werk. Je ontdekt ze allemaal in ons eBook.

Download


MidJourney

MidJourney is met een abonnement van 10 dollar per maand half zo duur als DALL-E en maakt op zijn beurt ook best mooi uitziende afbeeldingen. Recente updates hebben weeffouten uit de achterliggende AI gehaald, die nu beter vingers kan tellen en gekkigheden achterwege houdt.

Groot nadeel bij MidJourney zit echter in de gebruiksvorm: deze tool heeft geen eigen website of chatbot, maar moet je via de chat-app Discord aanspreken via erg specifieke commando’s. Dat vergt even oefening - maar als je het eenmaal onder de knie hebt, betaal je vrij weinig voor een uitstekend hulpmiddel. Bovendien kun je MidJourney beperkt gratis gebruiken, al duurt het dan wat langer tot je plaatjes klaar zijn.

Adobe Firefly

Photoshop-maker Adobe heeft ook een eigen AI-plaatjesmaker. Deze bevindt zich op dit moment nog in een testfase, waardoor iedereen er gratis gebruik van kan maken. Je vindt Firefly gewoon in je webbrowser, waar je de AI een commando geeft zoals je ook gewend bent van AI-tools zoals ChatGPT.

De kracht van Firefly zit in het proces daarna. Je krijgt een afbeelding te zien, die je met knoppen en schuifjes aan de linkerzijde weer kunt aanpassen. Wil je toch liever een hyperrealistische afbeelding in plaats van een abstracte tekening? Je hoeft dan geen nieuwe opdracht te bedenken voor de AI, maar drukt onder het tabblad 'Effecten' gewoon op 'Hyperrealistisch'. Dat maakt het makkelijker om je uiteindelijk gewilde beeld te krijgen.


eBook: Zo gebruik je Microsoft Copilot

Benieuwd hoe jij je werk makkelijker maakt met AI? Ontdek de mogelijkheden in ons Microsoft Copilot eBook.

Download


Stable Diffusion

Stable Diffusion kenmerkt zich vooral door de mogelijkheid hyperrealistische afbeeldingen te maken die op foto’s lijken. Je kunt de AI vragen om een foto waarin de paus een leren jas draagt, en je krijgt er één die in een eerste oogopslag uitziet als een gewone foto.

Daar staat tegenover dat Stable Diffusion wat achterloopt op zijn grote concurrenten. Gezichten zien er vaker wat gek en onnatuurlijk uit en hij heeft erg veel moeite met bijvoorbeeld het maken van handen.

De kans op een afbeelding met foutjes is bij deze AI dus het grootst. Daar staat tegenover dat je de AI gratis kunt uitproberen, zolang je maar belooft dat het voor persoonlijk gebruik is. Wil je er commercieel iets mee doen, dan is een abonnement van 20 dollar per maand vereist.

Shutterstock en Getty Images

Critici van AI zijn vaak bezorgd over hoe er met auteursrecht wordt omgegaan. Veel van de bovenstaande software is getraind door naar beelden van honderden kunstenaars en fotografen te kijken, waardoor hij feitelijk heeft geleerd hun werk na te maken zonder dat de originele makers daar een cent aan verdienen.

Zowel Shutterstock als Getty Images hebben AI-tools gemaakt die deze critici tegemoetkomen. Hun software is namelijk getraind met de foto’s en illustraties in hun eigen beeldbanken, waar ze zelf de rechten voor bezitten. Op deze manier kunnen ze ervoor zorgen dat rechthebbenden voor hun beeld zijn betaald.

De AI-generator van Getty Images kost je 14 euro per maand. Voor dat bedrag kun je 100 keer beelden genereren, waarbij je iedere keer vier plaatjes krijgt. Bij Shutterstock kun je gegenereerd beeld achteraf kopen voor zo’n 17 euro, waarbij dan het watermerk wordt weggehaald. Ook is er een abonnement van 29 euro per maand waarbij je 10 afbeeldingen kunt kiezen - iets goedkoper dan de prijs van een losse afbeelding.

Gerelateerde artikelen